Institucije ohrabruju nasilnike i siledžije, djecu niko ne štiti

Foto: Vijesti

Nekoliko desetina građana okupilo se danas ispred Apelacionog suda u znak protesta nakon što je donijeta odluka da B.B, okrivljenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice umanji kaznu zatvora sa maksimalnih 15 na osam godina.

To je bio povod da okupljeni građani ukažu na brojne propuste u postupcima sudova i tužilaštava kada je riječ o slučajevima u kojima su djeca žrtve seksualnog nasilja. Sa protesta je upućena poruka nadležnima da konačno zaštite djecu u Crnoj Gori i ne dozvole da počinioci krivičnih djela protiv polne slobode prolaze sa minimalnim kaznama ili nekažnjeno i na taj način bivaju ohrabreni da opet ugroze bezbjednost djece.  

 Okupljeni na protestu nosili su transparente: “Strože kazne za zločine nad djecom”, “Smanjite silovanje, ne kaznu”, “Osam godina zatvora za doživotnu traumu”, “Produženo silovanje nema prenaglašen značaj”…

Foto: Vijesti

“Pitamo Apelacioni sud i vijeće suda zbog čega je nagradilo silovatelja. Ukoliko nije bilo jedne olakšavajuće okolnosti, ako se radi o maloljetnom djetetu, ako se radi o povratniku, šasto su kaznili djevojćicu? Žrtva nikad nije kriva. Ali, institucije ohrabruju nasilnike i siledžije da nastave da rade ono što rade”, rekla je Aida Perović iz NVO Prima.

Ona je istakla da žrtva nikada nije kriva, ali institucije ohrabruju nasilnike da nastave da rade ono što rade.

Perović je pitala sud i Vijeće zbog čega je “nagradilo siledžiju” za silovanje maloljetne djevojčice.

“Ako se radi o povratniku, šta ih je motivisalo da ga nagrade, a kazne djevojčicu”, dodala je ona.

Izvršna direktorka udruženja Roditelji Kristina Mihailović podsjetila je da je ovo, nažalost, samo jedan od nekoliko sličnih slučajeva koji su se desili posljednjih dana.

“U ovom trenutku ima nekoliko sličnih slučajeva, a počinioci su već na samom početku oslobođeni. Nemamo čemu da se nadamo sve dok se djeca budu na ovaj način “štitila”. Djeca su nezaštićena. Gluvi ste na naše molbe i zahtjeve da konačno primijenite Krivični zakonik, koji je izmijenjen još prije dvije i po godine, ali nijesu donijeti podzakonski akti koji bi omogućili sprovođenje posebnih mjera nadzora. Nemamo još ni registar pedofila. Ako nemate svoje dijete, zašto ne pomislite na dijete iz vaše blizine, kakvu mu poruku dajete”, istakla je MIhailović.

B. B, koji je od januara do juna 2020. godine silovao djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže, 2022. sutkinja Vesna Kovačević osudila je na maksimalnih 15 godina. Apelacioni sud je najprije ukinuo tu presudu, nakon čega mu je u ponovljenom postupku sudija Veljko Radovanović izrekao istu kaznu, pa je nova odluka da se ona smanji na osam godina pravosnažna.

Iz Apelacionog suda su saopštili da razumiju potrebu javnosti da iskaže nezadovoljstvo njihovom odlukom, ali ističu da su na osnovu brižljive i svestrane analize odmjerili kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo, u skladu sa kaznenom politikom iskazanom kroz dostupnu sudsku praksu i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom.

Odluku o smanjenju kazne donijelo je sudsko vijeće, u kojem su bile sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

Okrivljeni B.B. u pritvoru je već četiri godine i taj period biće uračunat u njegovu kaznu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply