Mijenjaće zakon da bi djeca čiji su roditelji rastavljeni mogla da dobiju putne isprave

Ženski klub crnogorskog parlemanta priremiće najkasnije na prvoj sjednici jesenjeg zasijedanja predloge izmjena zakona o graničnoj kontroli i o putnim ispravama, u dijelu olakšavajućih okolnosti za djecu datu na starateljstvo jednom roditelju kako bi mogla da dobiju putne isprave i putuju..

Kopredsjednice Ženskog kluba, potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak i poslanica Vesna Pavićević, sastale su se u četvrtak sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, direktorom Direktorata za normativne poslove i razvoj policije Herminom Šabotićem i šefom Odsjeka za granične provjere u Sektoru granične policije Slavkom Vojinovićem u vezi unapređivanja ovih zakonskih rješenja. Inicijativu za rješavanje problema djece čiji su roditelji rastavljeni i nemaju dobru komunikaciju i saradnju čime utiču na dobijanje putnih isprava i putovanja djece, iniciralo je uuurženje Roditelji i zatražilo od Ženskog kluba da se uključi kako bi parlament usvojio izmjene zakona.

Kopredsjednice su prepoznale da postoji mogućnost unapređenja ovih normativa i ukazale na potrebu ukidanja prepreka sa kojima se susrijeću djeca koja su data na starateljstvo jednom roditelju, a tiču se imperativne norme o neophodnosti saglasnosti oba roditelja da bi djeca dobila putnu ispravu.

Sagovornici su se saglasili da če zajedno raditi na unapređenju normi, a na dobrobit djece, i uz minimum rizika za zloupotrebe koje su potencijalno moguće u ovakvim slučajevima.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply