Znanje iz matematike, fizike i hemije teško se stiče bez table

Hoće li online nastava iz matematike, fizike i drugih prirodnih nauka djeci donijeti makar osnovno znanje – pitanje je koje muči veliki broj roditelja. Smatraju da učenje od kuće i polusatne konsultacije nijesu dovoljne da se savlada gradivo, jer su prinuđeni da traže dodatnu pomoć čak i za odlične i vrlodobre đake. Sa ocjenama da je matematiku, fiziku i hemiju teško podučavati online, posebno ako nema valjanih tehničkih uslova, slažu se i nastavnici. Njihove kolege, koje daju privatne časove, poručuju da je rad u kontinuitetu uslov za uspjeh i da plaćanjem nekoliko časova roditelji ne mogu očekivati čuda.   

Ivana, majka jednog dvanaestogodišnjaka iz Podgorice smatra da je posebno teško djeci iz sedmog razreda, koja se prvi put susrijeću sa fizikom i hemijom.

“Nijedan objašnjeni zadatak nijesu dobili na teamsu, a sve to moraju savladati za testove. Nastavnica hemije je čak pitala djecu sa kim su vježbali – da li sa ukućanima ili plaćaju časove. Jesmo li dužni da plaćamo časove”, pita se ova majka, dodajući da je njen sin odličan đak, ali ipak ima problem da na ovaj način uči fiziku i hemiju.  

Maja, majka djevojčice koja ide u sedmi razred kaže da se lekcije iz fizike mogu pogledati na UčiDoma ali da zadataka nema i postupka njihove izrade, što značajano otežava njenoj ćerki da shvati postupak samo putem online učenja. Maji fizika nije bila bliska ni dok je ona išla u školu, i njenoj djevojčici ne umije da objasni zadatke, a slična je situacija i sa njenim suprugom.

Nastavnica matematike, koja je član tima Tutorstvo matematike, ističe da se generalno ipak ne može zapaziti značajan problem u savladavanju gradiva. Djeca koja su inače dobri učenici su se, smatra ona, prilično dobro adaptirala na online nastavu.

“Ipak, djeca sa kojom je potrebno malo više rada se definitivno lošije snalaze sa gradivom. Propusta svakako ima, ali smatram da to proističe iz činjenice da u početku pojedina djeca online školu nijesu shvatila ozbiljno. Osim toga, sve je bilo novo i njima i nastavnicima tako da je bilo potrebno malo vremena da se sve logistički posloži i da se svi adaptiramo na novi sistem”, smatra ona.

Naša sagovornica ističe da je za predavanje matematike i fizike definitivno neophodna tabla i veliki angažman nastavnika da u čas uključi svakog učenika.

“Problem sa online nastavom jeste što nemaju svi nastavnici tehničke mogućnosti da valjano sprovedu online čas, a ni učenici da ga isprate. Na primjer, lekcije iz geometrije je nemoguće objasniti bez jasne i pregledne slike”, ističe ova nastavnica matematike.

Prema njenim riječima, interesovanje za privatne časove je ove školske godine prilično poraslo, ali to nema efekta ukoliko djeca dolaze samo par dana prije testa ili pismenog zadatka.

“Zato sada i mi, a i dosta naših kolega nudimo kurseve matematike ne bi li se učilo u kontinuitetu. Ipak, na kraju je sve do djeteta i njegove volje da naučeno na školskim časovima i našim kursevima provježba kod kuće. Privatni časovi su postali trend, a i u nekoj mjeri pomodarstvo. Smatram da dosta roditelja ne shvata da mi ne nudimo gotov proizvod i ne možemo momentalno da prenesemo znanje na dijete, već smo tu da dijete ispratimo i usmjerimo u samostalnom radu”, naglašava ona.

Smatra da su nastavni planovi i programi ove godine definitivno prilagođeni situaciji, ali na nastavniku je da postavi sebi i učenicima realne ciljeve, kao i da tempo prilagodi trenutnim prilikama i odjeljenju sa kojim radi.

Bez gledanja uživo i uz skraćene časove, ponekad je, kako dodaje, teško procijeniti na kojem je nivou znanje cijelog odjeljenja.

“Znam da moji đaci ne smiju izaći iz škole, a da ne umiju da riješe elementarne jednačine i nejednačine, da ne umiju da vrše osnovne računske operacije sa razlomcima i decimalnim brojevima ili da ne znaju da nacrtaju linearnu funkciju. Ipak, same zadatke treba prilagoditi trenutnim mogućnostima. Ovo kažem zato što se plašim da će moji đaci doći do gimnazije ili fakulteta, gdje njihovi budući profesori neće raditi po redukovanim planovima, niti uvažiti izgovor da zbog neke davne pandemije njihovi studenti ne umiju da saberu dva razlomka”, upozorava nastavnica matematike.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply