Vozača kombija za prevoz đaka pretukao otac jednog dječaka

Foto: Ilustracija

Šezdesetjednogodišnji Zoran Saveljić iz danilovgradskog naselja Martinići brutalno je pretučen u srijedu kod autobuskog stajališta u Spužu. On radi kao vozač kombija za firmu koja je zadužena za prevoz djece do škole, a kako tvrdi, pretukao ga je P.D, roditelj jednog dječaka koji se vozi njegovim kombijem.

Kako piše Dan, Saveljić je prošao sa podlivima na glavi i slomljenom desnom nogom. On je istog dana oko ponoći pušten na kućno liječenje, dok je napadač uhapšen i zadražan u policiji.

“Prevozim djecu iz sela do Osnovne škole „Njegoš“ u Spužu. Kada sam vraćao đake iz škole, oko 16.45, P.D. je čekao na stajalištu gdje djeca izlaze iz kombija. Pitao me je da li može da uđe da popričamo, a ja sam mu rekao da može, ali da se prvo pozdravimo, na šta je on odgovorio „ne“ i udario me šakom. Sa njim su bili sinovi, jedan je maloljetnik, dok je drugi punoljetan. Sjedio sam za upravljačem kada me je prvi put udario, pao sam i izgubio svijest”, priča Saveljić.

Kazao je dalje da ne zna šta se kasnije dogodilo.

“Uglavnom noga je slomljena. Spasio me je moj brat od tetke koji je tuda naišao. Da on nije došao, možda bih bio mrtav. Brzo je došla policija i rađen je uviđaj. Prebačen sam u urgentni, gdje sam bio do ponoći. Ustanovili su mi teže povrede glave i i konstatovali da mi je slomljena desna noga”, ispričao je Saveljić.

Kako tvrdi, P.D. mu je prijetio i rekao mu da je sad on „na redu“.

Ovom nemilom događaju prisustvovala su djeca koju je Saveljić prevozio kući poslije škole.

“U kombiju je bilo i male djece, koja su preživjela stres i traume. U trenutku kada se to desilo, četvoro djece je izašlo iz autobusa, dok je sedmoro ostalo i morali su da prisustvuju uznemirujućim scenama. Koliko sam čuo, mislim da će i roditelji djece podnijeti tužbu”, kazao je Saveljić.

Konflikt vozača kombija i P. D. započeo je prošle godine, kada je Saveljić jedno njegovo dijete izbacio iz kombija, zbog čega je završio na sudu.

“Sve je počelo prošle godine kada mi se njegovo dijete nekoliko puta naslanjalo na prozor, pa sam ga opominjao. Tu sam mu spasio život, ali sam ga i izbacio iz kombija. Zbog toga me je tužio i morao sam da platim 60 eura jer nijesam smio da izbacim dijete iz vozila. Prevozim njegovu djecu, koja su baš nestašna”, rekao je Saveljić.

Osim što je P.D. nanio povrede Saveljiću, oštećen je i kombi kojim je prevozio učenike.

“P.D. i njegovi sinovi su napravili štetu i na kombiju, slomili su farove, staklo, ogledalo… Od ovog posla mi zavisi egzistencija, a sada zbog povreda neko vrijeme neću moći da radim”, rekao je Saveljić.

Šehović: Država će znati da zaštiti djecu i sve koji rade sa njima, hitno sankcionisati brutalno nasilje naočigled djece

Povodom brutalnog napada jednog roditelja na vozača zaduženog za prevoz đaka OŠ “Njegoš” u Danilovgradu, te uništavanja kombija i sve to u momentu dok su djeca bila u vozilu, ministar prosvjete dr Damir Šehović kazao je da najoštrije osuđuje akt nasilja koji se odigrao naočigled djece i pozvao sve nadležne organe na hitnu reakciju.

“Nasilničko ponašanje ne smije ostati nekažnjeno, jer na ovakvim primjerima naše duštvo kreira model za neka buduća postupanja u sličnim situacijama”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, djeca koja su prisustvovala nasilju biće zbrinuta tako što će ih praćena pedagozi odnosno stručne službe.

“No, ne možemo da se ne zapitamo kako nadležni treba da se bore protiv vršnjačkog nasilja, ako su odrasli, kako roditelji tako i ostali članovi društva, koji treba da budu primjer, zapravo vinovnici užasno agresivnih incidenata. Naša djeca su naše ogledalo, te ovakva postupanja štete najviše njima, koji uče po modelu”, kaže ministar.

Zato će, navodi Šehović, država imati snage da zaštiti nastavno i nenastavno osoblje, te svu djecu kod koje ovakvo neodgovorno ponašanje, koje, kako je kazao, zaslužuje svaku osudu i prezir, izaziva značajan stres.

“Ne smijemo postati društvo koje toleriše agresiju i tako otvara put za neko novo nasilje. Nasilje nikad ne smije postati društveno prihvatljivo, zbog čega će u narednom periodu Ministarstvo prosvjete pojačati primjenu preventivnih mjera protiv nasilja u školama, a isto očekujemo od svih drugih nadležnih subjekata”, poručio je ministar.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply