A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Pocetak dohrane?
05/11/2012
1:25 am
Tajchi K
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 215
Member Since:
10/01/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Tajna, tu zaista mislim da je svako dijete izuzetak. Meni se dr ljutila sto sam joj sa 13 mj. probala med (smatrala je da je rano) i od 14 počela po malo da dajem. Od tada pa i danas, svako jutro je med prije svega, posle još i sok od naradže (ili prvo narandža pa med, kako kad želi). Pečurke je probala sa 2 i po godine u piti, ali samo nekolika zalogaja. Posle sam pravila nešto sa pečurkama, ali, to nam je baš rijetko, jednom u 2 – 3 mjeseca i njoj samo malo. Pojede ih na pici, ili po nekad traži od tatine pite. Kokos sa 2 godine u kolačima, pa sa 2 i po u kolačima i danas jede isto samo u kolačima. Ananas je zavoljela ljetos u Grčkoj (3 godine), kao i masline, crne i zelene, ali kupujem one manje soljene pa dodatno za nju rasoljavam.

Radili smo testove, nije reagovala burno ni na šta, ali, moji počeše ljetos mjesto mlijeka bez laktoze da dodaju i obično, pa je imala gasove. Sad posle slave mi se žalila da ima bolove u pupi, imala je dosta gasova, pa sam se uspaničila odmah. Dr. mi preporučila Espumisan kapi, 3 x po 30 kapi 3 dana pa opet kožne probe da radimo. Ali, izbacih joj mlijeko odmah, izbacila sam i bijeli luk suvi začin (prešla samo na svježi), pa nije ni bilo potrebe za kapima. Već joj je bolje. Govorim ti zbog toga što ja tvrdim, od kad je bila beba vidjela sam to po kašicama koje imaju mlijeko da reaguje na njih, da joj mlijeko smeta, iako je na probi na alergiju bila samo blaga mogućnost. Za slavu je jela svih  kolača koje imaju mlijeko, tražila da pije mlijeko, pa je stomak počeo boljeti.

Objašnjenje naše dr. je OPREZNO I POLAKO sa hranom. Čak i veća djeca mogu da odreaguju na neke stvari koje su do tada podnosili i to najčešće problemima sa varenjem: gasovima i bolovima. A pečurke su dosta opasne sa te strane.

05/11/2012
8:52 am
mishica
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 9
Member Since:
18/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

hvala Tajchi Kiss

jedan od blizanaca mi  je imao 3 puta do sad urtikariju i ako ni jedan put kad se pojavila nije bilo nista novo u ishrani,i bas je dr rekla da mogu oni da odreaguju i na nesto sto su vec jeli…

bas zbog toga pitam,jer sam cula da je kokos,ananas i pecurke bas jaki alergeni,i recimo uvijek kolace sa kokosom sklanjam da ih ne dozvate

e sad,mi smo peurke cak 2 puta i probali na pizzi,al to je bilo ono po 3 zalogaja,drugi put je odreagovao,prvi pit sve ok,da li na njih,da li na kecap ili nesto trece ne znam,treba da ga testiram 

http://lb3f.lilypie.com/5ZGwp2.png

05/11/2012
12:35 pm
Tajchi K
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 215
Member Since:
10/01/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Tajna prije će biti na kečap, jer uglavnom kečapi imaju konzervans. Ako su pečurke bile iz tegle, onda i na njih. Djeca na konzervans uglavnom imaju kožne reakcije, dok na boju reaguju sa povećanjem aktivnosti (dugoročno boje dovode do razvoja hiperaktivnosti).

Ako ti je bilo ko od djece imao kožne reakcije, sa hranom moraš jako pažljivo. Moja malena nije imala reakcije ni na šta (osim mlijeka povremeno, dobije gasove ili dijareju), pa je sa 2 i po godine probala i zavoljela lignje a sa 3 godine i račiće i hobotnicu. Ali, opet kažem, to je individualno, ne bih preporučila drugima da probaju jako dugo.

18/11/2012
9:48 pm
Kristina M
Guest
Guests

Evo nas, krenuli juce, malo poranili, cetiri dana prije punih sest mjeseci, a zato jer sam se prepala da imam manje mlijeka:) Izmuzavam se svaki dan da ostavim bebcu dok sam na poslu flasicu i sve manje i manje mlijeka uspijevam da izmuzem odjednom, a i poceo je da se budi uvece i haos da pravi da ga smiriti ne mogu. Naravno nema veze sa hranom nego sa zubima ali je najlakse okriviti za to nedostatak mlijeka.

I tako smo juce prvi put probali rizine pahuljice. Ni da smo ih kupovali prvi put, omanuli smo i kupili neke desete koje su sa kukurozom i rizom. Tek kad smo kuci dosali vidjeli smo sto nam je apotekarka dala. Onda sam se vracala i kupila klasicne rizine pahuljice.

U 100 ml prokuvane vode smuckala tri kasike pahuljica i dala mu. Zgrozen je bio. Pojeo je par kasika, nije umio ni progutati… Prvo je naravno sisao, pa sam mu odmah nakon toga dala.

Danas je jeo pahuljice neka dva sata nakon sisanja, ali nista bolje ni vise nije pojeo. Mislila sam da prvi dan nije htio vise jer se dobro nasisao. ALi nije to. Jos sjutra smo na pahuljicama pa cemo jabuku kuvanu.Nadam se da ce bolje proci.      

18/11/2012
11:45 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Kristina, ajde otvaraj temu da tamo opletemo, i mi uskoro pocinjemo pa da vas pratimo. Super je jesen za pocetak dohrane ima voca sa kojim se pocinje, tikve su tu , a za pocetak i tri kasicice su super, sutra mu daj na tvom mlijeku bice mu poznatije i ukusnije nego na vodi …za mjesec dana ce to biti vec pravi obroci .  

dajete li ad kapi?  ja nisam dok je bilo sunca i dok smo vise setali, a sad planiram da budemo redovni…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

19/11/2012
3:48 pm
Lanolina
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 14
Member Since:
20/04/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Mi sada imamo 4 ipo mjeseca, još uvijek smo isključivo na dojenju, počela sam tek po malo čaja da joj dajem. Ne želim da uključujem dohranu do navršenog 6-og mjeseca, mlijeka imam dovoljno, međutim, za četvrti mjesec ona je dobila samo 400g. Za prvi mjesec je dobila nešto preko kilo, pa onda oko 800g,pa 600g, i sad za četvrti 400g. Dr mi je rekla da sa pola godine beba treba da udvostruči kilažu, i da nema potrebe da još počinjem sa dohranom. Njoj fali još 600g da bi udvostručila kilažu za naredna 2 mjeseca. Ipak, brine me kilaža, i zbog toga se dvoumim oko početka dohrane. Beba je zadovoljna i mnogo više vitalna nego što je “popunjena”. 

Da li je ok dobiti 400g za četvrti mjesec. Kuma koja se porodila kad i ja je odmah uvela dohranu (pirinač) jer joj je sin dobio “samo” 600g za četvrti mjesec. Confused 

19/11/2012
3:59 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Cetvrti mesec je onaj cuveni mesec koji majke, navikle na dobro dobijenje na tezini u prvim mesecima, obicno iznenadi.

400 gr je ok za cetvrti mesec, samo mislim da za cajem nema apsolutno nikakve potrebe, jer nema ama bas nikakvu energetsku vrednost, a zauzima mesto u bebinom zelucu, pa beba manje sisa.

Dohranu je najbolj zapoceti ngde oko navrsenog 6.og meseca, pre ili kasnije, zavisi od bebinog raspolozenja da njupa

19/11/2012
4:22 pm
Kristina M
Guest
Guests

Potpuno normalno. I nama se isto desilo, tako da ne brigaj. Od treceg mjeseca bebe ne dobijaju kao u pocetku.

05/12/2012
2:18 pm
Avatar
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 415
Member Since:
27/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Nađoh sad tabelu dohrane što su mi dali u DZ prije 4 godine, a vjerovatno i vama, ako se nije što promijenilo, pa je otkucah i prenijeću je ovdje. Ja sam uglavnom poštovala to što piše (tada mi je to bio jedini izvor informacija, to ili okolina, pa bolje lista). Znam da je bilo i nekih usmenih savjeta, ali se ne sjećam. Malo me buni ovo meso od 6 mj, čini mi se da sam ipak malo kasnije, i još neke stavke. Vidim i da se malo razlikuje od nekih tablica po internetu.

ISHRANA DJECE DO 1 GODINE ŽIVOTA

DOJENJE

–          Samo dojenje do 6mj života;

–          Od 6 mj života ostala ishrana uz dojenje i to: od punih 6mj: kuvani pirinac, pecena jabuka, banana, kuvani krompir, kuvana šargarepa, meso mlado: pileće (bez kožice), teleće, juneće, jagnjeće, supe od mesa (SVE SE KUVA NA VODI);

–          Od punih 6 mj života: mladi sir, tvrdo kuvano žumance u zamjenu za meso 2- puta nedjeljno, jogurt, kukuruzno brašno;

–          Od punih 7 mj života: blitva, spanać, boranija, bundeva, karfiol, kupus, pšenično brašno;

–          Od punih 8 mj života: paradajz;

–          Od punih 9mj života; griz, keks;

–          Od punih 12 mj života: riba, kivi, jagoda, pomorandza, limun, grejpfrut, malina, kupina, borovnica, ribizla, med, belance, smoki, kikiriki, orasi, badem;

–          So i šećer ne davati do kraja 12 mj života:

–          Sve namirnice se kuvaju, ne pržiti, ne pohovati;

–          Svinjsko meso i mast ne davati do kraja 12 mj;

–          Mama sprema sve obroke kući;

–          Ne davati: medolino, frutolino, cokolino;

–          Ne davati gotove sokove (frutek);

–          Od punih 6mj u spremanju obroka od povrća stavljati 1 kafenu biljnog ulja;

–          Ne davati tetrapak do navršene 1 godine života;

–          Uvođenje novih namirnica u razmaku od 4 dana, a za alergičnu djecu (ekcem) razmak od 7 dana.

05/12/2012
2:50 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja sad off-topic, ali

Ubrajanje smokija u zivotnu namirnicu mi je vrh, bas se nasmejah!

05/12/2012
2:50 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

e pa svasta, eto nema bundeve ali zato ima smokija, kikirikija , meda…i to od godinu, a znajuci kakvi su alergeni , moji su to pomalo dobijali tek sa dvije god.  ne znam, eto imamo sad na portalu i nutricionistu pa neka se i on malo ovdje ukljuci sa komentarom na ovu tablicu koju daju u DZ.

 

i kad smo kod mesa, ja sam uvijek pocinjala sa piletinom, medjutim sad necu, toliko je navodno nafilovano to meso koncentratom i antibioticima i hormonima , cak najvise od svih mesa, pa cu poceti sa curetinom ili jagnjetinom. ostala mesa su malo teza za sami pocetak. a mislim da cu sa 7 mj uvesti meso, prvo kao mesnu supu, a onda i meso.

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

05/12/2012
3:03 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

lara, a eto, ti rece nisi je vidjela pa je po defoltu mislim ne pise  Confused  

kajra, poceli smo prije par dana, dr je rekla sa 5,5 samo koliko da osjeti ukus nove hrane, medjutim ona je bas prihvatila bar za sada pa joj onda i dajem. 

preporuka je 6 mj., ali tu su i drugi znaci po kojima znas da je beba spremna- npr ako prihvata hranu, zine za zalogaj i guta, dok npr beba nije jos spremna ako izbacuje jezik kao prilikom dojenja .  Ana ce to bolje objasniti.

 

spominje se i batat /slatki krompir da je dobar u dohrani, mada ga ja nisam koristila niti ga ima za kupiti ovdje, ali u pg ima vidjela sam , je li neka od vas koristila?

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

05/12/2012
3:18 pm
Kjara P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 159
Member Since:
23/06/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja nesto jos nisam ni pomisljala da krenem, fino mi napreduje, spava, nije nervozna uopste, i krvnu sliku kontrolisali, ali evo se i nam blizi punih 6 mjeseci.

http://lmtf.lilypie.com/VYJip1.png

http://lb5f.lilypie.com/olFWp1.png

05/12/2012
5:36 pm
Tajchi K
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 215
Member Since:
10/01/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja se sa tom tabelom stvarno ne bih snašla. Da ponovim opet, počeli smo dohranu sa 5 mjeseci, jer je vrlo malo napredovala, imala adaptirano uz sisanje, a već uveliko tražila da sjedi i ljutila se što ne damo. Mi smo počeli sa pirinčanom kašom na vodi uz dodatak mog mlijeka koliko sam mogla izvući, i to nekih 2 nedelje čini mi se, pa onda kukuruznu kašu, pa onda njih 2 zajedno. Posle toga sam dala tikvicu, pa šargarepu, krompir, tikvu, jabuku. Pininčanu i kukuruznu kašu nisam kupovala u ljuspicama (od Hipp – a, Nestle ili slično), nego onaj čisti proizvod, bez kazeina i “tragova”.

Mislim da sam joj supicu dala malo prije 7 mjeseci, možda nedelju dana. Počela sam sa ćuretinom, pa za Božić, sa 7 mjeseci, sa jagnjetinom. Onda domaću piletinu, pa tek posle teletinu i junetinu. Naravno, supa se do godine dana kuva na meso bez kostiju. Ipak, kako bi mi supa bila ukusnija, od 8 mj. sam joj počela stavljati bukvalno 3 zrna soli. Sa devet joj je u supi bio i komadić bijelog i crnog luka. Kelerabu sam joj uvijek kuvala u supi i davala da pojede. To radim i dan danas, mada voli da je gricka i sirovu. Tek sa 7 mj. i 3 nedelje sam dala jogurt. Sa 8 i po sir. Spanać nisam do 9 i po mjeseci, sa 8 i po dala sam joj blitvu. Nisam tako rano ni pšenično bračno. Čak sam ga počela sa 9 mj. pa sam na preporuku ljekara izbacila do godine dana. Pasulj tek u drugoj godini. Paradajz nisam dala prve godine, kao ni griz i keks. Smoki je probala sa 2 i po godine života kad ga je dobila za Božić. Vrlo, vrlo rijetko ga dobije, uglavnom kupi neko drugi, ja ne, jer ga ne smatram zdravim. 

Kad sam bila primorana da joj kupim kašicu, uf, to mi je bilo najgore i dobro sam birala. Srećom, bilo je rijetko. Ništa nisam pržila niti pohovala. Žumance je počela sa 9 mjeseci, bjelance posle godine.

Med jesam počela od 13 mj, dala joj da lizne, pa pratila danima, i tako, po malo, i dan danas joj je to prvo ujutro što pojede. Ali, kivi, maline, kupine, borovnice nisam tako rano. Sa 13 mj. je probala domaće neprskane jagode i pojela ih ukupno te prve godine, do svojih 16 mj. svega nekoliko komada. Obzirom da su one najprskanije voće, dajem joj samo mamine kad smo u CG – u, ili ako provjereno znam da su neprskane.

Orahe, bademe, lešnike, kikiriri dala isto dosta kasnije.

I nikako “biljno ulje” već samo maslinovo ulje. Ali, početi sa 1 do 2 kapi, pa posle, postepeno povećavati po malo, ali, baš po malo.

05/12/2012
5:49 pm
Tajchi K
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 215
Member Since:
10/01/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Mamika, batata je bilo nekad i u Bg – u i u Podgorici u Maxiju. Ljetos ga ne vidjeh, a nije ga bilo ni do polovine oktobra. Znam jer sam tražila. Forsirala sam joj ga posle godinu dana, jer on ima 17 UH po jedinici (valjda računaju na 100 gr) pa je vrlo zasitan i goji (ona je mrša). Ali, ukoliko neko u porodici ima dijabetes, ili dijete ima sklonosti da bude gojazno, obavezno ga treba izbjegavati. Zato je čičoka izuzetno zdravo povrće, preporučujem kuvanu ili pečenu, a stariji neka se počaste sirovom, na salatu.

Batat sam kuvala u vrlo malo vode i spremala na pire sa malo krompira. Često ga je jela i samog kao prilog uz neko kuvano meso. Lijep je i pečen a može i čips: batat iseckan na kružiće pa u rernu na pečenje na pekarski papir. Nisam ga davala prije godine dana, jednostavno ga nisam našla.

05/12/2012
7:38 pm
Kristina M
Guest
Guests

Batat je krompir koji nadima prilicnoi samo da znas. Nijesam ga ni trazila upravo zbog toga

05/12/2012
7:48 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

ja ga nisam nikad koristila tako da ne znam, zato i pitam, vidim spominje se u nekim tablicama, a gledala sam u pg i znam da je nesto bio skup…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

05/12/2012
8:36 pm
Tajchi K
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 215
Member Since:
10/01/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Jeste skup, vrlo. Ali, smatram ga izuzetno zdravom namirnicom, za djecu koja slabo napreduju. Još je i vrlo ukusan je. Kažem, nisam joj davala prije godinu dana, tek kasnije, a nisam ni znala da nadima, nešto nismo primijetili. Hvala Kristina za napomenu, pratiću to kad ga opet nabavimo.

Nama je batat i čičoka jedno vrijeme bio omiljen pire Laugh

05/12/2012
8:37 pm
Avatar
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 415
Member Since:
27/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Hvala Kristina. Izvini još jednom. Frown
Kao što rekoh, ja sam ovo uglavnom poštovala, ako se dobro sjećam, jer su predlozi okoline bili još “gora” varijanta, u smislu da su oni sve živo uvodili od 6 mjeseci, a i ranije. Odmah je išla slana, začinjena hrana, riba, pasulj, da ne nabrajam, sve ono što ni po jednoj tabeli ne bi trebalo. Sada ću svakako drugačije jer sam više informisana, više čitam, i nalazim razloge za i protiv. Ali imamo još mjesec i po, pa vidjećemo kako će ići. Super mi se čini tvoja dohrana, i pratiću je.

05/12/2012
9:49 pm
Tajchi K
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 215
Member Since:
10/01/2011
sp_UserOfflineSmall Offline
100sp_Permalink sp_Print

Lara92, nisi sigurno omanula tolikokoliko jedna majka koja se hvalila da joj dijete jede sarmu! Vjerovatno još i pola juneće, pola svinjsko, ako ne samo svinjsko, obzirom da je Vojvodina u pitanju. I sva sretna što beba fino njupa. Da ne govorim o pasulju sa svinjskim suvim mesom sa nepunih 8 mjeseci Yell kod druge mame.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
13 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
3 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…