Za sve budvanske osnovce od septembra besplatni udžbenici

Svi osnovci iz Budve i Petrovca dobiće naredne školske godine besplatne udžbenike jer je Skupština Opštine Budva odlučila da izdvoji 180 hiljada eura za te namjene.

Potpredsjednik Opštine i lider budvanskog SNP-a Veselin Marković kazao je za Vijesti da se Opština odlučila na takav potez jer je osnovno školovanje, prema Ustavu, obavezno i besplatno.

On je ocijenio da bi tu odredbu trebalo da sprovodi Ministarstvo prosvjete, a ne “opozicione opštine”.

Marković je precizirao da budvanske OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” i Drugu osnovnu školu, te petrovačku “Mirko Srzentić”, pohađa 2.600 učenika.

“Sa upravama škola, Opština Budva će zaključiti ugovore o preuzimanju udžbenika… Želimo da edukujemo našu djecu koja predstavlja budućnost Budve, da čuvaju knjige, kako bi na kraju školske godine mogli da ih vrate školi i da ih dobije druga generacija. Tako da ćemo naredne godine imati trošak od nekih 20 do  30 hiljada eura za obnavljanje udžbeničkih sredstava, koji se odnose na radne i druge sveske”, objasnio je on.

Marković je ocijenio da će to predstavljati veliku pomoć roditeljima, posebno onima koji imaju više djece.

“Ne treba govoriti da roditelji u septembru, u zavisnosti od toga koliko imaju djece, za nabavku knjiga treba da izdvoje od 50 pa do 150 eura, čak i više. Iako  se Budva računa za najbogatiji grad u Crnoj Gori, budžeti Opštine, kao i naših građana, značajno su lošiji nego što se čini”, dodaje Marković.

Opština Budva opredijelila je i 10.000 eura za obnavljanje toaleta u Srednjoj mješovitoj školi “Danilo Kiš” koji su u katastrofalnom stanju.

Nakon što su na društvenim mrežama objavljene fotografije škole, Opština se odlučila na taj potez.

Uprava škole je u nekoliko navrata obavještala Ministarstvo prosvjete o stanju ne samo toaleta, već i krovne konstrukcije koja prokišnjava, nedostatku fiskulturne sale i ostalim problemima, potvrđeno je Vijestima.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Razumno je da ucenicima osnovnih skola u svakoj opstini budu besplatni udzbenici, bez obzira da li su ugrozeni ili ne, jer je osnovna skola obavezna. Sa druge strane, trebalo bi konacno prestati sa praksom izmjena udzbenika i uvesti to da se na kraju skolske godine udzbenici koji su koristeni vrate i samo se proslijede nekom iz naredne generacije.

Leave a Reply