Trivić: Uvođenjem detektora ne krše se prava djeteta, nego se obezbjeđuje poštovanje pravila

Detektori koji će tokom polaganja polumaturskih i maturskih ispita biti korišteni u školama omogućiće poštovanje pravilnika, koji inače strogo zabranjuju unošenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja u ispitni prostor, odnosno za vrijeme ispita. Time se, kako ističe direktor Ispitnog centra Crne Gore Miloš Trivić, ne krše prava djeteta, već se, imajući u vidu ranije zloupotrebe, obezbjeđuje da da sve prođe u najboljem redu.

Eksterna provjera znanja za učenike osnovnih škola zakazana je za 17, 18. i 19. april, dok će maturanti sjutra, 16. aprila polagati  CSBH jezik i književnost.

Tokom gostovanja u Jutarnjem programu na TVCG Trivić je istakao da su se, poučeni raznim negativnim iskustvima iz prethodnog perioda, odlučili na ovakav korak, iako nisu ponosni što su primorani da reaguju na ovaj način.

“Tužno je zato što nam se maturski i stručni ispit pretvorio u borbu da dobijemo što bolju ocjenu da bismo se onda bolje plasirali prilikom upisa na fakultet. Maturski i stručni ispit ne služe tome. Oni su povratna informacija našem obrazovnom sistemu da vidimo šta je dobro, šta nije, šta treba da promijenimo da bismo onda sa tim izmjenama u našim programima postigli bolje rezultate na PISA testiranju i na drugim međunarodnim testiranjima kao što su TEAMS i PIRLS”, navodi Trivić.

On je pojasnio da detektor funkcioniše i kada je mobilni telefon uključen i isključen, a reaguje i na druge elektronske uređaje – pametne satove, obične satove, bubice, pametne naočare i sve moguće što se može naći u ispitnom prostoru.

“Meni je žao što sve ovo radimo, ali smo upravo primijetili da je u prethodnom periodu bilo toliko zloupotreba da mi prosto želimo da ispit ove godine prođe u najboljem redu”, naglasio je Trivić.

Sa druge strane, dio roditelja zabrinut je i poručuju da će detektori kod djece izazvati dodatni stres i tremu, a ima i komentara da učenici nisu kriminalci, niti prestupnici da bi se pribjegavalo ovakvim mjerama.

Trivić je izričit – uvođenjem detektora ne krše se prava djeteta.

“Na ovaj način ne kršimo na bilo koji način prava djeteta, sve je u skladu i sa domaćim i međunarodnim propisima. Ovo je sredstvo koje omogućava da sve protekne kako je zamišljeno. Nismo ponosni što moramo to da sprovodimo, ali praksa iz prethodnog perioda nam je dokazala šta se dešavalo sa mobilnim telefonima. Tome moramo i hoćemo da stanemo na kraj ove godine”, dodao je Trivić.

Kazao je da je obezbijeđeno dovoljno detektora za svaku školu, a za pojedine koje imaju veliki broj učenika biće poslato još uređaja. Tako će ulaz u školu biti neometan i neće biti potrebe da se stvaraju gužve.

Trivić je kazao da je od ove godine pravilnikom predviđeno da ispit nadgledaju dva test administratora; jedan iz matične škole, a drugi iz druge obrazovne ustanove. Biće tu i supervizori iz Ispitnog centra koji će se potruditi da sve protekne u najboljem redu.

Novina je, prema njegovim riječima, i to što je omogućeno da se ispit organizuje i van učionica, pa će za oko 70 ustanova to ove godine biti biti u fiskulturnim salama. U sali će biti prisutno 20 test administatora, kao i supervizori, inače ovlašćena lica Ispitnog centra.

Upitan kako komentariše navode roditelja da su zabrinuti što će detektori đacima donijeti još veći stres, Trivić kaže da se do sada nijesu suočili sa optužbama.

“Učenik koji koristi mobilni telefon i učenik za kog se utvrdi da je prepisao test ili dao nekom drugom da prepiše biće ocijenjen sa ocjenom nedovoljan 1. Ukoliko se pored svih koraka koje smo preduzeli pronađe telefon, učenik će se udaljiti sa ispita, a test biće ocijenjen sa ocjenom  1”, zaključio je Trivić.

Specijalno državno tužilaštvo i dalje izviđa slučaj prepisivanja na eksternoj maturi, ali i curenja testova iz matematike od prošle godine.

Izvor: TVCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply