A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Ko vam prati trudnocu?
24/09/2013
2:17 pm
mammatobe
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 94
Member Since:
17/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
341sp_Permalink sp_Print

Mene ce Raicevic da porodi. znam da je on na porodjaju super ali, iskreno, nisam za njega bas najbolje cula sto se tice pracenja rane trudnoce. Ne znam, nisam tada bila kod njega vec kod Stanisica u Kodri. On je bas detaljan.

24/09/2013
2:30 pm
mama80
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 8
Member Since:
17/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
342sp_Permalink sp_Print

drage buduce mame, dobro vodite racuna o tome koga birate za ginekologa!!! ja sam zamalo izgubila glavu zbog pogresnog izbora i nedovoljnog iskustva. imala sam povjerenje u ljekara koji mi je vodio trudnocu, a on mi za 7 mjeseci ni jednom nije izmjerio pritisak, na kraju sam dobila preeklampsiju i porodili su me carskim rezom u 7 mj. trudnoce…ne daj boze nikome!!! zato se edukujte, citajte sve o trudnoci i same potencirajte neke stvari, iako ih ljekari ne predlazu. i nema tog ljekara za kojeg cete od svake pacijentkinje cuti da je dobar ili da nije dobar. sve je to od slucaja do slucaja, nekom je ovaj dobar, nekom nije i tako redom za svakoga. zelim srecu svakoj trudnici i buducoj mami!!!

24/09/2013
2:45 pm
mammatobe
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 94
Member Since:
17/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
343sp_Permalink sp_Print

Mama80, koji je to dr?

24/09/2013
4:07 pm
mama80
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 8
Member Since:
17/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
344sp_Permalink sp_Print

dr. Medojevic koji radi u bolnici na Cetinju.

24/09/2013
4:20 pm
mammatobe
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 94
Member Since:
17/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
345sp_Permalink sp_Print

Isti problem sam ja imala sa toliko izvikanim dr. Boljevicem. Jos sam ja bila gojazna prije tudnoce. Meni suprug kuci mjeri. Sad sam se prebacila kod druge dr i uvijek mi prije pregleda mjere pritisak… Nece dr da rade svoj posao. Cast izuzecima…

24/09/2013
9:04 pm
Ivina mama
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 60
Member Since:
03/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
346sp_Permalink sp_Print

mammatobe said 
E vise sam vremena kod doktora provela ovih 8 punih mjeseci nego za svojih 27 godina. Toliko nalaza da poludi covjek. I to nema nigdje kao u Pg, cini mi se. znam da zene u Beranama ne rade ni trecinu nalaza koje mi radimo. A sad me tek ocekuje DZ svake nedeje zbog CTG-a. Nego me tjesi sto se primice dan kad cu upoznati bebca pa mi sad to lakse pada :)

Bzv je poredjenje ali totalno :/ Misliš da žene iz Berana ne bi radile sve te nalaze da imaju mogućnosti da urade to u svojim bolnicama? A s druge str se žališ što ti nisu merili pritisak svaki put? :/ Ima istine u tome da ne radi svaki dr svoj posao, ali i ti si trebala povesti računa o svojoj težini pre trudnoće…da ti je to dr rekao pretpostavljam da bi bilo kako je bezobrazan. :) )) Mislim, sl sam prošla i ne osudjujem, dosta sam se ugojila posle 7og ali su mi merili pritisak, odnosno dr Raičević jer sam kod njega bila od 7og..

Slažem se sa mama80, treba buduće mame što više da se edukuju, i da potenciraju kod dr da im objasni šta im nije jasno, i svaki simptom da kažu bez ustezanja…

Meni je dr Boljević bio izabrani i bila sam mnogo mirnija posle svih uradjenih nalaza, i double i test na glukozu i jednom mesečno krv i urin…To je najmanje što sam mogla da uradim i za sebe i za bebu..

24/09/2013
10:22 pm
Kristina M
Guest
Guests
347sp_Permalink sp_Print

ne znam za ostalo, ali znam da se nidje kao kod nas ne rade ovoliki UZV, ali nidje, mozda par puta u toku cijele trudnoce. To i nije zdravo posebno za bebu. O ginekoloskim pregledima da ne pricam. NIjesam sigirna ni da se krv i urin vade svaki mjesec

U dom zdravlja bi trebalo insistirati da provjere pritiska, ako se sami ne sjete, mislim da se kod privatnika to podrazumijeva.

mamatobe dobro si me podsjetila da se malo time pozabavimo kada su ostale opstine u pitanju,

24/09/2013
10:44 pm
Ivina mama
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 60
Member Since:
03/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
348sp_Permalink sp_Print

Ja sam radila jednom mesečno i krv i urin..iako nije bila rizična trudnoća, opet drago mi je jer sam bila mirnija i nije mi teško palo..a UZ skoro svaki put opet na moje insistiranje :) ))

25/09/2013
5:35 am
mammatobe
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 94
Member Since:
17/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
349sp_Permalink sp_Print

Ivina mamo, mislim da me nisi bas shvatila. Ja cijeli zivot imam visak kg. ali sam se u trudnoci do 8-pg mjeseca udebljala svega 6kg. Lijepo je raditi dosta testova da bi bili sigurni da je sve ok, ali sam poredjenje sa Beranama napravila jer imam rodjake sa suprugove strane gore. One tokom trudnoce urade par nalaza i isto tako rode zdrave klince. a ja sam morala odmor da uzmem da bih odradila sve nalaze na pocetku, platila torch koji mi nije refundiran (da se ne lazemo, nema svako 100e za bacanje), i ono sto je do mene u trudnoci uradila sve kako treba. I sta dozivim? Da me taj Boljevic koji mi nije mjerio ni pritisak ni tezinu, izbaci iz ordinacije zbog sujete. 

I jos nesto, ne bih pogresno shvatila da mi je Boljevic i jednom makar rekao da povedem racuna o tezini, jer je upravo to rekao dr Stanisic u Kodri koji me je pratio na pocetku i dao mi dijetu i sta mogu/ne mogu da jedem.

 

25/09/2013
7:51 am
Kristina M
Guest
Guests
350sp_Permalink sp_Print

Uvijek se sjetim recenice moje tetke kada mi je u drugoj trudnoci, kada je mojoj cerkici dok je bila u stomaku, a nedje sedmi mjesec, dr utvrdio uz pomoc 4d UZV da ima cistu na jajniku. Objasnio je on meni u startu da ce ona vjerovatno puci, da nije nista strasno, ali tog dana kad je on to ustanovio moj zivot je skracen za puno godina, a svaki naredni odlazak na preglede do kraja trudnoce i svaki dan do porodjaja je bio zaokupljen mislilma o tome. JOs kad mi je rekao da ako ne pukne druga opcija je hirurska intervencija odmah nakon rodjenja. Cista je naravno pukla. A tetka mi je tada rekla – koliko smo svi mi cista imali to niko ni ne zna, jer niko nije uspio ni da ih vidi. A to joj je ziva istina.

S druge strane, zahvaljujuci brojnim pregledima i nalazima, danas su bebe i zdravije, i majke naravno, mortalitet na porodjaju sveden prakticno na minimum… Ali samo treba biti nedje umjeren

25/09/2013
8:22 am
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
351sp_Permalink sp_Print

Moram da se ukljucim jer su mi dvije trudnoce vodili razliciti ljekari i obojici im je promaklo nesto veoma vazno na sto sam im ja pokusala skrenuti paznju, tj. drugi put mi je uspjelo jer prvi put to nisam ni znala, a to je moja infekcija kojoj sam ocigledno sklona u trudnoci i koja me rano (vec u 8. mjesecu) otvara. Zato sam se prvi put prije vremena porodila, a drugi put sam na svoju ruku insistirala da me pregleda dr Boljevic koji me je odmah poslao na patologiju trudnoce. Inace, Boljevic nikad ne mjeri ni tezinu ni pritisak i to je veliki propust. Ja sam trazila jer sam cula za slucaj gdje je poviseni pritisak doveo do komplikacija i znacajnih posljedica.

Medjutim, Ivina mama, nemoj molim te da osudjujes necije neznanje. Svi mi se nadamo najboljem, a doktori su tu da odrade svoj posao, odnosno da prate makar osnovni protokol. To sto ti sebe smatras savjesnom i informisanom je pohvalno, ali ako bi malo razmisljala i raspitala se van granica ove nase zemljice, vidjela bi da mozda i nisi u pravu. U svakom slucaju, svi radimo ono sto mislimo da je najbolje, a kakvi su nam doktori, ocigledno mi koje uspjesno okoncamo trudnocu jednostavno imamo srece i to veze nema sa doktorima i nalazima jer ovo sto i kako oni rade nidje na svijetu nema!

25/09/2013
9:39 am
mammatobe
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 94
Member Since:
17/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
352sp_Permalink sp_Print

Mislim da je u danasnje vrijeme lako biti informisan. Nikad vise portala i knjiga o trudnoci. Meni je jaaaako pomoglo to sto sam satima citala iskustva na ovom portalu, jer su opisane stvari koje se desavaju kod nas. 

Ali, sta ako na ulazak u deveti doktorici trazis ctg, pregled i UZ a ona nece da odradi jer smatra da ne treba? Je li i to neinformisanost? Slazem se ja da su oni ipak ucili i se to, ali mislim da ponekad pacijentkinju treba saslusati. I ako mi je prva trudnoca, sigurna sam da mi nisu pogodili termin i a ce beba ranije. A sledeci pregled cekam 17 dana… Nisam mogla cak ni uput za porodiliste da dobijem uz odgovor “Ima kad!” Ne znam sto im smeta da odstampaju najobicniji papir…

25/09/2013
9:47 am
druskan
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 46
Member Since:
03/10/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
353sp_Permalink sp_Print

Ivina mama, slažem se sa tobom u potpunosti. Tačno je da se, hvala Bogu na tome, statistički gledano, rodi ogromna većina zdrave i prave djece, ALI, zbog samo jednog djeteta, a kamoli zbog njih 2 ili 3%, treba uraditi sve neophodne analize i savjesno propratiti razvoj bebe od prvog do poslednjeg dana njegog boravka u majčinoj utrobi. Ne volim da generalizujem, niti volim kritiku radi kritike – kod nas, kao i svuda, ima i odličnih i loših doktora, kao što u svakoj branši ima stručnjaka i neznalica, samo nas neznanje u drugim strukama manje pogađa. Ne razumijem pojedine komentatore na ovom forumu – kad KBC-u fale reagensi za pojedine testove, okome se na bolnicu, doktore, državu, da bi u narednom obraćanju analize za koje su neophodni ti reagensi proglasili ništavnim i bespotrebnim. Svako od nas, na svoju odgovornost, uz svoj potpis, može da odustane od svega što smatra suvišnim – i od double testa i od TORCH nalaza i od analiza krvi i urina i od ultrazvuka – i zašto se takve osobe izlažu sjekiraciji, zašto, kad je sve to tako lako i trivijalno, prosto, to ne zaobiđu?

Uzgred, smatram da bi se žene iz opština u čijim zdravstvenim ustanovama nije moguće uraditi sve navedene analize rado mijenjale sa nama iz Podgorice, recimo.

 

25/09/2013
10:20 am
sonia007
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 184
Member Since:
23/02/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
354sp_Permalink sp_Print

Ne znam za ostale dr, ja sam kod dr Stevovic u Bloku V i svaki put kad sam bila na kontrolu mi je mjeren pritisak i uvijek mi je naglasavala da je vazno da ga kontrolisem obzirom da sam imala visak kilograma.  I  na predavanjima u skoli za trudnice je uvijek dosta paznje posvecivala ishrani i pritisku tokom trudnoce. I ja sam cula da se gin. pregledi u ultrazv. generalno mnogo ređe rade u zemljama u okruzenju, obicno jedan uzv na pocetku trudnoce i gin.pregled i uzv.na kraju trudnoce, ukoliko sve naravno tece kao treba.

