Trudnice neće da se porađaju u kolašinskom porodilištu

porodilistekolasin

Foto: Vijesti

U kolašinskom vanbolničkom porodilištu sa stacionarom u Domu zdravlja, rođeno je samo šest beba od kada je otvoreno prije skoro dvije godine.

Trudnice iz Kolašina i dalje u većini slučajeva odlučuju da se porode u nekom od većih gradova. Većina djece i dalje se rađa u Bijelom Polju, Beranama i Podgorici…

Direktorica Doma zdravlja Dragica Popović tvrdi da razlozi za to nijesu u kadru i uslovima u toj ustanovi.

“Svi porođaji do sada obavljeni su besprekorni, i ne postoji nijedan razlog da Kolašinke izbjegavaju porođaj u rodnom gradu, kazala je ona.

Porodilište, koje je otvoreno u maju 2012. godine, ima pet kreveta za bebe i pet za majke i funkcionište prema sistemu Porodilište po mjeri majke i bebe.

Od 1951. godine u Kolašinu je postojalo bolničko odjeljenje koje je imalo blizu 50 postelja, a u njegovom sastavu su bili porodilište i dječje odjeljenje. Od 1977. godine porodilište je radilo uz stalno prisustvo  specijaliste ginekologije i akušerstva.

U poplavama, koje su pogodile Kolašin 1993. godine, oštećen je i dio gdje je porođajna sala u Domu zdravlja, pa je komisija Ministrastva zdravlja privremeno zatvorila porodilište.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply