Sa djecom u barskoj bolnici družiće se maturanti volonteri

bolnice

Maturanti tri barske srednje škole posjećivaće i družiće se do kraja novembra dva puta sedmično sa djecom na bolničkom liječenju u Opštoj Bolnici “Blažo Jošov Orlandić”u Baru i na taj način pokušati da utiču na spriječavanje negativnih psiholoških posljedica hospitalizacije.

Volonteri maturanti će sa djecom raditi individualno i grupno, zabavljati ih i animirati uz pomoć knjiga, bojanki, igračaka i društvenih igra, u zavisnosti od uzrasta, a kako bi im pomogli da brže ozdrave.

Njihove posjete, dio su projekta Za dječiji osmijeh koji će realizovati nevladina organizacija Portet iz Bara u cilju promovisanja filantropije u lokalnoj zajednici.

Volonteri su završili specijalno organizovanu obuku od mjesec i po za potrebe ovog projekta, koje su sprovodile diplomirani psiholozi Branka Ćalasan i Milica Belada, a obuhvatala je teme iz oblasti komunikacije, timskog rada i o specifičnostima rada sa hospitalizovanom djecom.

Kako je objašnjeno iz Portreta, motiv za stvaranje ovakvog projekta su mnoga istraživanja koja pokazuju efekte hospitalizacije na psihološko zdravlje.

Utvrđeno je da kod većine djece, bez obzira na dužinu boravka u bolnici, dolazi do izmijenjenog oblika ponašanja, koji se ispoljava na nekoliko načina poput nezainteresovanosti za okolinu i druženje, povlačenja u sebe, gubitka apetita, nesanice i češće potreba za mokrenjem.

Iz Potreta je saopšteno da do tih pojava dolazi kako zbog odvojenosti od roditelja i promjene sredine, tako i zbog nerazumijevanja sopstvenog stanja, zbog čega je upravo cilj ovog projekta spriječavanje stanja psiholoških negativnih posledica hospitalizacije.

Projekat finansira Fond za aktivno građanstvo (FAKT) u okviru inicijative Mladi i filantropija.

Autorska prava za realizaciju ovog projekta dobijena su od TIM Centra iz Novog Sada gdje je projekat i realizovan od 2003 do 2010. godine.

 

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply