Crnogorski izviđači na najvećem svjetskom okupljanju u Južnoj Koreji

U srijedu je, spektakularnom ceremonijom otvaranja, zvanično počelo najveće svjetsko okupljanje izviđača – World Scout Jamboree (Svjetska smotra izviđača), koje se ove godine održava u Saemangeumu, u  Južnoj Koreji. Crnu Goru na ovom najznačajnijem događaju u svijetu izviđaštva predstavlja kontingent od 26 izviđača i to 17 učesnika, dva kontigent menadžera i sedam članova internacionalnog volonterskog tima.

Prema riječima naših izviđača, svečano otvaranje džemborija je bilo kao iz snova. Tokom petosatnog spektakla, kojem je prisustvovalo blizu 45.000 izviđača iz 158 zemalja, učesnici su imali priliku da čuju bivšeg i sadašnjeg Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i Antonija Gutjereša, predsjednika Južne Koreje Jun Suk Jul, a na samom početku ceremonije motivacioni govor je održao Svjetski ambasador izviđaštva Ber Grils. Tokom programa održani su brojni performansi, a vrhunac spektakla bio je šou dronova tokom kojeg je 500 dronova na nebu iznad bine “iscrtavalo” najpopularnije motive iz svijeta izviđaštva.

Kako je saopšteno iz Saveza izviđača Crne Gore, Svjetska izviđačka organizacija organizuje džembori svake četiri godine, a ovo je drugi put da se okupljanje održava u Koreji nakon prvog koji je bio u Goseongu, pokrajina Gangwon, 1991. godine. Koreja je šesta zemlja na svijetu koja je održala džembori barem dva puta.

“Crnogorski izviđači iskoristiće priliku da, pored izviđačkih motiva i djelova izviđačkog programa, predstave kulturu i tradiciju naše zemlje, kao i njene prirodne ljepote na posebnom štandu u sklopu kampa.

Crnogorski kontingent će u kampu boraviti do kraja okupljanja, do 12. avgusta, a nakon toga će provesti tri dana u Seulu gdje će obići najznačajnije atrakcije i dodatno se upoznati sa kulturom Južne Koreje i svime što nudi jedan od najrazvijenijih centara svijeta”, navodi se u saopštenju Saveza izviđača Crne Gore, koje potpisuje generalni sekretar Borislav Jovović.

Izviđači borave u 22.000 šatora dvije sedmice i učestvuju u raznim programima fizičke obuke i kulturne razmjene.

Džembori je poznat i po nazivu “Olimpijada kulture mladih”, pa su u program uvrštene i izložbe i prezentacije zemalja kako bi se promovisalo bolje razumijevanje kultura drugih zemalja. U okviru kampa koji se prostire na 8, 84 km2 postavljena je i “Kuća hrane” gdje učesnici mogu upoznati i doživjeti prehrambene kulture 20 zemalja, kao i devet hramova vjera.

Cilj ovog događaja je pružiti prilike mladim izviđačima da nauče o različitim kulturama i izgrade prijateljstva kroz kampovanje na otvorenom i brojne edukativne, kulturne i zabavne aktivnosti. Tokom džemborija ukupno će biti održano 174 aktivnosti, uključujući tradicionalne izviđačke programe kao što su druženje pored vatre, pravljenje splavova i penjanje na stijene. Takođe će biti ponuđeni programi koji predstavljaju domaću zemlju Koreju, kao što su časovi K-pop plesa, taekwondoa i iskustva tradicionalnih korejskih zanata.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply