Trivić: Danas smo položili ispit zrelosti

Foto: Gimnazija “Slobodan Škerović”

Maturanti crnogorskih srednjih škola danas su polagali maturski, odnosno stručni ispit iz predmeta Crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, a prema ocjeni direktora Ispitnog centra Crne Gore mr Miloša Trivića, prvi ispitni dan prošao je u najboljem redu, bez nepravilnosti.

“Ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija mogu reći da smo veoma ponosni načinom na koji smo organizovali ovaj ispit. Izuzetno smo zadovoljni i kako su sve to prihvatili učenici i nastavnici. Danas smo svi položili ispit zrelosti”, rekao je Trivić za portal Roditelji.me.

On je uputio zahvalnost svim prosvjetnim radnicima, ali i roditeljima na podršci da se ne dozvoli da i ovogodišnji maturski ispit protekne uz nepravilnosti i zloupotrebe.     

Ipak, ni detektori, ni pojačani nadzor u svim školama nijesu obeshrabrili pojedine srednjoškolce koji su pokušali da danas ipak unesu mobilne telefone.

“Svi pokušaji takvih zloupotreba su spriječeni. Zabilježili smo da su u nekim školama učenici telefone umotali u aluminijsku foliju, pod izgovorom da su ponijeli sendvič. Bilo je i onih koji su mislili da će proći detektor ako predaju jedan telefon, a ponijeli su dva ili tri. Nijesu uspjeli u tome, kao ni oni koji su pokušali da telefon sakriju u obući”, kazao je Trivić.

Ranije danas, uoči početka maturskog i stručnog ispita, ministarka Anđela Jakšić Stojanović obratila se učenicima, test administratorima i supervizorima. Ona je izrazila nadu da će svako od nas i danas i svakog drugog dana dati svoj doprinos da obrazovanju vratimo mjesto koje mu pripada i da ćemo zajedno graditi pravedan obrazovni sistem zasnovan za etici i znanju.

“Dragi učenici, danas je jako važan dan u vašem školovanju. Eksterno testiranje nije samo provjera znanja, već i provjera vaše zrelosti i odgovornosti. Želimo vam puno uspjeha i da rezultati koje ostvarite budu kruna vašeg dosadašnjeg rada. Poštovani test administratori i supervizori, sigurni smo da ćete danas pokazati ozbiljan i profesionalan pristup i omogućiti da svi naši učenici pod jednakim uslovima pokažu svoje znanje”, navela je Jakšić Stojanović u poruci učenicima i prosvjetnim radnicima.

Nakon prvog dijela maturskog/stručnog ispita, naredna tri dana biće organizovane eksterne provjere znanja za učenike devetog razreda.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply