Za godinu 59 djece iz Bijelog Polja bilo u sukobu sa zakonom

U toku prošle godine, prema podacima Centra za socijalni rad u Bijelom Polju, registrovano je 59 djece i mladih sa područja te opštine koji su bili u sukobu sa zakonom. To je saopštila rukovoditeljka za djecu, odrasle i stare u bjelopoljskom Centru Vanja Mašković.

Analizom počinjenih djela zaključuje se, kako je saopštila,  da je mnogo veći broj počinilaca prekršaja iz oblasti zakona o bezbjednosti saobraćaja i o javnom redu i miru u odnosu na krivična djela. Evidentirano je jedno krivično djelo protiv života i tijela.

“U toku prošle godine Centar za socijalni rad Bijelo Polje je kroz informacioni sistem (povezan sa Upravom policije) evidentirao 61, uglavnom odraslih, žrtava porodičnog nasilja. U saradnji sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta u Bijelom Polju realizuje se usluga pomoć u kući. JU Centar za socijalni rad za opštinu Bijelo Polje na evidenciji ima 130 korisnika ove usluge, za koje su urađene procjene, sačinjeni planovi usluga, dati nalaz i mišljenje i urađenja rješenja o korišćenju usluge”, kaže Mašković.

Mašković dodaje da uslugu stanovanja uz podršku koriste dvije mlade osobe koje su napustile rezidencijalni smještaj, a bez adekvatne su podrške porodice porijekla, a da su prošle godine realizovana 304 predmeta vođena slučaja za djecu i mlade, odrasle i stare.

“Predstavnici organa starateljstva su učestvovali u sudskim postupcima: kod lišenja poslovne sposobnosti lica po predlogu srodnika ili organa starateljstva, u postupku ograničenja odnosno lišenja roditeljskog prava i drugim postupcima kod Osnovnog suda, vezano za zaštitu lica koja su pod starateljstvom, njihovih statusnih, imovinskih i drugih prava”, navodi Mašković.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply