GAK KCCG: Majke i bebe zajedno nakon porođaja, skraćuju dužinu boravka u bolnici

Klinički centar Crne Gore od janaura počinje da priprema aktivnosti za implementaciju Baby friendly programa na Klinci za ginekologiju i akušerstvo, koji podrazumijeva da majke i bebe budu zajedno smještene na odjeljenju akušerstva, a najavljuju i da će boravak u bolnici nakon porođaja biti skraćen.

Pročitajte jošŠta podrazumijeva inicijativa Bolnice po mjeri beba?

Ginekolog perinatolog Aleksandar Grdinić smatra ključnim to što će majke biti upućene u sva dešavanja koja se odnose na njihove bebe odnosno neće samo biti uz njih već će i moći da rade sve ono što ih čekuje i kada dođu kući.

“Zaista je jedna lijepa stvar što ćemo konačno uskoro imati Baby friendly program što je svjetski standard. Ovaj program je veoma kompleksan, nije to samo stvar prostora tj. imamo li mi tehničke mogućnosti pa da krenemo. Baby friendly znači da je majka 24 sata uz svoje dijete i da apsolutno može u svakom trenutku da zna šta se dešava sa njenom bebom”, pojasnio je on u Jutarnjem programu RTCG.

Kako je naveo, u slučajevima carskog reza, s obzirom na to da žene u prvih 24 sata uglavnom nijesu spremne zbog bola da vode brigu o bebama, one će tada biti smještene u dječijem boksu kod neonatologa i neonatoloških sestara.

U tom boksu su sada bebe smještene svo vrijeme nakon rođenja i sestre ih donose majkama na podoje. GAK Kliničkog centra ima sada 38 postelja u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama.

Grdnić najavljuje da će ubuduće biti 35 postelja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama u kojima će majke čuti i vidjeti kako da, na primjer, previjaju bebe, kupaju ih i za to će imati sav potreban mobilijar, uz pomoć i nadzor neonatologa.

“Da bi funkcionisao Baby frendly program nije samo važan broj kreveta i da li imate stalak za previjanje i kupanje već moraju neke organizacione stvari da se promijene na akušerskom odeljenju i u neonatološkoj službi i u radu porodilišta. To je sve povezano”, poručuje Grdinić.

On je najavio da će biti promjena koje će se odnositi na dužinu ostanka u bolnici i majke i djeteta. Planirano je da žene ubuduće ostaju u bolnici nakon vaginalnog porođaja 24 sata, a da ih nakon carskog reza otpuštaju poslije 72 sata, što je već dugo praksa u razvijenim zemljama.

“Teži se da se ta granica ostajanja u bolnicu što više smanji iz više razloga. Prvo bolnica nije najčistije mjesto na svijetu – imaćete 35 porođenih žena, njihove bebe, medicinsko osoblje,  ljekare, što sve povećava mogućnost neke infekcije. Onda postoje intrahospitalne infekcije, protiv kojih se borimo ali nije poželjno i zbog toga da majka i beba u bolnici budu duže”, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, neće nova pravila o zadržavanju otpustu biti definisana dekretom tj. neće sve porođene žene ići nakon prvog dana kući.

“Neće sve biti otpuštene nakon 24 sata ali ćemo se truditi da to bude standard”, dodao je on.

Promjene će uslijediti kod praćenja žena koje su na akušerskom odeljenju tako što će biti povećan obim i način praćenja, a i sa bebama će drugačije da se radi. U dječjoj bolnici biće organizovana dnevna bolnica, gdje će sve majke sa svojom djecom moći nakon porođaja da dođu i da dobiju određene zdravstvene usluge i njegu na koju ne mogu da računaju kod kuće.

Grdinić tvrdi da se neće ići na to da se pacijentkinje što prije otpuštaju.

“Poenta je da pošto ćemo imati ograničene resurse od 35 kreveta da porođaj teku prirodno, da prirodno punimo to akušersko odjeljenje i da na najprirodniji način opuštamo porođene žene i bebe kućama”, kaže on.

Grdinić je objasnio da ginekolozi računaju trajanje trudnoće malo drugačije nego trudnice jer one računaju 9 kalendarskih mjeseci, a ljekari 10 lunarnih mjeseci tj.  281 dan.

“Kada kažemo termin porođaja to nije jedan dan to je najveća zabluda koju često i kolege unose, već je to vremenski prozor koji pokriva nekih mjesec dana od 38 do 42 sedmice. Ako žena uđe u 39. nedelju to ne znači da mora da se porodi. To ne znači da ako ja idem na godišnji odmor, a ona je u 39. sedmici trudnoće da treba da se porodi. To su neke stvari sa kojima se moramo boriti jer nauka mora da preovlada”, poručuje Grdinić.

Prema njegovom mišljenju, za pacijentkinju je neuporedivo bolje da se porodi prirodno sa što manje agresije i miješanja u tok porođaja.

“Ko smo mi da se ne miješamo u neki prirodan tok porođaja sve dok on ide glatko. Ako se jedna žena prirodno porodi, sasvim je logično da će ta žena i beba proći kroz jedan prirodni tok kao što su ranije prolazile i da će njihov boravak na akušerskom odeljenju biti u tim granicama”, rekao je Grinić..

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Slušala sam ga jutros! Voditeljka mu je postavljala sasvim normalna pitanja, dok se on iščuđavao istim… ko da ne zna kakvi su uslovi i pojedini doktori!!! Sramno! Čak ispadosmo mi majke razmažene… još ovo ona djeca koja dobiju žuticu drugi treći dan-šta onda? Sramota

  2. Ja živim u Novom Sadu.1999 sam rodila ,posle par sati mi doneli bebu da dojim i stavili u mali krevetac kraj mog kreveta.Kaću,ustaj da je oblačiš,previjaš….a ja ,ni da hodam ne mogu.Mislim da je potrebno bar dan,dva da se žene oporave…

  3. A sta misle sa zenama kojima krvna slika toliko padne da moraju da primaju krv i ne mogu da ustanu tri dana iz kreveta…a to je slucaj kod svake druge porodilje…odmah da je dignu da o bebi brine i sjutra dan- aj doma! Boze dragi

    • “Tegoba”??? Moje dijete nije imalo nikakvih tegoba kako vi kazete…ali ja sam bila u “postporodjajnom periodu” gdje je oporavak da stanem na noge trajao 3-4 dana… zbog mene smo ostali 6 dana u bolnici…o cemu pricam zna svaka zena koja se porodila…i većina porodilja je bila tada u sličnom stanju….pa i one koje se porode za pola sata poslije porodjaja isti dan mozda mogu da ustanu do toaleta da odu….ali ne mogu previjati, kupati bebu…a da ne pricam o uspostavljanju laktacije….zenama je potrebno bar dan dva da porvrate snagu…i mislim da ovaj doktor koliko god bio kompetentan ne moze da prica kad je i sta zena sposobna da radi poslije porodjaja…..to moze da prica samo ZENA!!! Prirodno zar ne?

    • hahaha pa ne znam sta je lose da majka sve radi od kad se porodi. Nikakav problem, bar meni. Najljepsi trenutci. Nisi umrla ako si se porodila. Druga stvar ako majka ne zeli da radi oko bebe. Ima i toga.

  4. Bas su nasli savjesnog doktora.Ovaj “doktor” je 31.11.2011. u 7 ujutro porodio moju zenu.Bila je sama u sali.Zaboravio je 2/3 posteljice.Sami Bog je spasio da sepsa ne odnese.Jeste da moj post nema veze sa temom,ali nesto ne volim da mu vidim ime bilo gdje,jer se tog dana sjecam ne po rodjenju naše Djine,nego po njegovoj neprofesionalnosti.

  5. Bas mi je drago sto se mijenjaju stvari na bolje. Veoma je vazno da majke nauce prvih dana kako da doje, da budu samostalne a ne da zavise od majke ,svekrve i sl.
    Podrska oko dojenja je veoma bitna prvih dana,ako uspijete pravilno da dojite bebu dok ste u bolnici,sve je lakse kad se dodje kuci. Sve pohvale za promjene 🙂

    • Ovo bas i nisu u potpunosti promjene na bolje. Ovdje primarno rijec o otpustanju majki 24h nakon porodjaja i uvodjenju baby friendly programa.A sam program.opet nije samo o dojenju vec preuzimanju cijele brige o bebi odmah nakon porodjaja, sto je tesko izvodljivo.

    • Ako je sve kako treba zasto da ne ?
      Ja sam jedva cekala kuci svaki put 🙂
      Prije 15 mjeseci sam dobila blizance ,treci carski,dojila posle 4 h od operacije ,sve normalno…
      Po meni svakako sve vas to ceka kuci ,jos lakse ako ima ko da vas pravilno i strucno nauci 🙂

    • Kako nije moguce? Za one za koje je porodjaj dobro prosao znaci bez komplikacija jeste. Ja sam samo prespavala u bolnici i ujutru poslije posjete doktora otisla sa bebom. Ni 12 sati nisam bila tu. A beba otkako se rodila sa mnom je bila.

    • Anak S. Obicno laznim profilima ne odgovaram,al eto ti si izuzetak.Hvala na pohvalama. Nedavno su se zene kuci same poradjale ,nadam se da mi treba da idemo naprijed ne unazad. U praksi je nesto drugacije ,tesko je narodu ponuditi bilo kakvu promjenu svi negativno. Zasto se toliko plasite promjena,sve je u vasoj glavi. Ko ce bolje brinuti o djeci nego majka 🙂

    • Još 1996. sam u Novom Sadu prošla tu “ljepotu promjene”. Meni je hemoglobin bio svega 78, ali nikoga nije bilo briga, ostavili su pored mene bebu, iako su znali da s tolikim hemoglobinom ne mogu ni ustati. Tri dana je mučenje trajalo. Kad smo došle kući, ja sam iste noći završila u hitnoj, pa zatim na poliklinici, đe su se za glavu držali kad su mi viđeli nalaze i odmah mi dali dvije flaše krvi uz konstataciju da ne smijem ustajati iz kreveta 20 dana, a za svo to vrijeme je dolazila medicinska sestra, da mi svakog dana daje injekcije za povećanje gvožđa u krvi. Majka i zaova su mi kupale i presvlačile bebu i jedva preživjeh taj prvi mjesec. Kome ima ko doma da pomogne, želim joj da ta 2-3 u porodilištu pregura što bolje, a ostalima neka je Bog u pomoći.

    • Andrijana Dabović potpuno se slazem. Mora se pomoci svakako u takvim slucajevima. Nije svaki porodjaj isti .Meni je prvi tesko pao,hitan carski. Posle sam napravila pauzu 4.godine. I opet ,potpuno drugo razmisljanje i spremnost. Svaka promjena nosi nesto novo a zadrzava nesto staro. Treba pozitivno razmisljati . Mi mijenjamo svijet ,nas .Mi sebi radjamo djecu. Ja ne ocekujem ni od koga da mi pomaze. Ako bas mora ok ! Ako se ne mora bolje sam … Nasa djeca su nasa najveca radost

  6. Vjerujem da ce ova praksa da vazi samo Za one porodilje I bebe koju budu sasvim u redu nakon porodjaja. Super je stvar da znas da ces biti doma posle 24 sata. Licno sam bila sasvim ok poslije Oba svoja porodjaja. Apsolutno sposobna fizicki. To sto se se beba treba nahraniti i presvuci ?! Pa nije da treba da se preore tri rala zemlje 😕 ne shvatam ..meni licno je to pricinjavalo srecu. 😊

  7. ” Upoznavanje sa bebom” I boze pomozi,all ovo sto prije da ih posalju kuci… Ne vidim svrhu Sto bi uopste isli u porodiliste,bolje da odredjeni idu po kucama… “Zbog te infekcije”. Strasno…

  8. u niksicu je odavno baby friendly program, beba je pored majke u svom kreveticu i jedino sto majka radi oko nje je dojenje, beba se nosi na presvlacenje i na dohranu ako je iz nekog razloga majka ne doji. desi se i da majkama koje ne mogu ustati donesu rucak u sobu. i da odvedu bebu u boks kad god to majka zatrazi.

  9. U Srbiji majke mogu to same da biraju da li zele ili ne, tako je makar bilo do prosle god. Zasto se namece neki sistem za koji kadar uopste i ne postoji. Pa one zene koje rade u porodilistu jedva i stignu svakoj majci da se posvete jer svaka zena je posebna. Nekoj nesto padne lakse, nekoj teze. One gledaju svima u susret da izadju ali ne mogu na sve strane. Sto se tice carskog reza najteze ce biti majkama koje prvi put donose bebu na svet carskim rezom. Svaki vid obuke podrzavam, da se majke obuce kao na neonatologiji. Sve majke izadju odatle sa bebom i naucile su da kupaju bebu, da je doje, da primete neke poteskoce kod bebe ako se beba ne daj boze gusi, tesko dise. Ne moze to tek tako porodila si se i idite sto pre.

  10. Porodila sam se 30.oktobra. Jos uvijek sanjam taj zvuk kada majke non-stop dozivaju “sestroooo, sestroooo, sestrooo”, ponekad pomislih da nijesmo u nekom rodu😂😂😂
    Sledeci problem, donijeti zeni kojoj je hemoglobin 70 bebu na podoj i ostaviti joj tri sata dijete da bi “sestreeeee” odmarale i caskale je jedna sramota. GAK-a!
    Te stoga, gospodine Grdinicu, trebali bi zaboraviti na evropske metode jer smo mi daleko od Evrope jos uvijek po tom pitanju.
    Hiljadu je pitanja, a prvo je da rijesite dozivanje sestara koje mi jos uvijek odzvanja u glavi, a jedini razlog tome jeste sto zaborave na “đecu” koju vam donesu! ☝️
    A to da se nakon 24 sata od porodjaja majke sa bebama idu kuci, tacno mi lici na to da cete jednog dana reci, “imacemo ekipu za porodjaje u kucama i stanovima” jer danas u emisiji pominjaste “nase babe” koje su radjale “po livadama”….
    Gospodo batalite se corave rabote!

    • Potpuno se slazem.Nije mi jasno da ovi koji se nisu poradjali pricaju nesto.Gdine Grdinicu kad se porodite i bude rasarafljenini ,rastavljeni pa sastavljeni vi onda uvodite bebi frendli…msm u sustini je vec uveden jer sestru dozvati to je premija i kad dodje nije bas raspolozena,a beba recimo mojA dan posle otpusta dobila je zuticu (na otpustu bilirubin 170),onda naravno opet u bolnici su otkrilii neku infekciju,koja se “Kao” odjednom stvorila,da ne pricam o mom problemu…a sve zbog “oslobadjana kreveta”….Tako da samo cu jos jednom reci Gdine.SMIJESNI STE!

    • Aleksandra Bujišić upravo o tome pricam…Daleko smo mi od trendova sa Zapada…Prvenstveno, kad vec trudnice ne mogu imati posjete sem na staklu kao u zatocenistvu zbog, navodno, da im neko ne prenese virus, da svoje radnike, dok sam ja bar bila u bolnici, “higijenicarka” mi se ‘ladno setala kroz sobu, garantujem, pod upalom pluca (taj kasalj je toliko iritirao da je bio nesnosljiv), kuvarica mi je pod temperaturom donosila silnu hranu, a da ne pricamo o cistoci i urednosti nocnika itd. Dakle, gospodine Grdinicu, kao sto prethodno rekoh, manite se corava posla. Rijesite neke bitnije stvari…!

    • U potpunosti ste u pravu Milka M. Scepanovic bolje malo da se pozabavite edukacijom zaposlenih o nacinu ponasanja odnosno ophodjenja prema porodiljama koje pri porodjaju dozive odredjeni sok,a neke imaju i postporodjaju depresiju koja se ne tretira nadrndanoscu i nadmenoscu sestara(cast izuzetcim,a malo ih je)uzaludnim dozivanjima i kad dodju ljutnjom sto treba da pomognu…i naravno nije sve ni u “OSLOBADJANJU KREVETA”i slanju brze bolje porodilje sa djetetom kuci tako da ona sutra dan opet mora po bolnicama na 40○C,od grada do grada,sa bebom od 4 dana i sa svojim problemima i bolnom ranom…Nije mi jasno kako se neko tim ne bavi ,nego sve po porodiljama koje su po njima odmah spremne da ustanu iz kreveta,trce oko djece i brze bolje idu kuci(a to sto ne mogu da sjede,da ustanu,padaju u nesvijest to je sasvim ok).STRASNO!

  11. I za mene je to pretjerano da dok je zena iscrpljena bude s bebom 24h a zasta su sestre tu sem po kg sminke da nose i kad ih pitas za dojenje il savjet kao da ste nevidljivi… A vec otpustanje posle24h mislim da je pretjerano… Nzm moje misljenje

  12. Dobra je zamisao da su bebe pored nas majki al da ima malo da nam pomogne u pocetku. Kad sam se porodila (na prirodan nacin) par dana nisam mogla normalno ustati, a malecka je treći dan dobila djeciju zuticu. Sve majke znaju kakva je terapija. Šta u tom slučaju da majka uradi kad je već kući? Ne može da ustane, a mora da vodi bebu po bolnici koja tek nije ‘čista’. Pogotovo ako je beba rodjena u zimskom periodu kad vlada grip.

    • Da, znam šta me čeka al je ipak vremenski period od 24h malo i ako je sve u redu. Jer žena ne može da hoda normalno, a kući je sve čeka i neće biti sestara koje ce joj pomoći iako su ti majka, svekrva, sestre ili zaove. Babica dodje previje pupak, okupa bebu i ode. ‘Velika pomoc’. Ipak u prvih par dana treba stručna pomoc

  13. Jes da onim bezobraznim babicama za bebe olaksaju.I onako dok ih dozvati ne mozes,a kad dodju nervozne .A medjusobno samo sto se ne pokolju,pa porodilje i bebe nagrabuse.I jos za 48 sati pustili me kuci sa 70 hmg.Ali srece moje,Bog nas je cuvao,inace bebe i majke ljetos na onih 50 stepeni,ne da smo komirani bili,nego to je zaista sramota bilo.I jos beba vjerovali ili ne promukla koliko je plakala gladna.Pisu doji beba, zamislite to dojenje u prva tri dana sa HMG 70.

  14. Koliko vidim ovdje se 90% zena slaze da nisu za taj program,ali kao da je ko kad pitao zene za promjene koje se ticu direktno njih.ima samo par ovih “majki nad majkama” koje su kopale,orale,krecile i napravile 240 tegli ajvara za zimnicu prvi dan posle prodjaja i uporedo sa dojenjem bebe..dajte olaksajte onima sa nenatologije,ionako samo sto vas ne biju kad trebaju bebu da vrate kod njih..dajte pocerajte nas kuci dan posle porodjaja a i tamo ce se naci neki nesrecnik istog zaostalog razmisljanja poput vas pa ce nas cerati da docekujemo pijanog kuma i buljuk besposlenih strina..dajte nam jos koju reformu,kumim vas bogom jer nas malo jos sta moze iznenaditi.

