Gađanje nastavnice, bacanje stolica u srednjoj školi u Tuzima

Foto: Screenshot TV Vijesti

Gađanje nastavnice, bacanje stolica, uništavanje školske imovine – scene su iz učionica Srednje mješovite škole “25. maj” u Tuzima iz prošle školske godine.

O tome svjedoče snimci na društvenim mrežama, s kojima je uprava škole, kako tvrde, upoznata tek prije desetak dana, dok u Ministarstvu prosvjete o tome ne znaju ništa.

Neprimjereno ponašanje učenika nije prijavljeno, a u Prosvjetnoj zajednici ističu da je to prvi, obavezan korak da se suzbije ovakvo nasilje.

Šokirani su snimcima iz učionica i pozivaju sve da hitno reaguju.

@roditelji.me

Gađanje nastavnice, bacanje stolica, uništavanje školske imovine – scene su iz učionica Srednje mješovite škole “25. maj” u Tuzima, iz prošle školske godine. O tome svjedoče snimci na društvenim mrežama, s kojima je uprava škole, kako tvrde, upoznata tek prije desetak dana, dok u Ministarstvu prosvjete o tome ne znaju ništa, objavile su Vijesti. Neprimjereno ponašanje učenika nije prijavljeno, a u Prosvjetnoj zajednici ističu da je to prvi, obavezan korak da se suzbije ovakvo nasilje. ➡️ Više informacija pronađite na www.roditelji.me #nasilje #skole #Tuzi #snimci #nastavnici

♬ original sound – Roditelji.me

Kako saznaje Televizije Vijesti, neki od snimaka, koji su se našli na društvenim mrežama, nastali su krajem prošle školske godine.

Na nekima od njih, osim uništavanja školske imovine i neprimjerenog ponašanja, vidi se i kako učenici gađaju nastavnicu Ardijanu Junčaj, koja u ovoj školi predaje ekonomsku grupu predmeta.

Junčaj nije odgovorila na pozive Televizije Vijesti, a vršilac dužnosti direktora škole Sehad Ljuljanaj kazao je da incidenti nijesu prijavljeni upravi škole.

On nije mogao ovim povodom pred kameru, ali je u telefonskom razgovoru rekao da je sa spornim snimcima upoznat prije desetak dana, te da su nastali u vrijeme kada on nije bio na čelu ove obrazovne ustanove.

Ljuljanaj osuđuje ovakvo ponašanje, koje, kako kaže, šalje ružnu sliku ne samo o školi u Tuzima, već i o cjelokupnom društvu i državi.

Ističe da ovakve stvari moraju da se prijave, kako bi bile preduzete adekvatne mjere, i sankcionisalo neprimjereno ponašanje.

U Prosvjetnoj zajednici ove snimke vide prvi put.

“Malo je reći da sam zgrožen, poražen i totalno razočaran. Koliko se može zaključiti iz ovoga snimka da je to nešto što se kontinuirano dešava i da jednostavno postoji neko mirenje sa čitavom situacijom od starne kolege koji je izložen ovome, ali isto tako ne postoji nikakvog straha kod učenika koji sprovode nešto ovako da će biti kažnjeni. Da djeca imaju iskustvo sa kaznama zbog ovakvog ponašanja sigurno se ono ne bi dešavalo”, kaže predstavnik Prosbvjetne zajednice, profesor Petar Špadijer.

Posebno brine, ističe on, što se o ovome ćutalo.

“Hitno se mora reagovati, za početak škola, a kasniej i sistem van škole, odnosno MInistarstvo, a u ovom slučaju, čini mi se, ima posla i za policiju. Jedna jedina ovakva situacija je sasvim dovoljna da se alarmira čitavo društvo. Ovdje je strašno važno i pitanje samopoštovanja. Poštovanje individue, samopoštovanje profesije…ako dozvolite da vam se ovako nešto dešava onda dođavola”, kazao je Špadijer.

A da se sve to dešavalo u Srednjoj mješovitoj školi u Tuzima, ne zna ni Ministarstvo prosvjete.

“Ministarstvo prosvjete nije upoznato sa incidentima koje pominjete. Uprava škole takođe. Nastavnica Ardijana Junčaj je u školi zaposlena na određeno vrijeme i predaje ekonomsku grupu predmeta”.

Školski odbor, kako je kazao Ljuljanaj, odlučio je da se od ove školske godine spriječi i zloupotreba mobilnih telefona tokom nastave.

Plan je da telefoni tokom časova budu u posebnom ormaru, osim kada su, uz saglasnost profesora, eventualno potrebni za nastavni proces.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply