Preinačena presuda bjelopoljskim ljekarima, osuđeni na po godinu zatvora

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu bjelopoljskog tužilaštva i ljekarima Opšte bolnice Bijelo Polje Tomislavu Jeremiću, Haki Tahirović, Zvonku Puletiću i Jeli Cimbaljević, osuđenima zbog infekcija beba u Bijelom Polju, preinačio kazne i osudio ih na po godinu dana zatvora umjesto sedam mjeseci.

Jeremić i Tahirović osuđeni su prvostepenom presudom na sedam mjeseci zatvora, a Puletić i Cimbaljević na šest mjeseci kućnog pritvora jer nijesu spriječili infekciju pet beba u novembru 2014, kada je jedno novorođenče preminulo.

U usmenom obrazloženju prvostepen presude stoji da “ljekari nijesu postupali po propisima kojima su precizirane mjere za sprečavanje i suzbijanje opasnih bolesti, pri čemu su bili svjesni da takvim nečinjenjem mogu izazvati zabranjeno djelo”.

Istaknuto je da Jeremić, kao tadašnji direktor bolnice, nije postupio po Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti tako što u bolnici nije formirao tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija.

U presudi je naglašeno da Jeremić, Tahirović i Puletić nijesu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, te nijesu redovno kontrolisali ta odjeljenja, niti su nalagali uzimanje briseva radi kontrole uređaja, opreme i sanitarnog materijala, kao ni sanitarnu kontrolu zaposlenih.

“Sve to je dovelo do loših higijenskih uslova na pomenutim odjeljenjima zbog čega je došlo do infekcije uzrokovane bakterijama i obolijevanja od opasne zarazne bolesti-sepse od kojih je jedna od pet inficiranih bebi preminula”, piše u presudi.

Izvor: FOS

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Izbi zaraza, zatvorise oni porodiliste. Prodje nekoliko, otvorise ga opet.
    Prica otac jedan na dnevnik, vjerujemo mi nasim doktorima, oni su divni, sve je u redu, sigurni smo ovdje.
    Tri dana… eto opet salju bebe sa zarazom u pg.
    Cvrc…
    Sistemski je sve trulo.
    A ja i dalje tvrdim – kriva je cistacica.

Leave a Reply