Pronađene još dvije opasne lutke na tržištu

Na crnogorskom tržištu inspektori su juče pronašli i zabranili prodaju dvije vrste lutki za djevojčice, jer su sadržale veliku količinu opasne hemijske supstance ftalat, koja može da ošteti reproduktivni sistem i tako ozbiljno naruši zdravlje.

Lutka antai, robne marke Pop Girl, oznaka No 601, sadržala je skoro 15 puta više hemijske supstance nego što je dozvoljeno.

“Proizvod sadrži povećan sadržaj bis(2-ethylhexyl) ftalata (DEHP) u odnosu na propisanu vrijednost. Izmjerena vrijednost je 14,7 odsto ftalata po masi, a propisana vrijednost je 0,1 odsto po masi”,  piše na portalu potrošač.me.

Pakovana je u kartonskoj kutiji sa providnim prednjim dijelom, a proizvedena je u Kini.

Obustavljena je prodaja i kineske lutke barbika beauty, koja ima oznaku NO.6174, proizvođača MK Toys.

“Proizvod sadrži 4,6 odsto po masi, a propisana vrijednost je 0,1 odsto ftalata po masi. Plastična lutka ima šatiranu kosu, obučena je u crveno-crnu haljinu i ima crvene rukavice. Pakovana je u kartonsku kutiju sa providnim prednjim dijelom”,  saopšteno je u upozorenju o opasnim proizvodima.

 Tržišni inspektori u posljednja dva mjeseca zabranili su prodaju velikog broja igračaka za djecu, koje su proizvedene u Kini, a u kojma je nađen ftalat. Prije dvije sedmce inspektori su zabranili promet čak deset igračaka zbog opasne supstance ftalat.
Izvor: CDM
Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ukucala sam na net otkrila da je prodaja te lutke zabranjena u sloveniji jer ima veliku kolicinu ftalata.kod nas se nigdje ne pominje.sta da rade roditelji i crnoj gori po tom pitanju?

Leave a Reply