Djeca u vrtićima od 1. oktobra bez maski

Djeca koja će od 1. oktobra krenuti u vrtić, provodiće više vremena na otvorenom, a dok budu u prostorijama vrtićkih jedinica neće morati da nose maske, saopštilo je danas Ministarstvno prosvjete.

Osoblje će biti u obavezi da nosi maske. Uvažiće se odluka roditelja koji insistiraju da djeca nose maske tokom boravka u ustanovi, a pritom ne prave otpor. U tim slučajevima osoblje je dužno da nadzire pravilno nošenje maski.

Roditelj ili druga osoba koja dovodi dijete u predškolsku ustanovu moraće da nosi masku i, zajedno sa djetetom, održava fizičku distancu od 2 metra od ostalih osoba. Osobe koje dovode/odvode dijete ne ulaze u sami objekat, već djecu preuzima/dovodi vaspitač.

Sve osobe koje nose maske, kako piše u saopštenju, trebalo bi da ih imaju nekoliko, u zavisnosti od dužine boravka u ustanovi.

“Maske mogu biti i platnene, a upravo platnene maske za djecu, šivene po mjeri/odgovarajuće veličine, se i preporučuju roditeljima koji insistiraju da dijete nosi masku”, pojašnjava Ministarstvo prosvjete.

Ministarstvo je, u saradnji sa Upravom za imovinu, započelo proceduru nabavki beskontaktnih toplomjera, kojima će se, uvijek kad je to organizaciono izvodljivo, na ulazu u objekat mjeriti tjelesna temperatura djece.

U ustanovu ne dolaze ni djeca niti osoblje ukoliko imaju akutne zdravstvene tegobe – simptomi respiratorne ili crijevne infekcije, povišena tjelesna temperatura, gubitak čula mirisa/ukusa i sl.

U ustanove ne mogu doći ni osobe kojima je izdato rješenje o stavljanju u karantin ili mjera kućne izolacije.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply