Sa osam mjeseci beba Santiago ima 21 kilogram

meksikanacOsmomjesečna beba Santiago iz Kolumbije, koji trenutno ima oko 21 kilograma poput prosječnog šestogodišnjaka, prolazi u Bogoti poseban program odvikavanja od hrane, jer mu je zdravlje ugroženo.

Povećan mu je šećer do granice dijabetesa, pritisak je previsok, a sve to bi moglo da se ozbiljno odrazi i na njegov život tokom godina.

Majka Eunice Fandinjo ga je hranila, kako kaže, svaki put kada mu čuje glas, a kada je shvatila da je dovela u opasnost pozvala je fondaciju Chubby Hearts. Humanitarci su došli i preuzele dijete.

Još na rođenju Santiago je imao zdravstvenih problema, bio je krupna beba.

“Bio je veoma uznemirena beba od rođenja, ljekari su mi rekli da je anksiozan. Zato, svaki put kada plače ili nešto negoduje ja bih mu dala mlijeko, makar jednu flašicu. Tako su se kilogrami samo gomilali, ali on nikada nije odbio hranu”, ispričala je Eunice.

Ona krivi sebe što se nije oduprela djetetovim nagonima, željama, plaču, nego mu je zbog svoje slabosti sada napravila zdravstveni problem.

Direktor Chubby Hearts fondacije, Salvador Palacio Gonzales je objasnio da će specijalisti pod hitno probati da “obore” njegovu težinu prirodnim putem i preparatima, poslije čega bi uslijedio niz operacija.

Ljekari se slažu da je cio slučaj komplikovani da neće moći da bude riješen preko noći.

“Majka i porodica moraju da se uključe. Potrebno je dosta predanosti, rada, edukacije o zdravoj hrani, a kada odraste biće mu potrebna možda i psihološka pomoć, jer će biti sklon nenormalnom gojenju”, rekao je hirurg Cezar Ernesto.

Izvor: Blic

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. ovo je problem i kod nas, moja djece tu oko 32kg a vrsnjaci i do duplo vise – mada im je uzina cmoki i cips, nigde vocke – a na vrh, nedaj boze da je neko dijete aktivno u sportu, “moglo bi se povrijediti, jadnicak”

Leave a Reply