Mlijeko Dukat i Vindija ipak ispravno

dukat i vindijaMlijeko hrvatskog proizvođača Dukat i Vindija na crnogorskom tržištu je bezbjedno, pokazale su analize Centra za ekotoksikološka ispitivanja.

Nakon informacije da je su u Hrvatskoj povučene serije mlijeka Dukat i Vindija zbog povećane koncentracije aflatoksina, crnogorske inspekcije su povukle serije koje su se nalazile na tržištu i poslali ih na analizu, prenose Vijesti.

Analize su pokazale da je sadržaj tih toksina u okviru standarda, ali su iz Uprave za inspeksijske poslove kazali da će u narednom periodu svakako pooštriti kontrole mlijeka.

“U cilju otklanjanja sumnje zajedničkim radom inspekcija dogovorili smo da će biti povećan broj uzoraka i za ostale mliječne proizvode”, najavio je pomoćnik direktora Spaso Popović.

Nadležne inspekcije u subotu su uzorke mlijeka poslale Centru za ekotoksikološka istraživanja, kako bi se utvrdilo da li ima štetnog aflatoksina. Ministarstvo poljoprivrede je u petak veče naložilo distributerima da sporne serije povuku iz prodaje do okončanja analiza.

Sporni su bili proizvodi Vindije i to trajno mlijeko, 2,8 odsto mliječne masti sa rokom trajanja 03.07.2013, zatim UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8 odsto mliječne masti, sa rokom trajanja 24. i 31.05.2013.

Od Dukatovih proizvoda povučeni su trajno mlijeko 2,8 odsto mliječne masti, sa rokom trajanja 24.06.2013., kao i trajno mlijeko Lagano jutro sa rokom trajanja 25.04.2013.

Aflatoksini su toksični produkti buđi, koji mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane.

Stručnjaci navode da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe, i izazivaju rak jetre.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply