Jedan ugostiteljski objekat kažnjen 2.200 eura zbog točenja alkohola maloljetnicima

Od početka godine, inspektori za turizam i ugostiteljstvo Uprave za inspekcijske poslove Glavnog grada Podgorica su, postupajući po službenoj dužnosti i na osnovu pisanih inicijativa zbog kršenja zabrane usluživanja alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadrže alkohol u ugostiteljskim objektima licima mlađim od 18 godina novčano kaznili jedno pravno lice. To je saopšteno MNE magazine iz Uprave, uz pojašnjenje da je zbog navedenog prekršaja tom ugostiteljskom objektu izdat prekršajni nalog u iznosu od 2.000 eura i odgovornom licu u pravnom licu 200 eura.

“Novčane kazne za prekršaj koji se odnosi na zabranu usluživanja alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadrže alkohol u ugostiteljskim objektima licima mlađim od 18 godina iznose: za pravna lica od 2.000 eura do 20.000 eura, za odgovorno lice od 200 eura do 2.000 eura. Kazna za preduzetnike je od 300 eura do 6.000, a za fizička lica od 200 eura do 2.000 eura”, objasnili sui z Uprave za inspekcijske poslove Glavnog grada.

Od početka godine, nijedan subjekat nadzora – ugostiteljski objekat nije kažnjavan više puta.

“Određeni broj ugostiteljskih objekata, koji su u prethodnom periodu notirani i sankcionisani kao mjesta na kojima se služi alkohol licima mlađim od 18 godina su više puta kontrolisani od strane inspektora za turizam i ugostiteljstvo, ali nijesu konstatovane nepravilnosti koje bi zahtijevale preduzimanje mjera i radnji od strane inspektora za turizam i ugostiteljstvo”, istakli su.

Inspektori za turizam i ugostiteljstvo vrše inspekcijski nadzor koji se odnosi na služenje alkohola maloljetnim licima zajedno sa inspektorima za maloljetnike Uprave policije. Kako bi inspekcijski nadzor bio što efikasniji i učinkovitiji, organizuje se u više vremenskih perioda tokom dana – u jutarnjim časovima, za vrijeme školskog odmora i u kasnim večernjim satima (najčešće vikendom).

“Takođe, napominjemo da smo podstaknuti sve češćim kontrolama koje vršimo uz asistenciju Uprave policije, odnosno inspektora za maloljetnike u cilju suzbijanja točenja alkohola mlađima od 18 godina koji borave u ugostiteljskim objekatima, u prethodnom periodu uspostavili saradnju sa udruženjem Roditelji, u cilju zaštite i promocije zdravih načina života i odrastanja mlađih generacija. Rješavanje ovog problema jedan je od prioriteta svih društveno odgovornih subjekata”, dodali su iz Uprave za inspekcijske poslove Glavnog grada Podgorica.

Najavljuju da će i dalje nastaviti kontrole koje se odnose na zabranu usluživanja alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadrže alkohol u ugostiteljskim objektima licima mlađim od 18 godina, shodno svojim zakonskim ovlašćenjima u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Izvor: MNE magazin

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply