Nastavlja se projekat “Cetinje jedna priča”: Đaci će na Ivanovim koritima boraviti i u decembru

Projekat “Cetinje-jedna priča” za učenike sedmog razreda ipak će biti realizovan i u decembru, iako su pojedine škole ranije obaviještene da do kraja godine neće biti mogućnosti za to.

Iz Zavoda za školstvo Crne Gore saopšteno je da će realizacija projekta ipak biti nastavljena od danas, jer su u međuvremenu riješeni organizaciono-tehnički problemi. Učenici sedmih razreda osnovnih škola iz Crne Gore, u okviru ove škole u prirodi, borave po tri dana u odmaralištu na Ivanovim koritima.  

“Obavještavamo javnost da su uspješnom koordinacijom i saradnjom Zavoda za školstvo, Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Ministarstva rada i socijalnog staranja riješeni organizaciono-tehnički problemi i da se projekat nastavlja 1. decembra. Učenici JU OŠ “Drago Milović” iz Tivta, koji su bili predviđeni da pohađaju ovaj projekat u periodu od 29. 11. do 1. 12. 2023, isti će pohađati u posljednjoj sedmici decembra. Raspored pohađanja za ostale škole ostaje isti na osnovu obavještenja koje su dobili početkom školske godine”, saopšteno je iz Zavoda za školstvo, uz izvinjenje učenicima, roditeljima i nastavnicima.

Osim za đake iz Tivta, program je trebalo da bude odgođen i za ostalu djecu čije su škole bile planirane za decembar. Više roditelja đaka sedmih razreda iz Podgorice obratilo se Oortalu RTCG navodeći da su od uprava škola dobili informaciju da škola u prirodi „Cetinje-jedna priča” neće u decembru biti realizovana zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Povodom istog projekta, roditelja su reagovali i prošle godine, uz tvrdnje da nemaju sva djeca pravo na besplatan boravak na Ivanovim koritima. Zanimalo ih je prema kojim kriterijumima se sprovodi izbor škola, kao i ko odlučuje o tome.

Iz Zavoda su tada za portal Roditleji.me kazali da o izboru škola koje učestvuju u projektu Cetinje – jedna priča, koji predviđa trodnevni besplatan boravak đaka sedmog razreda na Ivanovim koritima, odlučuje JU Odmaralište Lovćen Bečići, a to čine u skladu sa svojim kapacitetima i brojem učenika u pojedinim obrazovnim ustanovama.

Iako je program nekada važio za sve đake sedmog razreda, iz Zavoda su potvrdili da to nije bilo pravilo i prethodnih godina, a uslovljeno je tada aktuelnom epidemiološkom situacijom u zemlji, ali i nedostatkom novca.

Odluka o tome da li će djeca boraviti na Ivanovim koritima, kako su pojasnili, ne zavisi od zainteresovanosti i odluke obrazovne ustanove, ali je moguće ipak da roditelji zatraže da se uključi i njihova škola.

Iz Zavoda za školstvo su istakli da inicijative koje dobiju od Savjeta roditelja upućuju JU Odmaralište Lovćen Bečići, a ta ustanova potom odlučuje da li će ih prihvatiti ili odbiti.

“Škola u prirodi Cetinje – jedna priča uspješno se sprovodi od 2014. godine za sve osnovne škole i učenike VII razreda. Program pruža priliku učenicima da obilaskom značajnih kulturno – istorijskih znamenitosti na Cetinju, Lovćenu i Rijeci Crnojevića prošire znanja o istoriji, tradiciji i kulturnom nasljeđu Crne Gore, kao i o njenom ekološkom opredjeljenju”, naveli su ranije iz Zavoda.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply