Ove godine dva nova vrtića u Podgorici

Ministarstvo prosvjete Crne Gore i Glavni Grad počeće ove godine gradnju dva nova vrtića u Podgorici,  na lijevoj i desnoj obali Morače.

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović sastao se sa gradonačelnikom Podgorice Miomirom Mugošom, gdje je saopštio da je novac za dva vrtića opredijeljen, i da će se sada raditi na projektnoj dokumentaciji.

On je objasnio  da je Strategijom razvoja predškolskog obrazovanja i vaspitanja do 2015. godine predviđeno da što više djece boravi u predškolskim ustanovama, kao i da su stvoreni zakonski uslovi za privatno-javno partnerstvo u toj oblasti, jer Crna Gora nema dovoljno kapaciteta za to.

“Svako fizičko i pravno lice može da se dobijanjem licence od Ministarstva bavi predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem. Poseban poziv upućujem lokalnim samoupravama i glavnom gradu da se uključe”,  rekao je Stijepović.

Ministar je podsjetio da će Zeta uskoro dobiti vrtić  i da će naredne godine biti izgrađen jedan u Tuzima za koji je obezbijeđeno 1,9 miliona EUR.

Na sastanku je najavljena i gradnja još jedne gimnazije  u glavnom gradu, a gradonačelnik Mugoša je kazao da postoji mogućnost da bude u dijelu Preko Morače.

“Na mjestu stare Mašinske škole može da se napravi nova i da se kroz adaptaciju napravi savremena gimnazija. Još jedan srednjoškolski objekat može da se izgradi u blizini park Šume”, pojasnio je Mugoša.

Prema njegovim riječima, s obzirom na veliku koncentraciju stanovništva u dijelu Preko Morače, potrebno je u tom dijelu izgraditi i osnovne škole.

Mugoša je dodao da su potrebni školski objekti u Tološima (iza fudbalskog stadiona), i u Bloku 14. On je najavio mogučnost proširenja kapaciteta škola „Štampar Makarije“ u Bloku pet, „Marko Miljanov“ na Koniku, „Božidar Vuković Podgoričanin“ i „Sutjeska“.  Glavni grad će uskoro proširiti školu u selu Srpska, u Zeti, a planira gradnju vrtića i škole u naselju “Radoje Dakić”.

Master planom Vlade Crne Gore, predviđeno je da u narednih deset godina u oblasti obrazovanja bude investirano 144 miliona EUR, od čega u glavnom gradu 62 miliona. Stijepović je kazao da će Podgorica dobiti 27 novih obrazovnih objekata, a u ovoj godini investiraće  šest miliona EUR.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply