A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Manji PDV
Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 (1 votes) 
12/03/2012
11:07 am
rain_wind_storm
Guest
Guests

Manji PDV za više beba!

Djeca nisu samo obaveza roditelja, već je njihova dobrobit zadatak za cjelo društvo!

Smanjenje PDV-a na dječiju odjeću, opremu i hranu koštaće ovu državu manje nego izbori. Neće država izgubiti, niti će građani biti siromašniji ukoliko se za djecu primjeni niža stopa PDV-a. Ukoliko je ona snižena za kompjutere,stočnu prehranu i đubrivo ,onda je razumljivo da bude i na proizvode i hranu namjenjenu djeci.

Vrlo je važno znati da su bebama i maloj djeci neophodne pelene.

Kod nas u Crnoj Gori maloprodajna cijena pelena je skoro ista kao i u zemljama EU.

Majka u CG za svoju platu od 505eura može kupiti recimo 2525komada pelena,dok majka iz Austrije za svoju platu može kupiti nekih 15.000komada pelena mjesecno.

Zbog čega je „pampers“ jeftiniji u Velikoj Britaniji nego u Crnoj Gori?

Vjerovatno zahvaljujući činjenici da je u Ujedinjenom kraljevstvu i Irskoj ukinut porez na dječju odjeću i obuću, u zemljama Beneluksa on iznosi svega tri odsto, a u Poljskoj je smanjen sa 22 na 7 procenata. U Njemačkoj se trenutno finalizira inicijativa da se PDV na bebi opremu sa 19 smanji na 9 procenata.

U pojedinim evropskim zemljama se na proizvode i usluge za decu primenjuje snižena stopa PDV-a ili je nema. Takav primer su Portugalija, Francuska, Ceska, Poljska, Irska i Velika Britanija. Ove drzave daju jasnu i konkretnu podršku porodici. Neke zemlje su,poput Velike Britanije, jos od 1980. godine ukinule PDV za pojedine vrste robe za bebe (iznedu ostalog i na portikle, skoro sve vrste pelena, Salove i skafandere). I za druge drzave je podsticaj porodicama bitan, pa su smanjile PDV na pelene, kao Madarska i Malta.

Kod nas u Crnoj Gori stopa PDV na bebi opremu i hranu je i dalje 17%.

Predizborna kampanja je najbolje vrijeme da im poručimo da nas ne interesuju ideologije stranačja i politike, već da je najjača ideologija u Crnoj Gori – ideologija roditeljstva.

Zalažemo se ograničavanje marže i ukidanje PDV-a,tj smanjenja stope PDV-a za proizvode koji zadovoljavaju osnovne potrebe djece.

Jasno nam je da je tu teško postaviti jasnu granicu,ali bez obzira na to,važno je da lista proizvoda sadrži ono što roditelji nužno moraju da kupuju djeci.

Dobrobit djece je javni interes i tako će je shvatitti svako kome je stalo do čitave zemlje i njene sudbine.

Koliki su troškovi za najosnovnije potrebe bebe do prve godine?

–       Pelene ……………………………………………………………..  1000eura

–       Hrana za bebe …………………………………………………..  1000eura

–       Odjeća i obuća…………………………………………………….  600eura

–       Kolica,hranilica,auto sjedište …………………………………  700eura

–       Krevetić …………………………………………………………….    200eura

–       Posteljina …………………………………………………………..   150eura

–       Kozmetika za bebe ……………………………………………..   250eura

–       Flašice,cucle ……………………………………………………….   50eura

–       Igračke ……………………………………………………………….  200eura

–       Ostalo ………………………………………………………………..   200eura

—————————————————-  UKUPNO            4350eura

 

Što bi značilo da je mjesečno prosječno potrebno oko 360eura za potrebe bebe, a ako se zna da je prosječna plata ( po MONSTAT-u) 505,00eura onda je jasno da beba nosi 1/3 kućnog budzeta.

12/03/2012
11:48 am
Kristina M
Guest
Guests

Dakle, ako ko nije shvatio, ovo je neki osnovni tekst kojim cemo poceti akciju snizavanja PDV-a na djecju odjelcu, oremu i hranu. Potrudicemo se da napravimo neku siru koaliciju NVO-a pa da zajedno krenemo u ovaj dio price, ima ih dosta zainteresovanih.

Vas sve molimo da nam sugerisete, predlazete i da nam se prikljucite kako bismo ovaj cilj ostvarili, a mislim da je sada pravo vrijeme jer osim sto je preduzmorna ili izborna godina pa bas bolje cuju ovi koji trebalo da nas stalno dobro cuju i priprema se mijenjanje zakona o PDV-u, tako da mozda uticemo na Ministarstvo finansija dok smo na vrijem i pojednostavimo cijelu proceduru

Moja sugestija je da se sa ovog spiska iskljuci adaptirana hrana za bebe odnosno mlijeko, jer mislim da ta hrana nije dobra za bebe i da mozda na taj nacin stimulisemo majke jos vise da doje svoje djecu i ponude im najbolje sto mogu kada je ishrana u pitanju.

12/03/2012
11:58 am
rain_wind_storm
Guest
Guests

Što se tiče stavke “hrana za bebe” tu su pored adaptiranog mlijeka stavljene i kašice.Slažem se za adaptiranu hranu,ali što sa majkama koje nemaju mlijeko?Od grudve nastaje lavina,pa da vidimo oće li ova naša grudva napraviti lavinu.Sramno je da je umanjena stopa PDV za uvoz vještačkog đubriva,stočne hrane,kompjutera a toga nema kad su u pitanju bebe i njihove potrebe.

12/03/2012
12:15 pm
Kristina M
Guest
Guests

Sve majke imaju mlijeko Zarko:) Salim se, ima i onih koje nemaju ali su to na zalost zene koje imaju zdravstvenih problema. ne znam kako bismo to mogli nekako izbjeci, nadam se da ce nam neko dati neki predlog. Ima tudosta da ostane, kasice, kase, i jos puno toga sto se daje bebama…

12/03/2012
12:36 pm
NemAna
Guest
Guests

Samo da napomenem dsa ne zaboravimo na MARŽU. nemam sad vremena, probaću to da istražim. Ali to dodje kao dodatak koju stavi trgovac na krajnju cijenu, a u odnosau na nabavnu. Sigurno će neko bolje znati. A mislim da je to povezano sa PDV-om.

12/03/2012
12:43 pm
rain_wind_storm
Guest
Guests

NemAna , što se tiče marže da probamo da trazimo ispod ili na 10%.

12/03/2012
12:56 pm
branka83
Guest
Guests

PDV na djeciju opremu bi trebao da se ukine. To treba zahtijevati. Sto se tice adaptiranog mlijeka, ok, nije problem, mada sam ga aj koristila poslije dva ipo mjeseca jer sam se svako malo suocavala sa mastitisom za koji mi ni jedan doktor nije objasnio kako da sprijecim nego su me samo kljukali penicilinima… Mislim da ce se bolje boriti za dojenje tjeranjem doktora i sestara u KBC-u da budu pristupacne kada je dojenje u pitanju a ne da se ponasaju kao zadnja olos… Ne smeta mi da adaptirano mlijeko ostane na istoj cijeni jer bi ostale stvari bile mnogo jeftinije i sve bi bilo mnogo lakse… Jos jednom ponavljam, treba zahtijevati ukidanje PDV na djeciju opremu i hranu…

I naravno ograniciti marzu, jer bi trgovci odmah digli cijene… 

12/03/2012
1:00 pm
just mamma
Guest
Guests

Svakako je odlična stvar pokrenuti ovakvu akciju. Znam koliko smo mi novca potrošili pripremajući se za dolazak novog člana porodice. Sve je o izuzetno visoka stavka kućnog budžeta. Kada je beba stigla osim opreme pelena garderobe bilo je potrebno da joj kupujem i hranu jer nijesam imala dovoljno mlijeka(tako da nemaju sve mame mlijeko, iako su zdrave). Uz sve moje pokušaje, žene koje su mi kući dolazile da me uče kako što, nasiraju itd, kuvanja pšenice pijenja sokova  jedenja mesa i svaššta pročitanog i savjetovanog, moja beba je uvijek poslije dojenja od pola sata mogla da popije više od 50-100 ml adaptiranog mlijeka. Prilikom izmlazanja na 3 sata nije moglo da se izvuče više od 60ml iz obije..Ovo su mi bili najtužniji momenti dana ali sam se tješila da i toliko koliko imam , njemu je korisno. I nakon 3 i po mjeseca više nije bilo ni kapi.A znam još puno ovakvih primjera. Mada, možda ćete reći da smo mi izuzeci ali stavka za adaptirano mlijeko je vrlo visoka u budžetu..Pogotovo što je medicina dokazala da kravlje mlijeko nije dobro za krvnu sliku bebe tako da ga ni poslije pola godine ne bi trebalo koristiti( a većina žena nakon dojenja to uradi). Zato smatram da treba i adaptirano mlijeko uključiti u ovu akciju.  Takođe mislim da je upravo sada pravo vrijeme za ovu akciju. Sada, kada se najavljuje povećanje PDV-a na 19% moraju se dati olakšice za ovo. Ako PDV-om prave Evropu onda neka prate njena iskustva do kraja..Kako smo iz uvodnog teksta vidjeli, tao su uveliko uveli olakšice za ovu kategoriju proizvoda.

12/03/2012
1:21 pm
Kristina M
Guest
Guests

Just mamma o dojenju cemo na drugoj temi opsirnije i to vrlo rado jer mi je to omiljena tema. Kad bude drugo dijete stiglo imaces bolju adresu za pomoc, pa ti se nece nista slicno desiti 🙂 Dokazano da se mlijeka ima i moze imati, vjeruj mi, samo treba znati sta raditi.

nego meno se ne svidja oprica o adaptiranom da se ukljuci posebno zbog ove zavrzlame i prevare koju rade distributeri formula sa dobrocinstvom svoijim da na primjer 400 gr kutiju prodaju Montefaru za zdravstvene ustanove po jedan cent. Klasicna navlakusa, i krajnji bezobrazluk.

12/03/2012
1:53 pm
macence
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

Svidja mi se ova akcija, mada mi polako i postepeno prestajemo da koristimo ove bebeće potrepštine, ali se nadam da će nam uskoro trebatiWink.

Neću da budem “party breaker”, ali moram malo skepse da unesem u ovaj entuzijazam, čisto da pokrijemo sve moguće scenarije.

Prvo, da bi se krenulo sa sličnom akcijom, “rast nataliteta” ili nešto slično mora da postoji u državnim aktima (strategijama i slično) da bi ovakva akcija imala osnovu. Ako ne postoji, može se preko min. zdravlja urgirati da bude uvršteno.

Drugo, moraju se navesti proizvodi (ne i proizvođači) koji bi bili predmet smanjenog PDV-a, a to su prije svega, proizvodi koji su NEOPHODNI. Tu dolazimo do problema. Ako hoću da budem pravi onaj škrti tip, reći ću da su na ovoj listi koja je navedena gore samo pelene neophodna stvar. O hrani za bebe neću ni da govorim jer bi smanjenje njene cijene bilo u suprotnosti sa svim aktuelnim formalnim aktima (stimulisanje dojenja). Sve ostalo navedeno znam da mora jer sam majka koja se trudi da ekonomiše, pa ipak sve to sam morala da kupim (možda ne baš tolika izdvajanja, ali tu je to). A znaju li to političari?

Treće, na koji način ubijediti političare da donesu tu odluku…????????

Četvrto, imajte u vidu da je struja najneophodnija danas, pa ni ne pomišljaju da spuste PDV…

12/03/2012
1:59 pm
macence
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

evo još jednom gledam ovaj spisak, pa mi pade na pamet da osnova postoji za auto sjedište jer je valjda po zakonu obaveza da djeca moraju da sjede u posebnim sjedištima… znate vi to bolje od mene…Smile

12/03/2012
2:02 pm
Kristina M
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Autosjedista spadaju takodje u opremu za bebe, tako da bi svakako to moralo da se podrazumijeva. Sto se tice politicara, nabijediti ih mozemo ovihm argumentima koji su opisani u tekstu gore. Osim toga, izbori, preldog izmjena zakona o pdv-u… Strategiju povecanja nataliteta bi trebalo da radi ministarstvo rada i sicjalnog staranja, akli bi ona trebalo da se zanisva na nekim drugim stvarima ne na ovim. Miskim da o tome ni ne raymisljaju. I da razmisljaju nema vajde od toga, tako mi njihovih strategija koje nicemu ne sluze.

12/03/2012
2:07 pm
just mamma
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

Kristina said

Just mamma o dojenju cemo na drugoj temi opsirnije i to vrlo rado jer mi je to omiljena tema. Kad bude drugo dijete stiglo imaces bolju adresu za pomoc, pa ti se nece nista slicno desiti 🙂 Dokazano da se mlijeka ima i moze imati, vjeruj mi, samo treba znati sta raditi.

 

E pa držim te za riječ! 🙂

 

Naravno da, što se tiče montefarma i raznih farma lobija, trebala bi ta cijena biti i viša ali opet nama koji smo imali problem sa mlijekom značajno bi bilo pojeftinjenje..I dobro je gore rečeno, sve mora da se studiozno uradi i uvedeu institucionalni okvir jer će ostati mrtvo slovo na papiru..Mada,mislim da mi zajedno to možemo!

12/03/2012
2:19 pm
macence
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

Ne bih da me shvatite da ja to ne želim i/ili neću da podržim, naprotiv. Samo hoću da pokrijemo sve moguće scenarije. Za auto sjedište će biti npr. najlakše to obezbijediti jer postoji formalno-pravni osnov za to. Samo napominjem da bi postojanje takvog ili sličnog osnova i za ostale stvari značajno olakšalo stvari.

Međutim, ovo poslednje što sam napisala oko smanjenja PDV-a za struju mi je najbolji pokazatelj da se ne možemo previše nadati… bojim se da je tako. Ali, treba da se borimo i izborimo.

U pravu si za to da su njihove strategije beznačajne papirčine, ali ako ih uhvatiš za to što su oni sami donosili iz ko zna kakvih trenutno političkih razloga, onda im nema vrdanja.

12/03/2012
2:56 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
15sp_Permalink sp_Print
0

Ovako, molim sve forumasice i forumase koji zele da daju doprinos ovoj akciji da se jave Kristini ili meni u inbox.

Zahvaljujem forumasu, tati i gradjaninu gdinu Zarku na kooperativnosti i brzom reagovanju.

Sto se tice formalno-pravne osnove za auto-sjedalice koju macence pominje – voljela bih da mi se detaljnije pojasni kao argument. Ono sto ja vidim jeste da su a-Auto sjedalice su obavezne po zakonu koji ce uskoro biti usvojen. Tekst zakona  jeste gotov ali jos nije vazeci. I tu mozemo nadlezne da animiramo pricom koja ima osnova – kako bi smanjenje cijena auto sjedalica samo dodatno ohrabrilo roditelje da ih kupuju kako bi njihova djeca bila bezbjedna u automobilima. Tu imam statistiku o nesrecama bez auto sjedalica koje su radjene u srecnijim drzavamaFrown pa mozemo to da upotrijebimo.

 

Ali, sve stvari za djecu su, na neki nacin, zakonom obaveze. Roditelj mora da se brine na najbolji moguci nacin o svom djetetu. A da bi to radio mora ga pravilno hraniti, odijevati, kupiti mu kolica i sjediste koje omogucava propisani i pozeljni anatomski oblik.. Razumijete sta hocu da kazem. Sve nabrojane stvari iz prvog posta su, na neki nacin, formalno-pravno, obavezujuce. Igracke koje se djetetu kupuju u prvoj godini zivota, a i kasnije, su uglavnom tu zbog njegovog razvoja, zbog razvoja pokreta, zapazanja, uocavanja razlika i sl…. Nema na spisku cipsa i smokija, kokakole i hamburgera pa da nema pravnog osnova da se trazi ogranicavanje marze i smanjenje PDVa. Neka uvedu, kao u madjarkoj, tzv.hamburger taksu na sve nezdrave proizvode a smanje PDV na stvari za bebe.

12/03/2012
3:14 pm
Kristina M
Guest
Guests
16sp_Permalink sp_Print
5

I da, posebno nam treba pomoc eknomista i pravnika. Ima li kod medju vama te struke da nam moze pomoci.

12/03/2012
3:15 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
17sp_Permalink sp_Print
0

Ogranicenje marze na 10 posto predlazem da trazimo. Ovo je drzava u cijem Ustavu stoji da je drzava socijalne pravde a podlegla je ranama neoliberalnog koncepta. Tako da oko ogranivacanja marze moze biti zestoka bitka.

 

Zato molim ekonomsitkinje, posebno one koje rade u javnoj upravi, da pomognu oko ove tacke. 

 

Dalje, adaptirano mlijeko se zove i zamjensko mlijeko sto znaci da je ono samo zamjena za majcino mlijeko kada jeto NEOPHODNO. Tu treba, slazem se sa Kristinom, naci adekvatno rjesenje, kako ne bismo upali u klopku, trazenja smanjenje cijena za nesto sto je u CG, po mom dubokom uvjerenju, zloupotrebljeno. Majcino mlijeko je za bebe, kravlje za telad, a zamjensko samo za one bebe cije majke imaju zdravstvene probleme i zaista ne mogu dojiti (vrlo mali procenat). Radje bih da se procenat od cijene prodatog zamjenskog mlijeka daje u fondove iz kojih ce se finansirati skole dojenja ili, jos bolje, sos telefon za dojilje.

 

Uh, opet ce me optuziti da zivim u zemlji snovaCool

12/03/2012
5:12 pm
Mila
Guest
Guests
18sp_Permalink sp_Print
0

Meni se cini da pdv na bebi opremu je kasnije uveden u odnosu na ostalo…pa su i tada cijene , za dobar dio stanovnistva, bile visoke….

ono sto me brine da li ce i ako dodje do smanjenja pdv doci i do snizavanja cijena…jer znajuci nase trgovce nace oni nacina da obracunaju nesto drugo samo da bi zaradili….a zalosno je kolike su cijene opreme, najosnovnije, u odnosu na standard…i onda se cude zasto se sve manje djece radja….

12/03/2012
5:35 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
19sp_Permalink sp_Print
0

Pa zato treba traziti ogranicavanje marze, Molim ekonomistkinje da se izjasne po ovoj tacki dnevnog redaWink

12/03/2012
6:11 pm
sanidej
Guest
Guests
20sp_Permalink sp_Print
0

Ja bih ipak stavila adaptirano mlijeko na spisak jer ima majki koje nemaju mlijeka, koje nemaju dovoljno mlijeka pa  su primorane da dodaju adaptirano, koje  moraju ranije da pocnu da rade pa ne mogu da doje bebe, majke koje izgube mlijeko pa moraju da predju na adaptirano….

Svakako sam veliki zagovornik dojenja, ali ne smijemo zanemariti  finansijsku stavku za adaptirano mlijeko koje je bas skupo. 🙁

 

A pelene su poskupile oko 2e/bar je tako u merkatoru… :((((

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
15 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner