A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Manji PDV
Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 (1 votes) 
12/03/2012
10:46 pm
v.j.
Guest
Guests
21sp_Permalink sp_Print
0

Evo da se ukjljucim,kao trgovac,istina ne baby opremom.Kao prvo,neko je pomenuo da trgovci smanje marxzu na 10 %,sto je nemoguce,jer koliko ja znam , marza na baby opremu je oko 40 %.Mora se znati jedna stvar,da trgovac kad nabavi robu,ne moze cijelu i da je proda,tako da je marza od 10 % nemoguca.Na kraju krajeva , niko ne moze nekome odrediti koliko ce nesto prodavati,ako to nije hleb,brasno…Sto se tice pdv-a,kod nas je 17%,osim za osnovne zivotne namirnice je 7%,a za neke i nema pdva.To cu sjutra pitati knjigovodju,pa cu tacno znati.Mora se znati 1 stvar,od pdv zaradjuje jedino drzava,a placa ga krajnji kupac.Znaci,uvezete robu za 10000 eura,odmah drzavi platite unaprijed 1700,pa ako svu tu robu prodate za mjesec dana za 20000,duzni ste da platite jos 1700,drzavi opet.Tako da,moje je misljenje,smanjenje pdv,uzima drzavi pare iz dzepa,a kupci imaju jeftiniji proizvod,sa tim trgovci nemaju veze,jer ce oni obracunati svoju marzu i onda dodati pdv,ili ga nece dodati kad se izborimo da ga nema.To znaci da ako se ukine pdv,trgovci ce smanjiti prodajnu cijenu.Mislim da je realnije da se smanji stopa na 7,nego da se trazi ukidanje.Mislim da je nemoguce traziti smanjenje na 10,jer postoje 2 stope-17 i 7.Oko svega mogu pitati strucna lica,pa kako me oni upute,ja cu vam prenijeti.Ovo je ozbiljna stvar,ja cu se maximalno ukljuciti i u saradnji sa adminima,ako mi dopuste,mogu kontaktirati velike uvoznike bebecih stvari,da vidim sto oni misle o tome.Nadam se da to nije borba sa vetrenjacama,jer ovim zahtjevom bismo uzeli dragoj vladi puno sigurnih para,jer,moras kupiti sve za bebu,sebi ne moras.Roditelji svih zemalja ujedinite seCool!!!

12/03/2012
11:03 pm
Milica
Guest
Guests
22sp_Permalink sp_Print
0

Stopa PDV-a je regulisana Zakonom o PDV-u, postoji opsta od 17%, snizena od 7% i nulta. Hrana za odojcad se oporezuje po stopi od 7%.

Kao sto ste upoznate sada se u javnosti pominje povecanje samo opste stope sa 17% na 19%.

Kod nas je obicaj da kada se poveca bilo stopa PDV, bilo stopa poreza na dohodak, bilo benzin i sl. odmah skoce i sve cijene. Bez obzira na to da li je poskupljenje opravdano ili nije.

Kao jedno od rjesenja koje moze da dovede do pozitivnih rezultata je ono sto je predlozila Marijana a to je ogranicavanje marze. To su uradili u Srbiji, samo sto nisam sigurna da li se odnosi na sve proizvode ili samo pojedine.

Slicna vrsta ogranicavanja je bila praksa za vrijeme SFRJ-a. Naime, Tito je predvidio maksimume imovine koji su gradjani mogli da imaju. Tako npr. postojao agrarni maksimum kojim je bilo predvidjeno koliko zemlje maksimalno je mogao da ima pojedinac. U slucaju da je neko imao vise od predvidjenog maksimuma, taj tzv. visak nekretnina se oduzimao uz neku minimalnu naknadu. Zato su tada svi bili jednaki, svi su bili srednja klasa.

Danas imamo 2 klase: bogate i siromasne. Srednja klasa se skoro izgubila.

Kod nas ostvarivanje bilo kakvih olaksica ne bi dovelo do snizenja cijena, tj. ako bi se i smanjila stopa PDV-a to apsolutno ne znaci da bi se cijene snizile. Zato je neophodno da kako se nametne porez koji se mora platiti, tako se mora nametnuti i ogranicavanje marze. Kao primjer ovoga mozete se sjetiti da je ranije cim poskupi benzin odmah sve poskupljivalo, poslije 15 dana benzinu cijena se snizi, a cijene ostalih proizvoda ostaju iste, tako je bilo i prilikom prelaska sa marke na eura i sl.

Ovo je veoma siroka oblast i ima dosta prostora za dogovaranje i pregovaranje. Takodje moze se vidjeti i za subvencije i sl.

U svakom slucaju mora se ukljuciti Ministarstvo finansija, jer odatle sve krece.

Sad sam samo malo napisala, ali kroz razgovor cemo razmijeniti jos informacija, jer je tema veoma opsirna, pogotovo sto kod nas citav poreski sistem ima jako puno supljina, i po mom misljenju veoma je los.

12/03/2012
11:06 pm
mirjana
Guest
Guests
23sp_Permalink sp_Print
0

Evo ekonomistkinje , uske struke finansija i računovodstva :)))

Snižavanje stope Pdv-a treba ići sa ograničavanjem marže, upravo iz razloga divljanja cijena  a to se postiže diktiranjem cijena kroz preporučene cijene koje kontroliše država

13/03/2012
12:02 am
v.j.
Guest
Guests
24sp_Permalink sp_Print
0

Mislim da drzava ne moze da ogranici cijene potrpstina za bebe.Svi jaki proizvodjaci to sami ogranicavaju.Mislim da prodavci ne mogu da stave ogromne cijene za pampers, na pr.,jer im to odredjuje uvoznik,tj.,Nergelia kod nas.Jer ako bi svako stavljao cijene pelena kako hoce,onda bi sigurno u Voliju bile najnize,jer oni imaju najvisi obrt,a nije tako.Sve sto pisem nisam provjerio,cisto naglas razmisljam,pa ako nest lupim,prastajte.

13/03/2012
2:06 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
25sp_Permalink sp_Print
0

Bujrum, bujrum! Sve informacije i ideje su vise nego dobrodosle.

13/03/2012
3:15 pm
Kristina M
Guest
Guests
26sp_Permalink sp_Print
0

Treba provjeriti, ali mislim da oni mogu da stave cijenu koliko god hoce, liberalno trziste… Pa zato i postoji razlika u cijeni od prodavnice do prodavnice.

Mozda bas i sa uvoznicima da provjerimo, u pravu si V.J. tako je mozda najbolje da cujemo i njihov stav.

14/03/2012
12:34 pm
Tijana
Guest
Guests
27sp_Permalink sp_Print
0

Evo mene, malo kasnim.

 

Prvo, mi spadamo u zemlje tranzicije i mediteranskog dijela po pitanju odnosa prema porodici i djeci, što znači da se teško možemo pozivati na primjere u Skandinaviji ili UK (mada UK ima čak lošiju politiku od nas). Možemo se pozivati na Protugal (već naveden u prvom postu), Španiju, Italiju, Grčku i zemlje našeg okruženja. Ovo da smo zemlja tranzicije znači da smo ukinuli povlastice poput dječijih dodataka za sve itd, a sa najnovijim mjerama štednje i globalnom krizom će se ići i na generalna smanjivanja socijalnih primanja…

Sa druge strane, ukoliko se smanjio PDV na kompjutersku opremu u cilju opismenjavanja, prije svega mladih, ne vidim razlog zašto se ne bi pokušalo sa bebi i možda čak i dječijom opremom, a u cilju povećanja nataliteta.

 

Pad nataliteta je evidentan u rezultatima posljednjeg popisa, a postoje nacionalne strategije rađene od MRSS u kojima se spominje povećanje nataliteta (ako nađem vremena da iskopam đe je to, javljam).

 

Klasičan primjer lopovluka kod nas je prodaja auto sjedišta, kolica i sl. Auto sjedišta marke Bertoni (prodaje se kod nas u npr. Kidsland-u) se proizvode u Bugarskoj, a prodajne centre imaju u EU i vode se kao firma EU. Cijene su kod nas 150+, a u Bug isto sjedište košta 30, 50, 70EUR… iste cijene u Mađarskoj i Njemačkoj… i sad ne razumijem o čemu se radi???

evo linka

http://www.bertoni-eu.com/promo?page=2

http://bertonibababolt.hu/

 

cijene su u njihovom novcu, ali može da se konvertuje na google 😉

14/03/2012
12:40 pm
Kristina M
Guest
Guests
28sp_Permalink sp_Print
0

I to i sve ostalo, kad je bebi oprema u pitanju. mnogo skuplje nego bilo dje drugo

14/03/2012
12:45 pm
macence
Guest
Guests
29sp_Permalink sp_Print
0

Samo se nemojte pozivati na druge zemlje, naročito “region”, kumim vas bogom… Logičnije je uzeti naše statističke podatke i upoređivati plate, porodični budžet sa izdacima.

14/03/2012
1:33 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
30sp_Permalink sp_Print
0

Macence, ovo je akcija svih onih koji hoce da budu dio nje – tako da si vise nego doborodosla da prikupis nase statisticke podatke, uporedis sa platama, nas porodicni budzet sa izdacima i sve sto si predlozila. Samo javi do kada mozemo racunati na te podatke. Valjalo bi asap. Hvala!!!

14/03/2012
1:35 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
31sp_Permalink sp_Print
0

Tijana,

 

odlicnu paralelu si dala. Svaki konkretan podatak je dobrodosao!

14/03/2012
2:28 pm
macence
Guest
Guests
32sp_Permalink sp_Print
0

marijana said
Samo javi do kada mozemo racunati na te podatke. Valjalo bi asap.

Podaci su već prikupljeni

http://www.monstat.org/cg/page…..pageid=102

Nisam mogla brže…

Izdatke je manje-više sve iznio neko upravo na ovoj temi (čini mi se).

Ne treba biti veliki naučnik da se vidi da su nam troškovi u prosjeku daleko veći od zarada. Ipak, ne treba tako generalizovati i reći oprema za bebe. Kad smo kupovali kolica za dijete, bilo je nekih od 800 eura, a nama je auto (raspali golf 2) bio jeftiniji od toga. Hoćemo li da snižavamo PDV i na takve stvari?

Još jedna anomalija: zašto svi hrle kod privatnih ljekara kad imaju zdravstveno? Pa upravo time rušimo sistem. Ne znam ni da li su i koliko ljekari oporezovani? Je li ikad iko od vas dobio fiskalni račun od ljekara? Je li tražio? Idemo onda u kineske radnje ili na pijacu da kupujemo i ostalu opremu za bebe… Tamo nema PDV-a. Naravno, nije mi cilj to da ne plaćamo PDV, nego da probamo da ga smanjimo za neophodne stvari, a to jesu potrepštine za bebe.

Ja bih se fokusirala za početak na pelene i da vidimo još nešto što kupuju i oni kojima je plata ne znam koliko mala, pa ipak to MORAJU kupiti.

Kritičar sam po “opredjeljenju”, ali kad počnem da čačkam neku temu dobijam više idejaYell.

Hoću da svima na forumu oko ove teme budem “kamen spoticanja”. Evo, pokušajte mene da ubijedite u tu priču, pa ćemo da idemo kod min finansija.

14/03/2012
2:40 pm
Kristina M
Guest
Guests
33sp_Permalink sp_Print
0

Aaaa, ako sad udjemo u pricu zasto idemo kod privatnih ljekara, bice ludo:) Ja idem isljucivo jer ne mgu da izgubim pola dana dacekam svaki put kad mi trebaju, jer ne zelim da se prema meni ponasaju kako se ponasaju u drzavnim ustanovama vecinom, ne svi, jer je cijela procedura brza, jer imam osjecaj da je nekome stalo do mene i jer imm osjecaj da nijesam jos samo jedan od pacijenata kojeg zele da isprate i isprase. I ne mislim da se na taj nacin urusava sistem. Kako. Svki mjesec placam Fondu zdravstva doprinose, a njihove usluge ne koristim. Nazalost. Oni su ustvari na dobitku

14/03/2012
2:52 pm
Danchy
Guest
Guests
34sp_Permalink sp_Print
0

I ja mislim da igračke ne bi trebalo da idu u spisak. Jeste da one podstiču razvoj, ali u neku ruku spadaju u luksuz. Može se razvoj podsticati i bez fabrički izrađenih igračaka. Slažem se sa macence da se treba uže fokusirati.

 

Takođe bih skrenula pažnju da se u proglasu ne pominju brendovi. Jeste da se kod nas “Pampers” koristi generalno za pelene, kao digirtron za kalkulator, ali nema potrebe da se u ovakvoj akciji taj brend dodatno promoviše.

 

Što se marži tiče, lično mislim da tu nemamo mnogo šanse. Veliki su tu lobiji u pitanju, a lično znam i da dobavljači oko toga imaju mnogo muke jer im marža koju trgovci nameću ugrožava prodaju.

14/03/2012
2:53 pm
macence
Guest
Guests
35sp_Permalink sp_Print
0

I ja Kristina iz istih razloga, ali oni imaju strah od otkaza/loše reputacije/čaršijske priče, pa te tretiraju kako treba. Zato treba i ovima u javnom zdravstvu “ućerati strah” od svega ovoga, pa dako i oni obrnu kako treba.

Ali, čik njima zatraži fiskalni….

14/03/2012
2:58 pm
macence
Guest
Guests
36sp_Permalink sp_Print
0

… i tako se smiješno osjećam kad odem kod privatnog ljekara, mada ja kažem sve što mislim i pitam kao da sam najglupavija i najneobavještenija na svijetu… ono sve fino, smješkate se, uljudno i niko pare ne pominje… pa te na kraju isprate, a ti se samo preznojiš… ja sam tamo posebno gruba i neprijatna, u čuvenoj Ars medici sam se tako izvikala na sestru jer sam čekala 10-ak minuta, čuš da joj platim i još da čekam… a vičem i derem se i u državne dje treba, moja tobož izabrana me skoro tako izbacila iz takta da sam joj u hodniku iza zatvorenih vrata (koja je ona meni zalupila) svašta rekla i još sam se kao idiot rasplakala (nekontrolisano), pa me sledeći put tako mazila… joj…

ja bih da malo otvorimo i tu temu…

14/03/2012
2:59 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Macence,

 

nismo se razumjele – ja sam te podrzala u tome sto si rekla, citiram: Logičnije je uzeti naše statističke podatke i upoređivati plate, porodični budžet sa izdacima. I ohrabrila te da uszmes te podatke i napravis mini analizu koja bi bila upotrebljiva za ovu nasu akciju. Ok?

Link na Monstat znam da nadjem i sama jer se bavim poslom u kojem mi nerijetko trebaju razni podaci. U svakom slucaju – hvala sto si mi pomogla jer se ne poznajemo i nisi mogla ni znati da ja znam sto je MonstatWink

 

Tvoju recenicu: “Evo, pokušajte mene da ubijedite u tu priču, pa ćemo da idemo kod min finansija”, na zalost, ne razumijem. Mora da sam preskocila nesto jer radim nekoliko poslova pa ne stizem bas sve na forumu da procitam. Nisam razumjela da neko ovdje ima pravo na veto, ili nam treba konsenzus da bi napisale peticiju. Isto tako, nisam shvatila da treba imati neciju dozvolu da bi se islo kod ministra finansija, niti smatram da je neophodno da sjednemo na njegov kanabe. Recenicu: “Hoću da svima na forumu oko ove teme budem “kamen spoticanja”, shvatam kao salu. Ispravi me ako grijesim. Postoje neka mjesta na koja covjek ne mora zalaziti. Postoje dugmici na kojima pise delete i ignore.

Anomaliju zasto svi hrle kod privatnog ljekara kad vec placaju zdravstveno osiguranje treba sto prije ispraviti. Hocemo akciju i oko toga? Super. Hajdemo.

14/03/2012
3:04 pm
Kristina M
Guest
Guests
38sp_Permalink sp_Print
0

Boga mi ja ne mogu, a vi ajte, porodih se i ne znam kud udaram:) Svi moji kapaciteti su zauzeti:)

 

 Dancy, definitivno bez brendova, nijesam ni ja za to.

14/03/2012
3:10 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
39sp_Permalink sp_Print
0

Naravno bez brendova. O tome nema ni govora.

 

Sto se tice novih akcija – naravno da treba da se podijelimo. Predlazem da se vec sad prijave volonterke koje ce da osmisle i koordiniraju tu akciju. Za pocetak – ima onaj call centar Poreske uprave pa se moze lagano prijaviti svako ko ne izdaje fiskalne racune. Onda se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama moze traziti izvjestaj sta je uradjeno po toj prijavi. Ako nije nista – sa tim ili na sud ili u medije. Ili oboje. I eto. Za sve ima neko rjesenje

14/03/2012
3:45 pm
macence
Guest
Guests
40sp_Permalink sp_Print
0

Marijana,

 

Ja se uplaših od onoga asap, te odmah u potragu za podacima…

Metaforički se malo izražavam, to je sad IN. Čudi me da kao novinar nisi prepoznala i razumjela to.

U svakoj grupi je valjda poželjno imati i one koji se ne slažu baš sa svime što grupa traži, tako dobija na snazi…

Važno je da se slažemo da treba da djelujemo u vezi sa PDV-om u susret, već, na žalost, izvjesnim zakonskim promjenama. Mislim da na sastanku sutra već možemo i da se dogovorimo ko i šta će raditi.

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
7 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner