I dalje se toči alkohol maloljetnicima

alkohol

I pored zabrane, u pojedinim ugostiteljskim objektima i dalje se toči alkohol maloljetnicima, pokazale su kontrole Turističke isnpekcije. Zbog toga je inspekcija ove godine zapečatila šest ugostiteljskih objekata. Sagovornici TVCG tvrde da je za rješenje ovog problema odgovornost na cjelokupnom društvu, ali da ključnu ulogu ima porodica.

Podaci Instituta za javno zdravlje, prikupljeni tokom ESPAD istraživanja među srednjoškolcima u 2015, pokazuju da za alkoholom u Crnoj Gori sve češće i ranije posežu mladi – do 16. godine skoro 80 odsto njih konzumiralo je alkohol bar jednom.

Zbog zabrinjavajućih podataka i kontrole Turističke inspekcije u saradnji sa Upravom policije godinama su učestale, pogotovo u lokalima u blizini škola ali i vikendom u noćnim klubovima.

“Kontrole su pokazale da se u jednom broju ugostiteljskih objekata toči alkoholno piće maloljetnim licima iako to nije u mjeru u kojojoj je bilo prije 5-6 godina. Do sada smo ove godine zapečatili 6 ugostiteljskih objekata, tri u Podgorici, a po jedan u Herceg Novom, Pljevljima i u Baru”, kazala je glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin.

Prema istom istraživanju, 70 odsto učenika smatra da je alkohol kod nas vrlo lako dostupan maloljetnicima, iako je zakonom zabranjena i prodaja i točenje alkohola mlađima od 18 godina. U lokalima tvrde da se strogo pridržavaju zakonskih odredbi ali da imaju problem da utvrde godine gostiju.

Novčane kazne za točenje alkohola maloljetnicima u Crnoj Gori su od 150 do 4000 eura. I u zemljama regiona zabranom točenja alkohola maloljetnicima i kaznama pokušavaju da riješe ovaj problem, dok je Hrvatska jedino otišla korak dalje, pa je zabranila izlazak mlađima od 16 godina poslije 23 sata bez pratnje roditelja ili staratelja.

Izvor: RTCG

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply