Samohrani otac spava u ulazima sa dvoje djece

ajkunic

Samohrani otac Behim Ajkunić,  zbog nemogućnosti da plaća smještaj, sa dvoje maloljetnje djece spava u podrumima ili ulazima podgoričkih zgrada.

Iako prima socijalnu pomoć, Ajkunić najveći dio novca odvaja za ljekove koji su potrebni sinu koji, osim što je osoba sa invaliditetom, boluje i od epilepsije. Smještaj, tvrdi nemaju, čak ni privremen, već se svaki dan snalaze kako znaju i umiju.

Hrane se u narodnoj kuhinji, a imaju i malo odjeće.

„Bojim se samo da mi neko dijete ne umre od hladnoće, pošto spavamo na betonu“, rekao je Ajkunić.

Ajkunić je kazao da se obraćao Centru za socijalnu pomoć, gdje mu je rečeno da žale, ali da trenutno nemaju smještaj za njega i njegovu djecu.

Centri za socijalni rad, zakonom su obavezani da, uz saradnju sa drugim nadležnim organima i službama, 24 sata dnevno pruže uslugu ”neodložne intervencije” osobama koje se nađu u situaciji koja ugrožava život, zdravlje i razvoj, kakva je beskućništvo.

Privremeno prihvatilište za beskućnike u Podgorici prestalo je sa radom 30. aprila 2013, a odluku  o izgradnji novog prihvatilišta u glavnom gradu, Ministarstvo rada i socijalnog staranja donijelo je 1. oktobra ove godine (o čemu su zvanično obavijestili Akciju za ljudska prava).

Njegov sin je prije osam godina povrijeđen kada je na njega pala ploča,  srušene prodavnice “Aljo Hot” na Koniku i od tada ima ozbiljne zdravstvene probleme. Vijesti su tokom proteklih par godina pisale o neprilikama koje je porodica Ajkunić imala sa pronalaženjem trajnog smještaja.

Ajkunić je dodao da mu je član Komisije za raspodjelu stanova na Koniku, Isen Gaši kazao da se nalazi na spisku porodica koje bi trebalo da se usele u stambene zgrade na Koniku, ali da ne zna da li će mu smještaj biti dodijeljen i kada.

Behim Ajkunić je apelovao na nadležne institucije i ljude dobre volje da pomognu jer mu je sin teško bolestan.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Pa jeli ovo moguce… sto kaze Slavka Uskokovic da treba izbjeglicama nasli bi im smjestaj. Kako ih nije sramota da bolesno dijete spava po ulazima,pitala bih nase velike funkcionre da njihova djeca spavaju po ulazima na ovu hladnocu … sram ih bilo,zao mi je djecu nisu oni krivi nista 🙁

  2. Mene vise iznervira odnos ovih zena iz socijalnog, njihova osionost, najedenost i napijenost…kukavac im se obracao par puta i one mu odbrusile da za njega nemaju resenje…s druge strane mi je cudno, dje je ovom covjeku porodica, je li moguce da je sam na svijetu, ako je tako – tuzno, pretuzno, i od njega i od nasih institucija

  3. Behim je placao smjestaj na Koniku ali su ga izbacili jer nije placao struju i vodu. Može tamo da se vrati ali da plati dug od 110eura za struju i 28 za vodu. Vec su se prijavile dvije majke da plate ta dva duga tako da će moći da se vrate,nadamo se

  4. E sta radi taj Centar za socijalni rad. Ako nemaju kapaciteta za ovakve situacije, neka ih bar smjeste u prostorije samog Centra. Kako ih mogu pustiti da odu na ulicu. Zalosno, pa djeca su u pitanju.

Leave a Reply