Vlada predložila ukidanje naknada

Vlada Crne Gore predložila je ukidanje naknada majkama sa troje i više djece, odnosno da one koje su bile na birou, a primale su socijalu budu vraćene na socijalu, da korisnicama koje su zamrzle penzije one budu reaktivirane, dok su za žene sa troje i više djece, koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža, propisani posebni paketi. Vlada nije saopštila šta će se dogoditi sa majkama koje prije uvođenja naknada nijesu imale nikakvih primanja niti su bile korisnice socijalne pomoći.

Predlogom Zakona o izvršenju Odluke Ustavnog suda od 19. aprila, koji je Vlada usvojila u četvrtak, propisano je da žene koje su naknade stekle na osnovu godina provedenih na Zavoda za zapošljavanje, budu tamo i vraćene.

Korisnicama koje su zamrzle penzije da bi dobile pravo na naknadu – biće vraćene penzije.  Za žene sa troje i više djece, a koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža, propisani su posebni paketi.

Korisnice koje su posljednjih šest mjeseci prije raskida radnog odnosa primale ispod 200 eura ubuduće će primati nadoknadu od 192 eura.

Korisnice čija su primanja posljednjih šest mjeseci bila između 200 i 350 eura, primaće ubuduće 264. Majke čija su primanja bila viša od 350 eura primaće 332 eura. To su uglavnom iznosi naknada kolike su bile kada je Vlada izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti smanjila naknade, a što je Ustavni sud prihvatio na sjednici prije aprilske, kada je naložio ukidanje naknada.

Ministar finansija Darko Radunović je naglasio da je, takođe za tu grupu korisnica predviđeno je da se obezbjede sredstva za isplatu doprinosa za PIO i to za vremenski period dok su korisnice ostvarivale to pravo na naknadu.

Radunović je saopštio i kako je vremenski rok definisan.

“Korisnice starosti od 55 do 61 godine naknadu u bruto iznosu primaju do sticanja uslova za penziju. Korisnice od 45 do 55 godina naknadu u bruto iznosu primaju 5 godina, i žene starosti od 33 do 45 godina naknadu u bruto iznosu primaju 3 godine,“ rekao je Radunović.

Koliko će primati majke koje su prije naknada bile na ZZZCG?

„Korisnice naknada  koje su pravo ostvarivale po osnovu radnog staža, a u trenutku ostvarivanja ovog prava su se nalazile na evidenciji Zavoda i ostvarivale su neke naknade, u raznim iznosima i po raznim osnovama, zadržavaju to svoje pravo i moći će kod ZZZ da ostvare isto. Takođe korisnice naknada po osnovu rođenja troje ili više djece koje su svoje pravo ostvarile po osnovu evidencije na ZZZ koje su svoje pravo ostvarivale po osnovu materijalnog obezbjeđenja porodice one će to svoje pravo zadržati, a ostale korisnice biće usmjerene na evidenciju  ZZZ,“ kazao je ministar.

Izvori: Vijesti, Antena M

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ovako da se razumijemo, da je zaista tolika muka onda bi i da djeca izasla sa majkama na protest i zalozili se za isto to. Znaci imamo preko 20 000 korisnica ove pomoci, sto znaci da potencijalno od tih naknada zivi i preko 90 000 porodica, dje su onda ta “djeca” da podrze svoje roditelje? O cemu pricamo ovdje, svi kafici puni, City kvart, evo sad i na Goricu lokal, ako se ima za to i za kladionicu onda ili majke/bake podrzavaju takvu vrstu zivota ili jednostavno. Znaci nije sramota ispijat kafe i ici u kladionicu, ali je sramota poci i podrzati svoje majke koje se zalazu za bolje porodice? Takav nam je mentalitet i da smo za bolje, bilo bi nam bolje.

    • Sami su predlozili i usvojili zakon da se majkama dodijele te penzije, i sad posto su prosli izbori ukidaju ih, zivjeli su ljudi i ranije nekako, ali sto se ne bi borili za svoja prava, da je srece kao sto nije, do ovoga ne bi ni dolazilo nego bi majke imale penziju, a ko gdje sjedi i zasto sjedi me briga, da Bog da da svi imaju da sjede i piju, ko moze nek moze. To nije nicija stvar. Ovde se samo radi o obmanjivanju jadnog naroda koji jednom pomisli da moze sta da dobije od ove drzave, a naravno to ispadne samo zamazivanje ociju. Pi, sto ne predloze da politicarima ukinu primanja, a ne oni su bitan faktor, kakvi su bolje bi nam bilo bez njih.. SRAMOTA!!

    • Марјана Ковачевић nije ovaj narod jadan, nego glup. Kad neko radi nesto preko 28 godina na isti nacin a ocekuje razlicit rezultat, sta ima da pricam dalje…Uostalom, sta se cudite da su stvari drugacije posle izbora, zar nisu dovoljne ovolike godine kao cinjenicno stanje da je 80% izbornih obecanja, samo prazna prica da se pridobiju biraci. Potroseno je preko 4,5 miliona eura za izborne kampanje i onda ukidaju i odlazu djeciji dodatak zbog 1,6 miliona eura?

Leave a Reply