  15. Ne draga Natasa, ti si sve suprotno shvatila. Niko te ne cera da pravis zimnicu prvi dan nakon porodjaja, niti da njivu ores.. potpuno kontra. Ti si onda usresredjena samo na bebicu i Samu sebe u toplini doma svoga, okruzena dragim ljudima. Ali Za nekoga i to bude odvise. Vjerujem da cete se vec snaci sa novonastalim ‘stravicnim’ promjenama. 🙂

    • Maya,da nisu “stravicne” promjene ne bi se zvalo drugo stanje,i da se lako porodit poradjali bi se muskarci..bolan prodjaj,epiziotomija,pad hormona posle porodjaja,promjene raspolozenja ;sa svim tim bi trebalo da se nosimo..ali ne , zena je zeni vuk,ne daj boze da se solidarisemo ,bolje da se dokazujemo koja je bolja majka,koja je odma spremna da doceka goste,koja je iz porodilista pravo posla na frizuru,manikir,pedikir,koja je odma imala 5 hektolitara mlijeka..

    • Sve si ti to u pravu sto se tice drugog stanja. Ali sam ja u ovom slucaju ‘ stravicnih promjena’ mislila na bolnicu i promjene. Ovo nije nikakvo takmicenje Natasa. Ne pravim se ja junak. Sva se prenerazim kad na kontrakcije pomislim. Samo nisam shvatila zasto se zene protive dojenju i presvlacenju svoga sopstvenog djeteta, i cinjenice da si kuci. Pa nijesmo umrle ako smo se porodile. Iskljucivo govorim o nama koje nijesmo imale nikakvih problema u toku trudnoce/porodjaja..

    • Natasa Nata kraljice 😂,a da mislim da svakoj porodilji treba odmor bar tih, 48h nezezajte, pa evo ja sam trece dete rodila i 1dan bila u bolnici, dosoa kuci i nisam imala pomoc neku jer su mi svi daleko a suprug radi, sve se to tad cinilo ih kako sam ja jaka.. E sad sa 47g vidim da posledice stizu tek pod starost, odmorite zene ta dva dana imate ceo zivot pred sobom pa se dokazujte. Zdravlje je kredit koji uzmes u mladosti a vracas ga u starosti i to sa velikom kamatom 😉,no svako ima pravo na svoje misljenje.

  16. Ne budite tako isljucive vi koje ste imale sjajna iskustva. Ja sam se posle drugog porodjaja toliko dobro osjecala da sam mogla oko 3 bebe da radim. Ali prvi put iako je sve djelovalo da je u redu sa mnom ja sam toliko lose bila, imala sam vrtoglavicu, malaksalost, blijeda, usne sive… i sve sam radila sama oko bebe. Niko mi nije pomagao. ALI tih orvih 2-3 dana ne bih mogla. Tad sam bas bila lose. Mnogo prvorotki ne zna ni da uzme bebu u ruke… ako su sestre zaista na raspolaganju onda u redu.

  17. Odgledala sam jutrošnju emisiju. Pitam se oće li njegova žena ili sestra odmah kući. Ako kaže prirodan porodjaj zašto onda reckaju, režu žene. Da bi babice prije završile porodjaj. Nijedna se više ne trudi da to bude baš prirodan porodjaj. Posle toga žena ne može bar dva dana ni oko sebe da radi ni da normalno ustane a ne još i bebu da okupa previje. A ne još ako je loše da trči do bolnice.kažete kako su nekad radjale. Pa nećemo valjda da vraćemo unazad treba li da pletemo vunene pelene. Da tkamo robicu za bebu… da nosimo naramak drva na ledja i bebu u ruke. Pa vi nam onda i ne trebate. Neka se poradjaju kući a vi ćete doći da date bebi vakcinu obaveznu treći dan. Kako bi bilo fino da vam neko napravi rez pozadi i da vas gledamo kako povijate kupate kuvate spremate….

  18. Mslm da je doktor rekao da to nece biti praksa sa svim porodiljama vec samo sa onim koje se osjecaju dobro i kojima je porodjaj protekao bez problema. Ja sam oba puta jedva cekala da idem kuci a i slazem se po pitanju higijene,mslm da je bebi najbolje kuci 😉

  19. Ova je zemlja ko zna po Koliko stotinu godina unazad!

    Kod nas (u australiju) beba je smestena pored majke u svoje krevetic posle porodjaje. Jedini slucaj dje beba nije smestena pored majke je samo u hitni slucajeva ili ako ima zuticu.

    Posle prirodnoga porodjaja majka ide kuci posle 2 Dana, posle carskog 3 Dana. Ali, za razliku crne gore! Mi imamo podrzavanje, pomoc, savjet, razumijevanje, od sestara i doktore kao i od specialiste (dje ima portrebe)

    Mogu samo reci, ponasanje od sestara, doktora i genokologa je daleko od profesialno i kulturno!

    Vrijeme je za promene u svakom smislu!

    Cak, Moram da dodam…. ocevi bih trebali biti prisutni na porodjaj, dali prirodno ili carskog dje je zena budna kroz operaciju.

    Ova intervencija nece biti pozitivno iskustvo za bilo koju majku, dali se lako porodila ili se izmucila.

    ✌🏼

  20. Odlicno. Nakon drugog carskog pustena kuci za 72h. U odnosu na to sto ovog puta nije bilo reda za dovodjenje baba na podoje I sto ih redovno dovode site, bolje je da svoje cedo dojimo odmah I da bude uz Nas. Psiholoski lakse bar meni. Svakako mislim da majke nece same sve raditi oko beba dok su u porodlistu, da CE imati pomoc predivnih sestara sa odjeljenja.

  21. Dva puta sam boravila na GAK-u KCCG i imala vrlo pozitivno iskustvo, naročito drugi put, poslije prilično teškog porođaja. Što se mene tiče, ne bih (mimo uslova koji bi morali biti bolji i za zaposlene i za pacijenete) mijenjala ništa. Mislim da se laktacija uspješno može uspostaviti i uz podoje na tri sata, mislim da ženi prija da u tim pauzama odmori i mislim da bi baby friendly program u tako opterećenom porodilištu (sa mnogo pacijentkinja) bio naporan i majkama i bebama i osoblju. Takođe, poslije dva dana, kad dođemo sa bebama kući, sve se nauči, polako, korak po korak, i u tome je čar roditeljstva – uspostavi se ritam, upoznamo bebu, upoznaje ona nas… Samo treba poći u KCCG bez predrasuda, neopterećen tuđim pričama i iskustvima i vjerovati tim ljudima koji brinu o našem zdravlju najbolje što umiju i mogu.

  22. Ne prodje svaka žena jednako , to treba imati u vidu , svakako da odmor treba svakoj ženi…a znanje i sposobnost se nauče..ženi je dato majčinstvo ..Ni jedna se nije rodila sa iskustvom😀 nauči se sve što se mora😊.A s obzirom da su se odlučile na majcinstvo obavezne su je i sprovesti.
    Ali se svakako slažem da zena treba da odmori i psihički i fizicki bude spremna za ulogu roditelja po izlasku iz bolnicu.

  23. Porodila sam se u Italiji na carski rez ,3 dana boravka u bolnici i mogla sam da biram da li ce beba stalno sa mnom da bude ili povremeno .Taster porwd kreveta 1 za mene drugi za bebu …sestre.se.za cas stvore bilo sta da treba.Naravno kupanje ,previjanje one obavljaju .

Leave a Reply