E sad svi su doktori ucili za to sto rade, ali budimo realni i  u medic.struci kao i u svakoj drugoj ima ljudi koji slabije znaju i oni bolje znaju. I naravno uvijek postoji mogucnost greske svi smo ljudi na kraju krajeva. Vezano za gomilu pregleda. i ja mislim da je vazno biti umjeren. Eto recimo jednoj mojoj rodjaci su rekli isto da nesto nije u redu sa plodom, pa su joj radili testove tripl, dabl i ostale i na kraju amniocent. i rekli joj da joj beba 90% ima.daunov i da dobro razmisli, ma zivot joj se skratio i njoj i ocu, ali eto rodila je sasvim zdravu djevojcicu, hvala bogu. I sad da nije radila sve te pretrage sve bi glatko proteklo jer je trudnoca bila savrsena sto se ostalog tice. Ali sta nij radila nalaze i da je dijete zaista imalo daunov sindrom. Poenta je da nista niije crno bijelo, niti sto posto sigurno. Sredina je zlatna rece jedan mudri covjek iz daleke proslosti nam Wink.

25/09/2013
12:14 pm
mama80
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 8
Member Since:
17/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
355sp_Permalink sp_Print

ma, ja citam sve ove vase postove i…vjerujte…vrlo je vazno sve kontrolisati!!! bilo kakav propust ljekara ili same trudnice moze da dovede do fatalnih posljedica, a to vam govorim iz licnog iskustva. ja nijesam imala visak kg niti prije, niti u toku trudnoce, nijesam imala ni otoke, niti ikakve simptome hipertenzije, pa sam na kraju zavrsila na carskom rezu u 7 mj. trudnoce zbog preeklampsije izazvane hipertenzijom, a pritisak neposredno pred porodjaj mi je bio 220/130… niko nije garantovao ni da cu se ja izvuci, a bebu nijesu pominjali, kao: “mlada si, sta god bude, bice drugi put bolje”. Bogu hvala, sve je ispalo kako treba na kraju sa mojim malisanom, ali, ponavljam, ne daj boze nikom takvo iskustvo, NIKOM!!! Zato, ne bunite se, nego odradite sve moguce nalaze i bicete mirnije!!!  Imajte povjerenje u ljekare, ali prvenstveno u sebe i svoje osjecaje.

27/09/2013
11:01 am
SanjaM
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 150
Member Since:
17/05/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
356sp_Permalink sp_Print

Je li istina da je odzvonilo dr koji rade privatno i u KBC,da ne smiju raditi privatno i u KBC? Je li cuo neko nesto o tome?

 

27/09/2013
11:17 am
barba
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 76
Member Since:
26/06/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
357sp_Permalink sp_Print

Naravno da nije istina:))

27/09/2013
12:43 pm
kapljica
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 26
Member Since:
20/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
358sp_Permalink sp_Print

Je li istina da je odzvonilo dr koji rade privatno i u KBC,da ne smiju raditi privatno i u KBC? Je li cuo neko nesto o tome?  

 

Nije istina. Samo ce sada privatni dr. morati da imaju posebnu potvrdu od uprave bolnice da mogu da rade i tamo i tamo i da ispunjavaju uslove koje im bolnica zada. Naravno da ce svi kao i “do sada” dobiti te potvrde.

Takodje stvar je u tome da sada ako neki nalaz ne mozete u oderedjenom roku da uradite u bolnici (ne mozete da dodjete na red, ne radi aparat i td) naavodno moci cete sa uputom kod privatnog doktora kome ce posle bolnica to da refundira.

Tako sam ja bar razumjela.

27/09/2013
1:08 pm
Kristina M
Guest
Guests

To znači da će ljekari moći da rade istovremeno samo u privatnim ordinacijama ili bolnicama koji imaju ugovor sa državom za određene usluge i kod kojih pacijenti ne plaćaju preglede i intervencije, nego privatnicima usluge plaća Fond zdravstva.

Budući da, na primjer, za ORL specijalnost nije bila potražnja države, svi ljekari koji rade privatno u toj oblasti, moraće da se odreknu jedne funkcije – privatne ili državne.

07/11/2013
1:37 pm
cedo moje
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 11
Member Since:
19/03/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

 

Embarassedsta je sa zenama kojima poslodavci ne uplacuju redovno doprinose I nemaju ovjerenu knjizicu?

da li ce one moci ici privatno kod genekologa s o obzirom da im knjiyica nije ovjerena, a koko sam rayumjela Kristinu, pacijenti nece placate preglede nego ce tu uslugu placate Fond ydravstva?

I jos jedno pitanje , kako ide procedura I placanje porodjaja I boravka u bolnici ya vas I dijete kad nemate ovjerenu knjiyicu.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
5 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner