A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Pocetak dohrane?
09/01/2012
9:16 pm
sanidej
Guest
Guests

Kada ste poceli sa dohranom beba?

Moja beba ima 4 mjeseca, doji i vec su poceli da pljuste savjeti i pitanja da vec pocnem da joj ukljucujem dohranu i kada cu poceti?

09/01/2012
9:29 pm
Kristina M
Guest
Guests

Sa sest mjeseci, drugi i treci put jer sam prvi slusala doktore i nijesam se bas dovoljnio infomisala sa strane, ali iz relevantnih izvora ne onih “strucnih”. Naucila sam lekciju dobro, i poslije je ispravila. I cetvrto dijete cu tek sa sest mjeseci.

Prije neki dan sam cse sokirala jer su mi prenijeli savjet jedne od izabranih pedijatara iz Doma zdravlja koja je majci bebe od dva mjeseca savjetovala da pocne sa dohranom cim napuni tri!!!! A beba jos ima ekcem, sto znaci da se dohrana bas treba da saceka i da se sa njom ne zuri. Moram joj ime saznati, i kontaktirati je za kakav intervju da je pitam kad savjetuje pocetak dohrane. Strasno!

I onda da se ne iznerviram kad cujem ministra kako pozova majke da doje djecu, a njegovi doktori (ne svi naravno ali dosta njih) kao da sve rade da djeca sto krace budu na majcinom mlijeku. 

09/01/2012
9:37 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja sam za sto kasniji pocetak uvodjenja dohrane. Medjutim, kao i mnoge druge stvari i pocetak dohrane je individualan od bebe do bebe.

Moj sin, na primer, nije posteno poceo da jede do skoro punih 9 meseci, iako smo dohranu poceli negde sedam dana pred punih sest meseci.. Do tada je jeo kolicinu jednaku polovini male kasice za celi dan. Naravno, sisao je, a onda je negde ispred devetog meseca odjednom poceo da jede mnogo vece kolicine.

Isto tako, on je hranu do tada bukvalno sisao sa kasicice, dok sam vidjala bebe koje sa 5 i po meseci otvaraju usta i gutaju kao sto je on sa godinuLaugh

Najbolje je pratiti svoje dete, i poceti sa retkom pirincanom kasom.

10/01/2012
7:42 pm
vanjamik
Guest
Guests

sanidej, ako fino sisa i oboje uzivate u tome, a pritom bebac napreduje, zasto razmisljas o dohrani? ima vremena za kuvanje 🙂

ja sam i sina i kcerku morala da pocnem da dohranjujem od 4. mjeseca (opstipacija, on nije dojio, ona jeste, a kod nje mnogo tezi oblik – po savetu gastroenterologa).  jedina dobra stvar u svemu tome je to sto oni prvih meseci nisu uopste puno jeli – po 50ml max, a nakon toga obavezno mlekce. i stvarno su “sisali” kasice sa kasicice 🙂

27/02/2012
4:55 pm
Tamara 2
Guest
Guests

e pa mame mi smo danas bile da primimo vakcinicu i rekli su nam da sad po ''novom'' sistemu dohrana pocinje sa 4 ipo mjeseca…iako nas zovu krofnica Laugh kao to sad tako ide jer se kod vrlo malo broja djece pojavljuje anemija,pa zbog toga…mi dobro napredujemo al eto pocecemo pomalo da se privikavamo

27/02/2012
5:06 pm
Kristina M
Guest
Guests

Tako mi tog njihovogh novog. Lupaju kao Maskim po diviziji moram ti odmah reci:) Tako ynaju i neki odje kod nas da odvale, kao u fazonu: Sad UNICEF i SZO preporucuju pocetak dohrane sa 4 i po mjeseca. A to ne da nema veze sa zivotom nego je prosto sramota biti doktor i biti toliko neinformisan. Nego ajde, moze im biti

27/02/2012
5:27 pm
Tamara 2
Guest
Guests

Pa da,zalosno ali istinito,eksperimentisu na nasoj djeci,i svaki put kad odemo nesto su novo smislili,covjek ne moze da ih pohvata ni za rep ni za glavu,narocito mi novopecene mame,nego sreca pa se informisemo preko drugih mama sa vecim stazom…

27/02/2012
9:02 pm
vanjamik
Guest
Guests

ma tamara, samo si trebala da joj kazes “boze doktorka, uopste niste u toku! odavno su objavili najnovija uputstva! cim se rodi, beba krece sa kasicama koje se prave od pasulja! mi vec uveliko jedemo cokoladu!” Smile

27/02/2012
9:13 pm
marijank
Guest
Guests

mi jos dojimo,sto da mu trpam kad mi fino napreduje,pocecu tek kad pocnemo sa sjedjenjemLaugh,pa ti tamara savjetujem isto.

kasice nece pobjeci,bice vremena na pretek.samo sto pijemo ponekad je hippov caj sa komoracom,kamilicom i anisom,cisto malo zbog stomaka i to bude svega 2-3 gutljaja.

27/02/2012
10:31 pm
caye
Guest
Guests

i ja sam isto za to da se sa dohranom krene kad beba pocne da sedi, nekako je neprirodno da detetu koje je u polulezecem polozaju gurate kasiku u ustaConfused s tim se svakako ne moze zakasniti. nama je sa prvom cerkom dr preporucio par dana pred  6 meseci da krenemo sa dohranom jer je imala tzv skok u razvoju i trazila je da sisa cini mi se na svakih 30-40 min, lepo je prihvatila dohtranu a i posle par dana se i sa dojenjem vratila u stari ritam. a drgoj sam pocela dohranu oko 6,5 meseci. uglavnom pirincana kasa je dobra za pocetak, ima da se kupi mleveni pirinac prirodnija varijanta od gotovih i instant kasica, spremi se malo redje i to je skroz ok za pocetak…

27/02/2012
10:48 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

caye, slazem se od rijeci do rijeci Smile  pirincano brasno mozete i same napraviti, oprati pirinac, osusiti ga i samljeti na  el. mlinu za kafu, kao i ostale zitarice kasnije ,susam, lan itd…(taj mlin meni sluzi za sve osim za kafu ali tako se zove)

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

28/02/2012
12:57 am
Tajchi
Guest
Guests

Vanjamik evo se smijem, probudicu mm i cerkicu! Hvala ti. 

Evo jos jedne koja je pocela sa pirincanim brasnom (bez glutena i kazeina), kupljeno tako, vec sam na jednoj od tema pisala. Posle je doslo kukuruzno, od iste firme. I dan danas joj nekad za veceru napravim kasu, naravno guscu, pa ako je za popodnevnu uzinu, dodam kakoo, jabuke i cimet, nesto drugo od voca, keks, pa ispadne kao neki puding, ili kolac. Nekad ga spremim za veceru, brze se skuva nego sutlijas klasicni.

Ja sam dohranu morala poceti ranije, nedelju dana prije 5-tog mjeseca, bila mi je premrsava i slabo je napredovala. Meni mlijeko sve slabije, i sve manje ga bilo, vjestacko morala sa 3 i po mj ukljuciti iako sam i dalje dojila, ali, ona je bila bas mrsava, nije ni vjestacko pila koliko treba. Tako smo bili punih mjesec dana na dojenju ujutro i uvece, vjestacko u toku dana i kasica za rucak. Tek sa 6 mj. ukljucila sam jabuku, pa sargarepu, tikvicu, krompir i tako redom posle. Nikad nije imala problem sa krvnom slikom, iako je mrsa i jede bas kao pticica, pa su me doktori kasnije sami pitali sta jede kad su nalazi tako dobri?!

To o novinama je cista glupost! Tvrdim, jer pratim i dalje preporuke doktora za male bebe – dojenje 6 mj, tek posle dohrana (pod uslovom da beba napreduje normalno).

28/02/2012
9:22 am
Alexandra
Guest
Guests

Ja se ne slazem da treba striktno cekati da dijete pocne da sjedi. Moj L.je poceo da sjedi sa gotovo 8 mjeseci. Mislim da je to ipak malo kasno za dohranu. Isto tako, E.je pocela sjediti sa 5, a to smatram za isuvise rano.

Svakako, dijete ne prelazi direktno iz lezeceg u sjedeci polozaj (apropo lezanja i trpanja kasicice u usta). Svaka hranilica ima onaj polulezeci polozaj, a osim toga, dijete pri pocetku dohrane drzite u krilu, u polozaju kolijevke, sto ne znaci da ono sjedi, jer se pod sjedenjem podrazumijeva polozaj nozica od 90 stepeni u odnosu na kukove i kicmeni stub, te oslanjanje na iste.

Inace, skrecem paznju na to da, iako proizvodjac na odredjenim kasicama navodi 4 mjeseca kao granicu primjene, ipak, cak i na tim industrijskim kasicama, pise da je bebu potrebno iskljucivo dojiti najmanje 6 mjeseci.

28/02/2012
10:37 am
vanjamik
Guest
Guests

kad smo vec kod pirinca, nigde ne mogu da nadjem onaj MELEN ORIZ (FYROM proizvodnje) koji sam koristila kad je sin bio beba. jeste li ga vidjele u nekoj radnji?

28/02/2012
12:36 pm
Tamara 2
Guest
Guests

vanjamik said:

ma tamara, samo si trebala da joj kazes “boze doktorka, uopste niste u toku! odavno su objavili najnovija uputstva! cim se rodi, beba krece sa kasicama koje se prave od pasulja! mi vec uveliko jedemo cokoladu!” Smile

ahahahahaahahahhahaaahaaahaaha da znas :))))))))))

28/02/2012
12:41 pm
Tamara 2
Guest
Guests

necu se opterecivati s tim previse,meni je bitno da dobro rucki hvala bogu napredna je,a kasice i ostale zezalice mogu da sacekaju jos malkice

14/04/2012
9:53 pm
sanidej
Guest
Guests

Imam nedoumice sa formiranjem obroka? Kada beba pocne da izbacuje mlijeko poslije obroka? Posle koliko od uvodjenja dohrane? I kako sam shvatila mlijeko se daje obavezno ujutru i uvece kada se formira svih 5 obroka?

16/04/2012
8:34 am
caye
Guest
Guests

sanidej, mleko pocinje da izbacuje postetpeno kako se uvode i obroci tj lagano prema tome kako beba prihvalata drugu ne mlecnu hranu, dok se sve proba i na sve se navikne tih 5 obroka zajedno sa mlecnim bude negde modza oko 9-10 meseci… ali ako beba doji nema pravila cesto to ispadne kao 4-5 obroka i 3-4 uzineLaugh

16/04/2012
10:08 am
Nikolina
Guest
Guests

ja sam sa prvom bebom uvela sokice u 4 mjesecu. Tako su me savjetovale iskusnije mame.. Malome sam uvela kravlje mlijeko u 6 mjesecu i mogu vam reci da se tad dijete oporavilo jer humanu nije mogao da smisli niti aptamil… Jedva sam ga dojila nije htio ni moje mlijeko. Zato sam rano uvela i kasice, malo po malo. Bas sam bila uporna i htio je sve da jede. Sve sam mu pravila domace,sokice,kasice,malo sta sam kupovala u prodavnici. Imam onaj sokovnik gdje izlazi cisti sok,pa mu stavim i bananu ,dodje fenomenalna kasa od banane. Mada sam sad opet u dilemi kad poceti sa dohranom? Neko kaze 5 mj,neko kaze 6 mje ?

16/04/2012
10:20 am
Tamara 2
Guest
Guests

Ako siki slobodno ne moras prije 6mjeseci,samo ces se opterecivati

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
32 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…