Planirani mjesečni iznos za naknade već dostignut

zorica

Preko četiri hiljade majki troje i više djece dostavilo je centrima za socijalni rad zahtjev za naknadu u toku prvih deset dana prijave, dok se za nju interesovalo preko 10 hiljada žena, saopštila je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

To znači, kako je kazala, da već na današnji dan, sa dostavljenim brojem zahtjeva, postoji finansijska obaveza od milion eura na mjesečnom nivou, jer je prosjek tih naknada oko 200 eura.

“Znači, iznos koji smo planirali budžetom je već “pokriven” iznosom na osnovu zahtjeva koji su već predati”, kazala je Kovačević, gostujući u emisiji U centar TV Crne Gore.

Podsjetila je da je budžetom, za ovu namjenu, predviđeno oko 13 miliona eura.

„Moraćemo donijeti odluku na Vladi na koji način ćemo obezbjediti potrebna sredstva, da li će to biti dodatno zaduženje, rebalans budžeta ili neki drugi način“, objasnila je ona.

Kovačević je kazala kako iz lokalnih samouprava dobija informacije da će se jedan broj žena koje ispunjavaju uslove za ovu naknadu, prijaviti za otpremnine koje iznose od 10 do 15 hiljada eura i nakon toga se prijaviti Centrima za socijalni rad, za ovu naknadu.

“Veliki broj žena koje rade u prosvjeti i zdravstvu, koje imaju manje plate od ovih naknada, veliki broj majki će se odreći penzija zato što su one manje. Tako da mi očekujemo ogroman broj prijavljenih”, kazala je ona.

Najviše zahtjeva je podnijeto u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, a najmanje ih je iz manjih opština sa sjevera.

Govoreći o problemima koji očekuju nadležne službe, Kovačević je potencirala probleme evidencija Zavoda za zapošljavanje, odnosno sa čuvanjem dokumentacije. Jedno vrijeme je bilo da se ta dokumentacija čuva 10 godina.

“Mi ćemo naići na ogromne probleme, a sva odgovornost će pasti na Ministarstvo rada i socijalnog staranja”, kazala je ona.

Povodom premijerove izjave da je zakon donijela ad-hoc parlamentarna većina ne mareći za ekonomsku održivost, Kovačević je kazala da je saglasna.

“Mi nemamo taj iznos sredstava, znači moraćemo da se zadužimo za taj iznos, ili da donesemo rebalans budžeta”, kaže ministarka.

Ona je, ipak, precizirala da će sve žene koje imaju to pravo, i ostvariti.

“Nema nikakve opstrukcije, uvjeravam građane, uprkos svim spinovima kojima su izloženi”, izričita je ona.

Kako je kazala, do sada niko nije podnio ustavnu žalbu na ovaj zakon.

“Vlada o tome, do sada, nije razgovarala. Ali, evidentno će biti ogromnih problema u sprovođenju ovog zakona”, kazala je Kovačević.

Govoreći o nepravednosti i diskriminatorskom odnosu prema pojedinim kategorijama građana koji proizilaze iz odredbi ovog zakona koji stupa na snagu 1. januara, Kovačević je pomenula da u Crnoj Gori imamo preko 30 hiljada penzija koje iznose od 100 do 270 eura, i manje od ovih naknada.

“Mi smo o tim i o drugim nepravilnostima razgovarali sa predstavnicima poslaničkih klubova, ali njih to nije interesovalo”, kazala je ministarka i naglasila da sličan zakon u oblasti socijalne zaštite nemaju ni razvijenije države.

Upozorila je da zbog ovog zakona postoji povećanje nezaposlenosti. Kazala je da se na Zavod za zapošljavanje već prijavilo preko 3.000 žena, uglavnom poznije dobi i ocijenila da sada, zbog toga, postoji fiktivno povećanje nezaposlenosti.

Izvor: RTCG

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Nije to necija zelja,nego necija nemogucnost da radi jer ima malu djecu a nema recimo finansijske mogucnosti da ih salje u vrtic!Ne pricam o sebi,jer ja nemam pravo na ovu naknadu,ali pricam o MNOGIM ZENAMA koje nijesu mogle radit.Neke imaju platu a krivo im zbog ovog zakona.Ne shvatam zaista.Krenimo od nasih majki,svekrvi…..koje su se mucile u odgajanju djece,nijesu mogle ni pomenuti da rade…!Tako da je moja reakcija BRAVO ZA OVAJ ZAKON,konacno nesto pravedno!!!

  2. Nije to necija zelja,nego necija nemogucnost da radi jer ima malu djecu a nema recimo finansijske mogucnosti da ih salje u vrtic!Ne pricam o sebi,jer ja nemam pravo na ovu naknadu,ali pricam o MNOGIM ZENAMA koje nijesu mogle radit.Neke imaju platu a krivo im zbog ovog zakona.Ne shvatam zaista.Krenimo od nasih majki,svekrvi…..koje su se mucile u odgajanju djece,nijesu mogle ni pomenuti da rade…!Tako da je moja reakcija BRAVO ZA OVAJ ZAKON,konacno nesto pravedno!!!

  3. Nije to necija zelja,nego necija nemogucnost da radi jer ima malu djecu a nema recimo finansijske mogucnosti da ih salje u vrtic!Ne pricam o sebi,jer ja nemam pravo na ovu naknadu,ali pricam o MNOGIM ZENAMA koje nijesu mogle radit.Neke imaju platu a krivo im zbog ovog zakona.Ne shvatam zaista.Krenimo od nasih majki,svekrvi…..koje su se mucile u odgajanju djece,nijesu mogle ni pomenuti da rade…!Tako da je moja reakcija BRAVO ZA OVAJ ZAKON,konacno nesto pravedno!!!

  4. Nepravedno je i da funkcioneri rade na po 5-6 radnih mjesta i nekom visokoskolcu uzimaju radno mjesto ,nepravedno je i da oni koji su otisli u penziju opet dodju i rade na crno u isto to preduzece zauzimajuci radno mjesto nekome ko bi htio i kome je potreba a prije svega je porodican covjek pa nikom nista.u sustini sta je u ovoj drzavi pravedno!!!!

  5. Da, ali niko iz ministarstva da kaze da je velika vecina tih zena primala neku naknadu do sad, penziju ili socijalnu pomoc. Sto znaci da ne daju toliko novca nego samo razliku izmedju njihovih dosadasnjih primanja i ovih po novom zakonu. Tako da samo mlate i kukaju kao da smo blesavi.

  6. zasto se zenama ne da odgovor sto se sa radnim stazom jos uvijek ne mogu prijaviti i ako imaju kompletnu dokumentaciju.Nedostaje jedan obrazac koji treba da ispuni fond pio a koji josn uvijek ne postoji.Zene se vracaju po nekoliko puta jer obrazac navodno jos nije stigao.Sto sa zenama koje su po preporuci vec dale otkaz.O cemu se ovdje radi i na koga ce se na kraju svaliti odgovornost i sto ce se izmisliti kao opravdanje da nam se oduzme pravo na nadoknadu?

  7. do kada ce ovi da kukaju sto ih je jedan zakon primorao da dijelu ovog naroda vrate mrvice od onoga sto im je ovolikim godinama oduzeto.Meni je oduzet siguran drzavni posao poslije dvadeset godina,mome muzu isto tako sada smo godinama obadvoje bez posla u pedeset i nekim godinama.Naspreduzeca su rasparcali i podijelili medju sobom za sitne pare tadasnji direktori,od kojih je veliki dio medju ovima sto nam svaki dan nabijaju na nos sto ce nam davati neku nadoknadu sto su nam davno oduzeli no su zaboravili.

  8. Ja bih htjela samo da putam dali neko zna .dali zene sa preko 15 godina radnog staza i troje i vise djece imajy pravo na nadoknadu od 40 odsto.jer mi nije logicno da zene koje su na birou imaju pravo.a zene koje su radile nemaju.

Leave a Reply