Besplatan autobuski prevoz za učenike podgoričkih škola

Učenici svih osnovnih i srednjih škola sa područja Podgorice moći će od 1. septembra da koriste besplatan autobuski prevoz u prigradskom i gradskom linijskom saobraćaju. To je predviđeno Odlukom koju su odbornici Skupštine Glavnog grada jednoglasno usvojili na današnjoj sjednici.  

Pravo na besplatan prevoz, kako se navodi, imaju djeca koja pohađaju osnovne i srednje škole i imaju prebivalište, odnosno odobren stalni boravak, na teritoriji Glavnog grada. Oni će moći bez plaćanja da koriste prevoz u periodu od deset mjeseci, odnosno od 1. septembra do 30. juna. Korisnici mogu o svom trošku produžiti validnost vozne isprave za učenike za mjesece za koje nije obezbijeđen besplatan prevoz.

Da bi ostvarili ovo pravo, učenici, odnosno njihovi roditelji/staratelji treba da podnesu zahtjev organu lokalne samouprave nadležnom za oblast saobraćaja, a kako se navodi u usvojenom dokumentu, to će moći da učine od 25. avgusta do 25. septembra.

„Maloljetna lica ostvaruju pravo na izdavanje odgovarajuće vozne isprave za učenike na osnovu podnijetog zahtjeva sa potpisom jednog od roditelja odnosno lica koje se stara o učeniku, u ime učenika.

U slučaju podnošenja zahtjeva preko osnovne škole, odnosno osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, škola predaje ovjereni spisak upisanih učenika (po razredima), fotografiju učenika i potpisan zahtjev jednog od roditelja odnosno lica koje se stara o učeniku, u ime učenika“, navodi se, između ostalog, u Odluci.

Prilikom predaje zahtjeva dostavlja se obrazac, kao i fotokopija lične karte (original na uvid) za punoljetne korisnike, odnosno fotokopija lične karte, pasoša, zdrastvene knjižice ili izvoda iz matične knjige rođenih (original na uvid) za đake koji nijesu navršili 18 godina. Potrebno je dostaviti i originalnu potvrdu o pohađanju verifikovane osnovne ili srednje škole na teritoriji Podgorica, kao i uvjerenje o prebivalištu ili potvrdu o stalnom boravku na teritoriji Glavnog grada.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply