Na Ivanova korita ipak ne idu svi đaci sedmog razreda, o izboru škola odlučuje odmaralište

O izboru škola koje učestvuju u projektu Cetinje – jedna priča, koji predviđa trodnevni besplatan boravak đaka sedmog razreda na Ivanovim koritima, odlučuje JU Odmaralište Lovćen Bečići, a to čine u skladu sa svojim kapacitetima i brojem učenika u pojedinim obrazovnim ustanovama, kazali su iz Zavoda za školstvo Crne Gore.

Veliki broj roditelja, koji su se obratili portalu Roditelji.me,zanimalo je zbog čega sve škole nijesu uključene u ovaj program, koji postoji već skoro deset godina i nekada je važio za sve đake sedmog razreda.

Iz Zavoda su potvrdili da je ta situacija aktuelna u posljednjem periodu, što je bilo uslovljeno epidemiološkom situacijom u zemlji, ali i nedostatkom novca.

“Da sve škole nijesu bile uključene, uslovila je prvenstveno pojava pandemije zarazne bolesti COVID-19, ali i nedostatak budžetskih sredstava koji je godišnje opredjeljivan za realizaciju ovog programa Škole u prirodi”, istakli su iz Zavoda.

Odluka o tome da li će djeca boraviti na Ivanovim koritima, kako su pojasnili, ne zavisi od zainteresovanosti i odluke obrazovne ustanove, ali je moguće ipak da roditelji zatraže da se uključi i njihova škola.

Iz Zavoda za školstvo su istakli da inicijative koje dobiju od Savjeta roditelja upućuju JU Odmaralište Lovćen Bečići, a ta ustanova potom odlučuje da li će ih prihvatiti ili odbiti.

“ Škola u prirodi Cetinje – jedna priča uspješno se sprovodi od 2014. godine za sve osnovne škole i učenike VII razreda. Program pruža priliku učenicima da obilaskom značajnih kulturno – istorijskih znamenitosti na Cetinju, Lovćenu i Rijeci Crnojevića prošire znanja o istoriji, tradiciji i kulturnom nasljeđu Crne Gore, kao i o njenom ekološkom opredjeljenju”, naveli su iz Zavoda.

U prvoj polovini 2022. godine, kako su dodali, zbog još uvijek aktuelne pandemije COVID-19, u ovoj aktivnosti nije uspio da učestvuje ukupan broj predviđenih učesnika, učenika 7. razreda osnovne škole.

“U periodu od 27. aprila do 5. maja 2022. godine, program Škole u prirodi je realizovan za generaciju učenika 7. razreda 2021/22. (od planiranih 2.202 učenika, program je pohađalo 1884 učenika u pratnji 54 nastavnika,  i od 30. novembra do 30. decembra za generaciju učenika 7. razreda 2022/23. godine (od planiranih 2115 učenika, program je pohađalo 1824 učenika u pratnji 74 nastavnika). U toku kalendarske 2022. godine, program je realizovan za ukupno 3708 učenika/ca”, rekli su iz Zavoda za školstvo.

Ističu da će do kraja kalendarske godine (31. decembar 2023.) sve osnovne škole imati mogućnost da njihovi učenici učestvuju u projektu. Nijesu precizirali na koju djecu se to odnosi, jer će oni koja u školskoj 2022/23 godini pohađaju sedmi razred, od septembra biti u osmom, pa će pravo na besplatnu školu u prirodi imati druga generacija.  

Komentarišući da o dinamici I izboru škola odlučuej Odmaraliđšte, iz0 Zavoda su naveli da je tamo moguće da u jednoj smjeni boravi 150 učenika, pa se pravi kombinacija velikih i malih škola.

Odgovarajući na komentare pojedinih roditelja, koji su obratili našem portalu, uz tvrdnje da već tri godine njihova škola nije bila uključena u ovaj projekat, kazali su da to nije istina.

“Nije istina da pojedine škole nemaju ovu ponudu za đake sedmog razreda već nekoliko godina. Moguće je jedino da je nijesu dobijale u periodu 2020-2022. godine, jer se program nije mogao realizovati zbog pandemije COVID-19”, kazali su iz Zavoda za školstvo.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply