Šegrt: Analiza pokazala impresivan napredak u porodilištima

porodiliste

Ministar zdravlja Crne Gore Budmir Šegrt saopštio je danas da je najnovija analiza stanja u crnogorskim porodilištima UNICEF-a pokazala impresivna unaprjeđenja u perinatalnoj njezi u Crnoj Gori. Izvještaj će, kako je najavio, biti objavljen krajem mjeseca.

Šegrt je danas tu informaciju saopštio na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, navodeći da se radi o preliminarnoj ocjeni.

“To je preliminarna ocjena, rezultati će biti gotovi do kraja mjeseca, i kada ih dobijemo biće objavljeni“, kazao je Šegrt.

On je rekao da su eksperti obišli Klinički centar Crne Gore i bolnice u Beranama i u Nikšiću.

“To su, otprilike, tri bolnice gdje se u toku godine obavlja više od dvije trećine porođaja“, pojasnio je Šegrt.

On je sa članovima Odbora razgovarao o aktuelnoj situaciji u zdravstvu, povodom ovogodišnjem izvještaju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa EHCI po kojem se Crna Gora našla na posljednjem mjestu na listi 35 evropskih zdravstvenih sistema.

Ponovio je da nije iznenađen izvještajem EHCI, i da je svjestan problema u crnogorskom zdravstvenom sistemu, ali je naglasio da su u međuvremenu napravljeni određeni pozitivni pomaci u toj oblasti.

“Mi želimo da naš zdravstveni sistem upoređujemo sa evropskim, i zato nam Evropa nije uhvatila muštuluk kad su nam rekli gdje smo“, kazao je Šegrt.

Šegrt je podsjetio da je, u vrijeme njegovog dolaska na funkciju “eskalirao problem u vezi sa porodilištem u Bijelom Polju”, i da je kao jednu od prvih mjera pozvao eksperte UNICEF-a da, po istoj metodologiji po kojoj su radili 2012. godine, procijene kakvi su trenutni uslovi u crnogorskim porodilištima.

On je najavio da će metodologija koju koriste eksperti UNICEF-a biti primijenjena i u drugim segmentima crnogorskog zdravstva.On je naglasio da ne sumnja u ozbiljnost organizacije koja je crnogorski zdravstveni sistem pozicionrala na posljednje mjesto, iako, kako je kazao, ne zna koju su metodologiju koristili prilikom izrade Izvještaja.

Nadležni su 2012. godine konstatovali i da se u porodilištima neprikladno koriste ljekovi, ali i da se porođaji izazivaju čak i prije 41. sedmice bez medicinskih indikacija.

Tada je zaključeno da su previše česti vaginalni pregledi bez pranja ruku (samo se stavljaju rukavice), ali i da dalje opstaju prevaziđene tehnologije, pa i da su posjetioci i partneri shvaćeni kao izvor infekcije.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply