Biću tata, panika me hvata!

Tokom trudnoće, očevi nijesu u prvom planu, što ne znači da njihova uloga nije važna. Naprotiv! Iako žena u trudnoći u svom stomaku nosi dijete devet mjeseci, otac ne smije biti zanemaren. Istraživanja su pokazala sa da kvalitetniji odnos sa djecom imaju očevi koji su od samog starta uključeni u sve promjene koje se dešavaju i koji ostvaruju kontakt sa bebom još dok je u stomaku. Snažna veza koja se tada stvara utiče na kasnije aktivno uključivanje oca u podizanje i vaspitanje djeteta, što značajno utiče na kvalitet razvoja i ostvarivanja potencijala djeteta

I tata čeka bebu

U trudnoći se i ocu, bez obzira što nije trudan, dešavaju neke promjene. I on čeka bebu! Takođe, prolazi kroz različite dileme, strahove, i pitanja na koja treba da pronađe odgovor. Susrijeće se sa uzbuđenjem, iščekivanjem, očekivanjem, koji rastu iz dana u dan. Ponekada je i tati muka, i dešavaju mu se promjene u raspoloženju. Brige i dileme, strahovi, slični su majčinim.

Očevi se često pitaju:

Da li će beba biti zdrava?
Da li ću biti dobar otac?
Da li sve dobro radim?
Da li će se promeniti moj odnos sa suprugom kada se beba rodi?
Da li ću moći da obezbjedim sve što treba ovom djetetu u daljem životu?
Kako ću uklopiti posao i noćna buđenja kada dođe dijete?

Aktivno učestvujte!

Budući očevi na nekoliko načina mogu učestvovati u razvoju djeteta još od začeća. Kao prvo, treba da se upoznate sa tokom trudnoće i procesom porođaja.

  • Idite sa partnerkom na ljekarske preglede. Poseban doživljaj je kada vidite vašu bebu na utrazvučnom monitoru.
  • Zajednički odlazak na preglede omogućiće ostvarivanje kvalitetnog odnosa sa partnerkom, a nakon njega među sobom možete da podijelite dileme i impresije, smislite nova pitanja, bodrite jedno drugo.
  • Pomozite partnerki da ostane zdrava tokom trudnoće – jedite sa njom zdravu hranu, prestanite da pušite i naručite cijeđenu narandžu u kafiću.
  • Uspostavite kontakt sa bebom – beba od šestog mjeseca čuje, zato pričajte sa njom/njim. Na taj način još nerođena beba se upoznaje sa frekvencijom vašeg glasa – što je dobra osnova za kasniju vezanost i prepoznavanje od samog rođenja.
  • Razgovarajte sa partnerkom i pružite joj podršku. Podijelite sa njom svoje dileme, jer, ipak, to je zajednička beba.
  • Sa partnerkom šetajte, uživajte u prirodi, budite nježni. Idite zajedno u školu za trudnice, vidjećete da će to biti korisno i za vas.

Izvor: UNICEF Montenegro
http://www.unicef.org/montenegro/leaflet_postacu_papa.indd.pdf

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply