A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Dojite li ili ne?
12/01/2011
10:35 am
Kristina M
Guest
Guests

E to to, tako nesto sam i cula od ove prijateljice. Rekli su majki da joj nijesu grudi za dojenje! Nesto toga tipa. Pa to je strasno. Ustvari za svaku osudu i kaznu. Nije svako upucen i ne mora da bude, treba da ga upute upravo u ustanovama kao sto je KC. A mi tamo dodjemo, i niko nas nista ne pita. Ni mene niko nije nista pitao prvi put. Ni rijec o dojenju.

13/01/2011
5:21 pm
Tereza
Guest
Guests

Nazalost u najvecem broju porodilista je jedini savet koji dobijete: Ne valjaju vam bradavice!

Broj zena koje nemaju dobre bradavice je jaaaaaako mali i to su zene kod kojih je potrebna hirurska intervencija da bi se bradavice izvukle. Sve ostale majke mogu da doje. Nekima ce u pocetku biti lakse sa silikonskim sesiricima ali najveci broj moze da doji i bez njih jer ce bebina ustasca vremenom izvuci bradavice i to tako da se vise nikada nece vratiti niti izravnati. Jako je vazno da majka bebu sto bolje postavlja na dojku pri svakom podoju. Kada se to savlada sve tece mnogo lakse. Nema ranica na bradavicama, nema prepunjenosti dojki…

13/01/2011
10:37 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

E, to je upravo ono sto je meni receno u porodilistu u KC u Pg. Jedini susret sa babicom zaduzenom za dojenje je bio kad je jedna veoma neprijatna starija zena dosla dok sam ja pokusavala da namestim bebu na dojku, ustinula me jako za bradavicu, prokomentarisala “Ravne bradavice, i nemas mleka” i otisla pre nego sto sam ista uspela da pitam.
Da nije bilo jedne zene pored mene, koja je dobila trece dete, i koja mi je pokazala svoje ravne bradavice, najravnije koje sam u zivotu videla, i rekla da su joj sva deca bez problema dojila, ja bih verovatno dobila nervni slom tamo. Ona mi je i pomogla da namestim bebu u pravilan polozaj. Cak su mi i na otpusnoj listi napisali, preporuka: dohrana, sto sam, naravno, ignorisala.
Imala sam srece, a sta je sa svim ostavlim porodiljama koje redom savetuju isto kao sto su mene.

13/01/2011
10:54 pm
Tereza
Guest
Guests

Eto imala si veliku srecu da ti neko pokaze i da ti sto je najvaznije ulije poverenje da MOZES da dojis. 🙂

24/01/2011
10:58 am
trilobita
Guest
Guests

Bravo mame za dojenje bebica!

Ja sam sina(sad cetvorogodisnjaka)dojila 30 meseci..A poceo je da sisa sa puna tri meseca(kad drugi uglavnom odustaju-mi smo tek krenuli..duga prica)..
Sad dojim curicu,ima tri meseca i planiram je dojiti prvu godinu sigurno,a i kasnije,ako budemo zelele i ona i ja…Odlicno napreduje,rodjena je sa 3100kg,sad ima 5500kg Cool (kaze moja majka-“odlicno,pa jako ti je mleko”..kao da moze da bude slabo..)

Samo napred mame dojilice!

04/02/2011
8:18 pm
Tereza
Guest
Guests

Mamino mleko je najzdravije samo treba znati i ne posustati Cool

07/02/2011
2:24 pm
caye
Guest
Guests

Drage moje imate li savet sta mazati na bradavice da rane sto pre zarastu, nesto ultra efikasno, zelim da pomognem prijateljici da slucajno ne odustane od dojenja zbog bolova jer joj mleko bas nadolazi

07/02/2011
3:40 pm
Kristina M
Guest
Guests

Svoje mlijeko. Opere bradavice, premaze svojim mlijekom i ostavi da se grudi “luftiraju” koliko moze. Tesko mi je bilo izvodljivo da dugo idem bez brusa i bilo cega gore, zbog ostalih ukucana, ali sam koristila svaku priliku.
Koristila sam i linolan, i pomagao mi je, mada se on mora sprati prije svakog dojenja, da ne smeta bebi (da ne bi uticalo na ukus mlijeka).

07/02/2011
5:25 pm
caye
Guest
Guests

ovo za mleko sam joj vec preporucila jer je meni to bas delovalo, al sam cula da pomoze povidon jod i da ima raznih krem pa rekoh da cujem iz prve rukeWink

08/02/2011
8:51 am
DaBo
Guest
Guests

Purelan krema, na bazi lanolina, ne mora se micati prije podoja. Tkdj. i Multimum lanolin krema i komprese. Kao sto rece
Kristina, sto vise luftiranja grudi.Po meni, povidon nikako, jer on jos dodatno isusuje.

08/02/2011
9:17 am
Angie
Guest
Guests

neophodno je i pravilno postavljanje na dojku. ako beba ne vuce kako treba stalno ce se iznova povredjivati Cry

08/02/2011
10:01 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

mislim da sam negdje vec spomenula , ali od sanosan-a takodje ima lanolinska krema za bradavice, i kosta 50 gr 3 eur, a purelan je 7 gr -3 eur. Sastav im je isti, cisti lanolin, i ne mora se ispirati prije podoja (iako ,na prevedenoj deklaraciji , zaljepljenoj na kremi pise da mora, a u originalu pise da ne mora…ko li samo to prevodi 🙂 )
ako kreme ostane-ne potrosi se bas sve, uvijek se moze iskoristiti, za osip, ispucalu kozu, usne itd….
a najvazniji je pravilan polozaj , i onda je uglavnom sve ok.

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

08/02/2011
11:03 pm
caye
Guest
Guests

hvala vam, upravo je purelan pocela da koristi juce, ali mislim je postavljanje u pravilan polozaj najveci problem prvih dana i da se “skonta” kako da beba otvori usta dovoljno da uhvati celu bradavicuConfused

09/02/2011
10:43 am
Kristina M
Guest
Guests

Da znam da pise da se ne mora ispirati, ali sam citala neke preporuke savjetnica za dojenje koje preporucuju da se ipak ocisti kako ne bi bilo nikakve mogucnosti negodovanja bebe 🙂

09/02/2011
1:56 pm
Angie
Guest
Guests

DaBo pomenu i komprese. ja ih nisam koristila ali znam neke mame koje kazu da su ih kompreses spasavale kod groznih naprsnuca. mislim da vrijedi probati, Medeline su bile u pitanju, ne znam tacan naziv (znace apotekarka).

10/02/2011
7:51 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Kristina, moja sestra je imala grozne ragade, i ja sam iz straha da se meni to ne dogodi, jos prije prvog podoja koristila lanolin i tako stalno , pa ,sigurno prvi mjesec citav… nisam imala problema sa ragadama, ali moj cicko je “coktao” dok je dojio i puno gutao zraka , i onda grcevi itd…to coktanje je trajalo dugo, mozda i tri mjeseca, kao da nije znao dobro da zahvati, kako god bih ga namjestila ( a i drugo mi je dijete koje dojim, tako da nije “do mene” vec stvarno nije znao)..i sad mislim da nije bas od kreme, mozda mu je bilo klizavo i nije mogao dobro da uhvati ?
ko ce ga znati, ja da sprijecim jedan problem, mozda sam sama napravila taj drugi…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

18/02/2011
12:55 pm
Tereza
Guest
Guests

Sasvim je dovoljno da koristi svoje leko. Kap mleka posle podoja i dosta luftiranja. Ako bas zeli evo i preporuka za kremice ali mislim da nema potrebe.Ono sto je prioritet je da se potrudi da ukloni uzrok pojave ragada a to je los polozaj bebe na dojci. Jedino tako se ragade nece vracati.

04/03/2011
9:18 am
blue alien
Guest
Guests

Evo pozdrava od još jedne koja je svoju prvu bebu imala u 1999-toj 🙂

To je bilo van Crne Gore, u jednoj evropskoj zemlji gdje bebe nakon porođaja borave u sobi s mamom i papaju kad požele.

Zato je za mene bilo veoma bolno iskustvo iz Podgorice, gdje sam rodila blizance dvije godine kasnije. Moju djecu su prihranjivali, donosili na podoj naizmjenično (tek svakih 6 i više sati), a ja sam čitave dane provodila odstranjujući premjeru mlijeka iz nateklih bolnih grudi, odvojenja sa samo dva zida od svoje djece koju su dolivali vještačkom hranom. (Danas bih reagovala upornije, ali pitanje je koliko je za to sposobna majka koja nakon porođaja jedva stoji na nogama i ne želi da ulazi u sukob s nekim ko ima njeno dijete.) Za dobro svih majki i beba, nadam se da se do danas situacija oko pomoći, savjeta na temu dojenje, podrške, pa i običnog ljudskog saosjećanja na tom odjeljenju podigla sa svog suterenskog nivoa.

Sve u svemu, dojila sam blizance 15 mjeseci (isto kao njihovu sestru). Moguće je, naravno da jeste. Ne dajte se! 🙂

Savjet na temu RAGADE: luftiranje i blaga mast su ok, iako sve to veoma dugo traje jer rana svakih par sati ide “na probu pod pritiskom”. (Naravno, neophodno je popraviti tehniku dojenja.) Ali za “sanaciju štete” imam neki primitivni pronalazak kako obezbjediti luftiranje rane, a da se ne odričemo grudnjaka (zbog težine grudi i zbog zimskog oblačenja): ubaciti u grudnjak oko tog mjesta napr. običnu plastičnu cjediljku za čaj – odvaja tkaninu od rane i propušta vazduh 😉

13/03/2011
11:21 am
Alexandra
Guest
Guests

Blue Alien, dobra ti je ta fora s cjediljkom. To mi nije palo na pamet 🙂

Ja sam trostruka mama dojilja. Prvo dijete dojila 22 mjeseca, drugo 16, trece je trenutno najveci cetvoromjesecni sisoljubac – ima 9 i po kila iskljucivo dobijenih na mom mlijeku. Planiram ga dojiti bar godinu i po. Rekla bih da imam svakakvih iskustava sa dojenjem…

Sva djeca su rodjena u KBC Crne Gore. Svo troje su prihranjivali. Sa svo troje sam s dojenjem pocela odmah i svi su izgubili samo oko 70 grama do otpusta. Znaci, papali su,a  ne samo spavali na sisi 🙂

Jedno je sigurno: ako u KBC dodjete nepripremljene, ne ocekujte da vam iko pomogne oko bilo cega, a ponajmanje dojenja. Inace cete dozivjeti veliko razocarenje i najvjerovatnije prestati dojiti.

Dojenje smatram najljepsim darom koji mama moze pokloniti svom djetetu za pocetak zivota. Ako ima neupucenih buducih mama, ja bih s njima podijelila svoje skromno iskustvo.

Prva zabluda porodilja:nemam dovoljno mlijeka

Nakon porodjaja mlijeko nadolazi polako. Prvo se javlja kolostrum, koji vama moze izgledati oskudan, ali je bebi sasvim dovoljan, dok se ne uspostave dalja ponuda i traznja i dok se  malena crijeva ne pocnu navikavati na samostalan rad. Bebu treba stavljati na grudi svaki put kad je donesu na podoj. Svaka kap koju ona tako iskoristi mali je korak naprijed ka uspjesnom dojenju.

Ne mogu da dojim zbog uvucenih bradavica

Druga veoma cesta prepreka dojenju. Mnoge zene koje znam dojile su maratonski uz uvucene bradavice. Malo oblikovanja prstima i puno stavljanja bebe na prsa, u ispravnom polozaju ce doprinijeti njihovom izvlacenju. Pomazu i pumpice za izmlazanje (meni konkretno najkorisnija je bila najobicnija vakuumska Chicco), a ni silikonski sesirici nisu kraj svijeta. Ja ih, konkretno, nisam koristila.

Mene ovo boli!

Prirodno je da bradavice prvih 20 do mjesec dana bole prilikom podoja, dok se ne adaptiraju na novu ulogu. Bol je karakteristicna, zapocinje nakon uspostavljanja vakuuma i popusta nakon par sekundi. Bol koja nastavlja da traje duze od toga znak je ostecenja bradavice i zahtijeva tretman. Adaptacija bradavica nema veze sa tim da li ste prvorotka ili ste rodile desetoro; taj period ocekujte kod svakog novog dojenja i neka vas ne obeshrabri. Samo naprijed!

Imam upalu grudi, ne smijem dojiti

Jos jedna zabluda. Bila tamo, vidjela 🙂 Sa prvom curom dobila bakterijski mastitis 21 dan nakon porodjaja, sa ovom bebom ga sanirala tek nakon 3 mjeseca od porodjaja. Dakle, opet nevezano za iskustvo i broj porodjaja. Joj, ala to boli! Obzirom da mastitis napreduje u fazama, veoma je vazno reagovati kod prvih karakteristicnih bolova, a to je probadajuci bol koji se proteze prema pazuhu. Tada je neophodno ukljuciti masaze i izmlazanje dojke, bradavice prati prije i nakod podoja toplom vodim i susiti na vazduhu. Ako se pojavi crvenilo, ta mjesta dodatno masirati i stavljati tople obloge prije, a hladne izmedju podoja. Naravno, ako se simptomi ne povuku u roku od nekih 24 casa, obratiti se ljekaru i insistirati na brisu, kako bi dobili adekvatan antibiotski tretman. Dojiti se smije i mora, kako bi se dojke praznile i sprijecio zastoj, a podoji se prekidaju samo ako tjelesna temperatura predje 39 stepeni.

Treba dojiti sjedeci/lezeci/…

Dojiti se moze u najrazlicitijim polozajima. Stavise, narocito kod ragada i zastoja mlijeka potrebno je cesto mijenjati polozaje, kako bi beba stimulisala razlicite mlijecne kanalice i potpomogla praznjenje i produkciju. Tehniku dojenja mozete naci na internetu, a postoji i brosura (necu reklamirati) koju je kreiralo osoblje jednog drugog, meni jako dragog, foruma u regionu.

Mogla bih o dojenju jos dva toma 🙂 …

14/03/2011
9:07 am
Kristina M
Guest
Guests

Aleksandra, ti si pravi kadidat  za Grupu za podrsku dojenju:)

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
15 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…