Roditelji đaka OŠ “Musa Burzan”: Njemački jezik ukinut zbog norme drugih nastavnika

Nakon tri mjeseca molbi upućenih direktorki podgoričke OŠ “Milorad Musa Burzan” Milici Vuković i nadležnim institucijama, roditelji đaka šestog razreda te obrazovne ustanove ocijenili su da je pravi razlog odluke o ukidanju njemačkog kao drugog stranog jezika obezbjeđivanje norme nastavnicima drugih predmeta. Iako su i ranije sumnjali u prave motive, sada im je to i potvrđeno kroz zapisnik sa sjednice Školskog odbora. Roditelji i dalje očekuju zvaničan odgovor Ministarstva prosvjete, stav još nekih institucija, ali i novi nalaz prosvjetnih inspektora.

“Postaje jasno da interesi djece nijesu na prvom mjestu ni direktorki, ni svima onima koji bi trebali da reaguju ovim povodom a oglušili su se na brojne apele roditelja. Naše zalaganje da se djeci ne uskraćuje mogućnost izučavanja ovog jezika, za šta uslova, sa sigurnošću tvrdimo da ima, dovelo nas je do pravog razloga odluke o ukidanju, a to je obezbjeđivanje norme nastavnicima drugih predmeta. Problematično je i to što nema sluha da se razumije, da broj djece zainteresovane za njemački jezik ne čini razliku i ne utiču na normu ostalih profesora. Najlakše je ukinuti predmet”, istakli su roditelja u svom obraćanju javnosti.

Oni su podsjetili da Savjet roditelja u školi nije shodno pravilima blagovremeno upoznat sa ovom odlukom, već im je saopštena tek na kraju školske godine, na sjednici 25. maja, čak mjesec i po pošto je odluka usvojena na Nastavničkom vijeću, a zatim i na Školskom odboru.

“Demonstracija loše saradnje sa roditeljima u ovoj školi se ogleda tako što se, na pomenutoj sjednici kao razlog ukidanja jezika, netačno navodi prekoračena norma nastavnika njemačkog i ispostaviće se lažnim obećanjem da će se pokušati pronaći rješenje u saradnji sa drugim školama kako to lijepo predviđa zakon. Već narednog dana, mimo ikakvog dogovora, podijenjena je anketa u kojoj su đeca primorana da se do sljedećeg radnog dana opredijele između francuskog i italijanskog, tako im ograničavajući izbor i primoravajući one zainteresovane za njemački jezik da odaberu neki od druga dva ponuđena. Time se dato obećanje na sjednici Savjeta roditelja krši a rad Savjeta omalovažava i obesmišljava, savjet djeluje pro-forme čime se krši odredba zakona koja obavezuje na saradnju škole sa roditeljima”, saopštili su roditelja đaka VI razreda.

Oni su ukazali na to da je očekivano da će direktor obrazovne ustanove ispoštovati procedure, obavijestiti i oslušnuti mišljenje Savjeta roditelja i iscrpiti sve moguće opcije prije donošenja ovako važne odluke za đecu. “U suprotnom to bi značilo da sadašnji i svaki naredni rukovodilac može  donositi slične odluke bez ikakvog adekvatnog obrazloženja i saradnje sa roditeljima i Savjetom. Dakle, direktorica škole je netransparentno donijela odluku o ukidanju ovog obaveznog predmeta, zadovoljavajući zakonski minimum ali ne i mogućnosti, zataškavajući prave razloge i motive, koji će se djelimično otkriti tek nakon posljednje sjednice školskog odbora, održanim 14. avgusta”, istakli su roditelji.

Tada je, kako su dodali, jednogasno potvrđena odluka da se njemački ne ponudi ovoj generaciji učenika šestog razreda.

“Bilo nam je potrebno preko 2 mjeseca da dobijemo pojašnjenje za razloge ovakve odluke čime ustanova ne obezbjeđuje javnost rada. Više puta nam je naglašeno da odluke uprave ne moraju da se pravdaju nikome. Mi mislimo da moraju i trebaju, makar po zakonu ako već nemaju etičku i moralnu dilemu. Interesantno je da institucije ne zahtijevaju razloge i pojašnjenja, pa tako na prvom izvještaju Prosvjetne inspekcije imamo nalaz na kome se taksativno navode koraci kako je odluka sprovedena i da je sve urađeno po propisima, ali se početna tačka , odnosno sama odluka ne razmatra, ne provjeravaju se razlozi za donošenje iste i ne vrši se kontrola tog postupka. Na taj nalaz će se, na kraju i Školski odbor pozvati tokom ponovnog izglasavanja ove odluke čime se Prosvjetna inspekcija indirektno uključuje u odlučivanje i umjesto da pomogne, djeci nanosi štetu”, naveli su roditelji.

Ističu da direktorka “odgovornost za donošenje ove odluke vješto prenosi na Nastavničko vijeće i Školski odbor, čiji je član i predstavnik roditelja, koji na sjednici savjeta očigledno glasa u lično ime, a ne u ime onih koji su ga na to mjesto izabrali”.

“Takođe u Školskom odboru predstavnici Ministarstva prosvjete rade bez konusltacija sa Ministarstvom, tj. sa onima čije interese u odboru bi trebalo da zastupaju. Tako smo imali paradoks da u Ministarstvu dobijemo podršku i potvrdu da su naši zahtjevi realni i da je odluka sporna, dok u Odboru njihovi predstavnici istu odluku podržavaju”, saopštili su roditelji.

U zapisniku sa sjednice Školskog odbora, među zaključcima je, kako prenose roditelja, navedeno da bi uvođenje njemačkog jezika za ovu generaciju prije svega podrazumijevalo I zapošljavanje novih kadrova, odnosno još jednog profesora tog jezika, a u tom slučaju bi već stalno zaposleni profesori francuskog I italijanskog izgubili normu pa bi s enjihov status doveo u pitanje.

Roditelji tvrde da profesorica njemačkog, koja predaje u OŠ “Milorad Musa Burzan” ima punu normu časova, a zakon propisuje da je moguće povećati normu za +2  koliko je ovoj generaciji potrebno.

“Poređenja radi,  lani je za isti predmet bilo omogućeno +6 časova preko norme. Do ovih informacija roditelji dolaze Šerlohovskim metodama jer uprava a i ministarstvo normu profesora kriju od roditelja i javnosti dva mjeseca. Ako je lani bilo omogućeno šest časova preko norme zašto se ova generacija diskriminiše kad joj je za učenje njemačkog potrebno samo dva časa? Takođe, zaključci prvi put pokazuju da se ukidanjem njemačkog, ustvari riješava neobezbijeđena norma nastavnicima drugih stranih jezika! Umjesto da se problem nedostajuće norme riješi onako kako Opšti zakon o vaspitanju i obrazovanju nalaže, član 101a i 109, uprava ga bezobzirno rješava preko leđa jedanaestogodišnjaka”, stoji u saopštenju roditelja.

Ističu da će njemački jezik biti ukinut samo ove godine, čime direktorica diskriminiše ovu generaciju šestih razreda u odnosu na prošle i buduće generacije, a dužna je po zakonu da obezbjeđuje jednakost učenika u ostvarivanju prava na obrazovanje i vaspitanje, u skladu sa njihovim sposobnostima.

“Direktor škole po zakonu treba da štiti interese đece, da unapređuje svoj rad, jača saradnju s roditeljima,  obezbjeđuje jednakost učenika u ostvarivanju prava na obrazovanje i vaspitanje, u skladu sa njihovim sposobnostima a u slučaju naše đece demonstrira se upravo suprotno. Na koncu, to se jasno vidi iz zapisnika u kojem su đeca tek na trećem mjestu po važnosti: “štiteći interese kolektiva, nastavnog procesa i djece, pri tom ne uskraćujući djeci ni jedno zakonom propisano pravo.“

Roditelji smatraju da “ovakva nakaradna odluka koja ugrožava kvalitet obrazovanja i buduća opredjeljenja i školovanje, nije pedagoška”. Podsjećaju da je ukinut jezik koji je među najpopularnijim jezicima svijeta, kojim govori oko 120 miliona ljudi u 38 država.

“Ukinuli su drugi najvažniji jezik nauke, jezik prestižnih i besplatnih univerziteta. Šteta je nenadoknadiva. Ono što posebno zabrinjava je što sistem adekvatno ne reaguje i ne sarađuje međusobno čak i kada su u pitanju đeca i njihovo obrazovanje. Neshvatljivo je i da preporuke Direktorata za osnovnu školu direktorici škole nijesu važne niti se uzimaju u razmatranje. Nejasno je i koje su nadležnosti Direktorata u ovakvim situacijama odnosno kakvu vrstu pomoći roditelji mogu da očekuju”, pitaju se roditelja.

Podsjećaju da su se povodom sporne odluke direktorke škole obratili svim nadležnim institucijama i onima koje bi ova tema mogla ili trebalo da zanima. Reakcija i odgovor su bili, kako ocjenjuju, neočekivano skromni. Osim Zavodu za školsktvo i Ombudsmanu, obratili su se i zatražili sastanak sa predsjednikom Vlade kao i sa ministrom prosvjete.

“Očekujemo zvaničan odgovor direktorice Direktorata u Ministarstvu prosvjete i najnoviji izvještaj Prosvjetne inspekcije jer smo im dostavili žalbu i nove informacije. Zato su ovi naši napori poput onih u Kafkinom Procesu. Ohrabruje makar to što ćemo u očima đece biti pravi primjer istrajnosti i dobroj namjeri za razliku od onih koji bi o tome trebalo da brinu”.

Obraćanje javnosti završili su razmišljanjem jednog od učenika zainteresovanih za njemački jezik:

„Zbog čega nam direktorica ne omogući da učimo njemački? Jesu li dva časa za školu veliki problem? Bilo bi lijepo kada bi se potrudili da nam daju mogućnost da učimo makar negdje u biblioteci, a jednog dana kada završimo najbolje fakultete u Njemačkoj i Austriji i budemo uspješni inžinjeri, programeri, doktori i naučnici a mi ćemo naći načina da našoj školi, gradu i državi pomognemo najbolje što umijemo.”

“Ne kvarite im lijepe, dječje snove”!”, poručili su roditelji.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply