Ugovori na neodređeno za asistente samo u nekim školama

Udruženje asistenata apelovalo je na Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da obavijesti direktore škola da asistenti u nastavi, u skladu sa nedavno izmijenjenim Zakonom, mogu da dobiju ugovore na neodređeno vrijeme. Kažu da je, za sada, mali broj obrazovnih ustanova sa zaposlenim asistentima potpisao takve ugovore.

„Razlog tome je neobaviještenost o mogućnosti transformacije ugovora iz određenog na neodređeno“, naveli su za Pobjedu iz Udruženja asistenata u nastavi.

Skupština je 29. decembra usvojila izmjene i dopune Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, a objavljen je u Službenom listu 30. decembra. Tu piše, podsjećaju iz Udruženja asistenata u nastavi, da škola zaključuje ugovor o radu sa asistentom u nastavi na neodređeno vrijeme.

Zahvaljujući Ministarstvu i svim poslaničkim klubovima na razumijevanju i podršci, kao i na jednoglasnom izglasavanju izmjene spornog člana zakona, kažu da su posljednjih dana u medijima vidjeli i reakciju Ombudsmana koja je, smatraju oni, kasnila i pojavila se onda kada više nije imala ni smisla ni koristi.

Ombudsman je utvrdio da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta povrijedilo prava asistenata u nastavi i saradnika u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana kada njima prošle godine nije produžen radni odnos za jul i avgust. Taj resor je, međutim, tada produžio ugovore svim nastavnicima koji imaju ugovor na određeno, do 30. juna, kao što su imali asistenti i medijatori.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta prošle godine nije prihvatilo zahtjev asistenata, koji u školama pružaju podršku učenicima sa smetnjama u razvoju, da dobiju ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

Tada su naveli da je od školske 2017/2018. godine počela praksa da vaspitnoobrazovne ustanove asistente za nastavnu godinu angažuju po ugovoru.

Kazali su tada da ne mogu da dobiju ugovore na neodređeno, između ostalog i zbog toga što broj učenika u vaspitno-obrazovnoj ustanovi varira, a nerijetka su i preseljenja đaka iz jedne škole u drugu. Navodili su i da tokom razvoja može doći do promjene u funkcionisanju učenika.

„Konačno, osnovni princip angažovanja asistenata je da osamostaljuje dijete, umanjuje njegovu potrebu za ovom vrstom podrške, a ne vezivanje, pasivizacija, segregacija i navikavanje na tehničku podršku“, saopštili su tada iz Ministarstva.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply