Kupovina poklona igračke u Podgorici

Kupovina poklona djeci nije tako lak posao kako se čini, posebno ako se opredijelimo da ih iznenadimo igračkom, i to onom koja može doprinijeti njihovom razvoju s jedne strane, i koja treba da bude dovoljno interesantna da na duže zadrži njihovu pažnju i interesovanje, s druge.

Izbor igračake nikako ni ne treba da bude obaveza olako shvaćena upravo zbog te njene značajne uloge u životu djetata, ali i roditelja. Roditelji osim toga moraju voditi računa i o kvalitetu i u skladu sa tim bezbjednosti igračke, mada to dvoje ponekada nijesu usklađeni, što znači i provjeru njenog sastava i prilagođenost uzrastu djeteta. Proizvođači igračaka nam olakšavaju obilježavanjem uzrasta za koji je igračka namijenjena i trebalo bi se za početak odabira upravi  time voditi.

Novogodišnji praznici kao i svi ostali povodi za kupovinu poklona zbog svih tih razloga su veliki izazov za mnoge roditelje, jer se trude da zadovolje sve ove uslove ali i potrebe i želje svoje djece. Da bismo pokušali da im olakšamo taj zahtjevan posao obišli smo nekoliko prodavnica igračaka u Podgorici i napravili kratak pregled koji im može poslužiti  pri izboru. Trudili smo se da se na spisku nađu uglavnom razvojne igračke. Osim igračaka koje smo zapazili u prodavnicama navešćemo i još nekoliko onih na koje smo naišli pretražujući internet i kataloge nekih prizvođača za koje smo procijenili da bi mogle biti vrlo interesantne djeci.

Ono što se nama posebno svidjelo i što smo izdvojili kao roditelji su :

  • Knjiga Sveznalica koja pjeva pjesmice i uči djecu slovima;
  • Kreativni ali i didaktički setovi na kojma djeca mogu slagati kockice ali i crtati, pisati, bojati;
  • Setovi za pravljenje nakita od drva ili plastike;
  • veliki broj plastelina i magičnih pjena sa modlama različitih oblika;
  • Zec koji djecu uči igri žmurke i sa njima se igra;
  • lutkarska pozorišta sa pozornicama ili bez njih;
  • Ogroman broj društvenih igara.
  • kompletan Lego program.

Ono što smo shvatili upoznajući se detaljno sa ponudom radnji u Podgorici je da je izbor za malo stariju djecu nekako najslabiji, mada se pokloni za njih ne svode samo na igračke. Zbog toga ćemo početi od njih.

Enci menci u Delta cityiju

Za sve dječake od 8 do 16 godina  koji vole kockice i takvu vrstu zabave, Lego i ostali prizvođači kockica zaista su odličan izbor. Tako na primjer postoji nekoliko serija Lego kockica koje pripadaju toj starosnoj grupi, među kojima je kolekcija Tehnik koja obuhvata bagere, dizalice, kamione… i to prilične veličine (seta) od koje zavisi i cijena. Njihova cijena se kreće od 14 do 247 eur u zavsnosti od toga da li je u pitanju jedna figura ili veliki set kockica. Za taj uzrast i u tom cjenovnom okviru su i serije Star Worsa, Svjetskih trkača (World racers), Harry Pottera, Power minersa, Ninjaga…

Enci menci u Delta cityiju

Za nešto manju starosnu granicu (6-12) Lego ima kolekciju City sa kojom djeca mogu praviti kamion, bager, avion, brod, helikopter i košta od 7,4 do 140 eur. Djecu od 5 do 12 godina koji vole da prave kraljestva gusara obradovaćete sa kolekcijom Pirate Kingdoms. Ako želite da vaše dijete ima više opcija pri slaganju kockica onda je Lego creator savršen izbor je kompletno odrađen kao 3u1 varijanta, a košta od oko 7 do 100 eur. Sa tim kockicama djeca mogu praviti avion, automobil, kuću…

Enci menci u Delta cityiju

Lego je najmlađima posvetio kolekciju Duplo,koja obuhvata uzrast o godinu i po do pet, a isto tako ima nekoliko serija od onih motivisanih crtanim filmovima Winnie poo, Cars.. ali i one koje uključuju učenje djeteta o nekim osnovnim detaljima sa farme, kao i pravljenje policijskog motora, bagera, farme…. Cijene ovih kolekcija se kreću od 9 do 100 eur.

Ako vaše dijete voli crtani Cars ili Toy story, i ima od dvije do pet godina ili 7 do 12 možete ga iznenaditi mogućnošću da njegove omiljene likove iz tih crtaća napravi od kockica. Te kockice od kojih možete, na primjer, napraviti Buzzz-a koštaju od 23 do 42 eur.

Kids land u Hercegovačkoj

Lego je uglavnom naklonjeniji dječacima, ako je suditi po izboru u našim prodavnicama, ali ima i kolekciju za djevojčiće Bellvil, koja košta od 14 do 120 eur u zavisnosti od toga da li je samo figura u pitanju ili se radi o kompletnoj kući na selu, štali za konje, farmi ..

Enci menci u Delta cityiju

Ostali prizvođači kockica nude uglavnom slične kombinacije i njihova cijena je nešto manja u odnosu na Lego. U prodavnicama je inače veliki izbor kockica, od onih klasičnih, plastičnih, drvenih, i one zaista mogu biti odličan poklon za svu onu djecu koja uživaju u takvoj vrsti zabave.

Dječaci koji imaju više od tri godine, a vole auta i sve u vezi sa njima, mogu se prilično obradovati ako im kupite različite vrste trkačkih staza, garaža, modele trkačkih ali i ostalih automobila.

Kids land u Hercegovačkoj

Roditelji djevojčica i dječaka takođe u tom uzrastu (3+) koji su ljubitelji crtanog filma Little kingdom mogu izabrati setove za igranje sa tom tematikom za 40-ak eura, a za one nešto mlađe (10+ mjeseci ) figure koje pjevaju i pričaju, mada na engleskom jeziku.

Kids land u Hercegovačkoj

Ukoliko vaše dijete voli da pravi ili slaže elemente od kojih su sastavljeni kupatilo, dnevna soba, kuhinja, soba za bebu… možete mu kupiti za 10 do 15 eur drvene setove koji čine domaćinstvo. Nešto starijim djevojčicama nećete pogriještiti ako kupite setove za pravljenje nakita, a ne posebno ako dobiju najmoderije elektronske dnevnike koji se mogu čitati samo uz upotrebu posebnog lasera.

Enci menci u Delta cityiju

Kućice za lutke koštaju 40-ak eura, bebe koje plaču, piške, jedu, puze… 50-ak, a 20-ak eura šatori sa Dinsney-jevim princezama u kojima mogu imati svoj posebni i samo njihov prostor. Među djevojčicama su veoma popularne figure ponija, kao i njihovi setovi, na primjer, klizališta, ali i Hello Kitti kolekcija koju čine lutke, kućice različitih vrsta i namjena.

Veliku pažnju u prodavicama privlači zec Jojo koji sa djecom igra žmurke tako što djetetu prije nego što se sakrije za dio odjeće zakačite mali senzor uz pomoć kojeg će ga plavi ušonja pronaći (50 eur) ali i i Winnie Pooe koji priča priče i pjeva pjesme na srpskom jeziku (56 eur).

Enci menci u Delta cityiju

Koliko nam se svidjela Knjiga sveznalica za djecu od dvije i više godina već smo napisali, a njena cijena je 31 eur. Nijesmo se oduševili igračkama za djevojice koje su ustvari setovi za peglanje, čišćenje i tome slično, što ne znači da djeca dijele naše mišljenje. Primjetili smo da od takvih igračaka pažnju privlači posebno usisivač koji govori na srpskom jeziku i za uzrast je od dvije i više godina i može se kupiti za 40 eur. Iz iste kolekcije su i Fen za kosu i bušilica (15 eur).

Ako vaše dijete voli da pravi figure od plastelina i njemu sličnih materijala,izbor je prilično dobar i obuhvata nekoliko vrlo interesatnih setova. Aqua send ili pijesak od kojeg u vodi mogu da se prave različiti oblici za uzrast je od 3 i više godina košta 20-ak eura, a posebna pjena Moon dough slična plastelinu od 20 do 40 eur. Pravljenje kolača od plastelina sa sve modlama i različitim spravama može se naći za 25 eur.

Društvene igre takođe mogu biti savršen izbor za poklon. Među njima je igra Živi zid (4+) koja košta 13 eur, a 18 eur Švrljica Žvljica i Švrljo Žvrljo (3+). Twister ćete platiti 23 eur, a igru riječi Slovo po slovo 20.

Iako se čini da je najteži izbor kupovina igračaka za bebe zbog njihovog uzrasta, izgleda da baš i nije tako kada se malo zagledate. Od posebih lampi za krevetac koje sviraju i na zidu odslikavaju različite oblike (20 eur), vrteški takođe za  krevetac (54 eur) do Baby gym-a, igračke koju stavite iznad vaše bebe i uz pomoć  nje ona može da vježba (86 eur).

Bebe od šest i više mjeseci mogu dobiti muzičke žirafe, telefone, rolere,  i doboše koje ćete platiti od osam do 32 eur. Stariji od 12 mjeseci mogli bi se igrati sa Chiccovim magičnim kockama (od 21 do -41 eur), Dondolinom (16 eur), sa muzičkim mišem koji pjeva i repuje (40-ak eur) ali i koristeći posebni sto uz čiju pomoć će otkrivati slova, oblike i brojeve.

Enci menci u Delta cityiju

Segment imaginacije djeteta definitivno možete podstaći Lutkarskim pozorištem koje može ali i ne mora imati pozornicu (18 do 37 eur), a mali istraživači od osam  i više godina svijet mogu istraživati na neki drugačiji način mikroskopom koji košta oko 40 eur.

Pertini

Djeca koja vole mađioničare obradovaće se magičnom setu za čarobnjaka (22 eur), a malo je onih koji ne vole robote kojih ima različitih oblika, veličina i performansi i mogu da koštaju do 120 eur. Tu su i letjelice kao na primjer helikopter isključivo za prostor u kući čija je cijena 35 eur.

Pertini

Dječake može privuči i zamak sa vojnicima, igra podmornica iz serije Star Wars koju igraju dva igrača na poljima koja su napravljena na dvije maske Darth vadera (28 eur) ali i graže (40 eur) i steza za automobile (36 eur) sa likovima iz Toy storyija.

Uz slagalice djeca mogu učiti o solarnom sistemu (8 EUR), Mapi Evrope (5 eur), ali i o ekologiji i predmetima sa kojima se srijeću u školi.

Ono što nijesmo vidjeli u Podgorici ali jesmo, kako rekosmo, na internetu ili u katalozima i sajtovima proizvođača igračaka, a smatamo da može biti veoma interesantno su set uz pomoć kojeg se može napraviti FM radio, digitalna meteorološka stanica, teleskopi, hotel sa usisivačem za hvatanje insekata, planetarijum sa projektorom, servisne stanice za automobile, radionice sa autoservicom, drvene i plastične kuhinje sa svim mogućim detaljima…

Ima toga puno što bismo dodali ali smo ipak shvatili da i nije baš tako mali izbor igračaka u Podgorici kako smo dugo mislili, već je samo potrebno izdvojiti  dovoljno vremena i imati jaku želju da, osim da iznenadite i obradujete  mališane, doprinesete na još jedan način njihovom kvalitetnom rastu i razvoju. Novac je takođe veoma veoma značajna stavka u cijeloj priči jer igračke nijesu jeftine već naprotiv, a da ne govorimo o našoj ulozi i kao saigrača i partnera u igri naše djece. Nadamo se da smo vam bar malo pomogli da suzite izbor idealnog poklona za vaše dijete ukoliko ste se odlučili za opciju kupovine.

PIŠE: Kristina Mihailović

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply