Sve što treba da znate o oporavku nakon carskog reza 

Carski rez je uobičajen, ali ipak složen hirurški zahvat u kojem se reže trbušni zid kako bi se doprlo do materice i ploda u njoj. Potpuni oporavak od operacije traje 4 do 6 sedmica, koliko je potrebno da rez zacijeli.

Mnoge buduće majke imaju netačnu percepciju o carskom rezu kao bezbolnom načinu rađanja. On se izvodi pod anestezijom i u skladu sa tim je sam čin rađanja oslobođen boli, ali kada anestezija popusti, javiće se bol. Ako je bol prejaka, prepisuje se analgetik koji neće imati negativnog uticaja na dojenje.

Majka koja je rodila vaginalno, već nekoliko sati nakon porođaja može samostalno ustati iz postelje, dok nakon carskog reza ponekad za to treba da prođe od nekoliko sati do nekoliko dana. Kako bi podstakli cirkulaciju, izvodite vježbe stopalima kao i u trudnoći: energično mičite stopala u svim smjerovima, gore-dolje, lijevo-desno i u krug. Prilikom prvog ustajanja iz kreveta pridržavajte se jednom rukom za namještaj, a drugom za mjesto reza, kako bi se osjećali sigurnije.

U prvim satima nakon porođaja pazite da prilikom kijanja, kašljanja ili smijanja ne izvodite nagle pokrete da ne bi oštetili šav. Prvi dan vjerovatno ćete imati urinarni kateter, koji će vam kasnije izvaditi. Nakon toga potrebno je piti puno tečnosti kako bi se podstaklo mokrenje i izbjegla urinarna infekcija. Prvih dana nakon porođaja, dok ste još u bolnici neće moći da jedete, već ćete sve hranjive sastojke dobijati putem infuzije. Hrana se uvodi postepeno.

Većina carskih rezova danas se izvodi sa apsorbirajućim šavovima, tako da – ako ih tijelo dobro apsorbuje – nećete imati brige oko njihovog vađenja. No, kako bi rana uredno i lijepo zacijelila, važno je da po dolasku kući redovno održavate higijenu ožiljka. Tuširati se možete čim vam skinu pokrovni zavoj, obično sedam dana nakon porođaja. Nemojte sapunjati ožiljak, nego ga isperite mlakom vodom. Nakon toga dobro osušite ranu i namažite je antiseptičkim sredstvom. Nosite pamučno donje rublje i pripazite da rub gaćica ne ide preko ožiljka, nego iznad ili ispod njega.

Sve dok rana u potpunosti ne zacijeli, treba izbegavati bilo kakve veće napore (dizanje tereta većeg od 5 kila) ili nagle pokrete. Što se tiče seksualnih odnosa, s njima i kod vaginalnog porođaja treba pričekati dok postporođajno krvarenje u potpunosti ne prestane, što obično traje 6 sedmica – taman koliko je potrebno i da rana od carskog reza zacijeli. Takođe toliko sačekajte i sa vježbanjem kako bi se vaše tijelo u potpunosti oporavilo i zacijelilo.

Oporavak kod kuće

U početku će vaš rez biti blago izdignut i ružičast u odnosu na ostatak kože. Vjerovatno će izgledati pomalo natečeno. Svaki bol bi trebalo da se smanji nakon 2 ili 3 dana, ali će ožiljak ostati osjetljiv još 3 ili više sedmice. Većina žena dobija ljekove protiv bolova prvih nekoliko dana do 2 sedmice. Pitajte svog ljekara šta je bezbjedno za uzimanje tokom dojenja. Vremenom, vaš ožiljak će postati tanji i ravnij, pobijeliće ili ponovo biti boje vaše kože. Biće vam potrebne ljekarske kontrole tokom oporavka, na koje će vas ljekari uputiti.

Previjanje rane

Ako idete kući sa zavojem, mijenjajte zavoj preko rane jednom dnevno, ili ranije ako se zaprlja ili skvasi.

Vaš ljekar će vam reći kada da prestanete da pokrivate ranu.

• Održavajte područje rane čistim tako što ćete ga oprati blagim sapunom i vodom. Često je dovoljno samo pustiti vodu da teče preko rane pod tušem.
• Možete ukloniti zavoj za ranu i istuširati se ako su za zatvaranje kože korišćeni šavovi, spajalice ili lijepak.

Nemojte se kupati u kadi ili hidromasažnoj kadi, niti ići na plivanje, dok vam ljekar ne kaže da možete. U većini slučajeva to se dešava tek 3 sedmice nakon operacije.

Ako su trake korišćene za zatvaranje vašeg reza ne pokušavajte da operete trake ili lijepak. U redu je da se istuširate i osušite svoj rez čistim peškirom. Trebalo bi da otpadnu za oko nedelju dana. Ako su i dalje tu nakon 10 dana, možete ih ukloniti, osim ako vam ljekar ne kaže da to ne činite.

Fizička aktivnost tokom oporavka

Ustajanje i šetnja kada ste kod kuće pomoći će vam da brže ozdravite i može pomoći u sprečavanju krvnih ugrušaka.

Većini svojih redovnih aktivnosti možete se vratiti za 4 do 8 sedmica. Prije toga:

• Ne podižite ništa teže od vaše bebe prvih 6 do 8 sedmica.
• Kratke šetnje su odličan način za povećanje snage i izdržljivosti. Laki kućni poslovi su u redu. Polako povećavajte koliko radite.
• Očekujte da ćete se lako umoriti. Slušajte svoje tijelo i ne budite aktivni do iznemoglosti.
• Izbjegavajte teško čišćenje kuće, trčanje, većinu vježbi i bilo koje aktivnosti zbog kojih teško dišete ili naprežete mišiće. Nemojte raditi trbušnjake.

Briga o sebi

Pokušajte da jedete manje obroke nego što je to uobičajeno i uzmite zdrave grickalice između. Jedite puno voća i povrća i pijte 8 šolja (2 litra) vode dnevno da ne biste dobili zatvor.

Svi hemoroidi koje dobijete trebalo bi polako da se smanjuju. Neki će možda nestati. Metode koje mogu pomoći:

• Sredstva za ublažavanje bolova bez recepta.
• Masti ili supozitorije za hemoroide bez recepta.
• Laksativi za sprečavanje zatvora. 

Pre korišćenja, pitajte svog apotekara i ljekara za preporuke.

Seks može početi bilo kada nakon 6 sedmica. Takođe, obavezno razgovarajte sa svojim ljekarom o kontracepciji nakon trudnoće. Ovu odluku treba doneti prije nego što napustite bolnicu.

Nakon carskih rezova koji prate težak porođaj, neke mame osjećaju olakšanje. Ali druge se osećaju tužno, razočarano ili čak krivim što im je bio potreban carski rez.

Mnoga od ovih osjećanja su normalna, čak i za žene koje su imale vaginalni porođaj.
Pokušajte da razgovarate sa svojim partnerom, porodicom ili prijateljima o svojim osjećanjima.

Potražite pomoć od svog ljekara ako ova osjećanja ne nestanu ili se pogoršaju.

Kada otići kod doktora?

Obratite se svom ljekaru ako imate vaginalno krvarenje koje je:

• Obilno (poput menstrualnog) nakon više od 4 dana;
• Lagano ali traje duže od 4 sedmice;
• praćeno pojavom velikih ugrušaka.

Takođe kontaktirajte svog ljekara ako imate:

• Otok jedne od nogu (biće crvena i toplija od druge noge);
• Crvenilo, toplina, otok ili drenažu sa mjesta reza, ili rez puca;
• Temperaturu veću od 37,8 °C koja traje (natečene grudi mogu izazvati blago povišenje temperature);
• Pojačani bol u stomaku;
• Iscjedak iz vagine koji ima neprijatan miris;
• Veoma ste tužni, depresivni ili povučeni, imate osjećaj da povređujete sebe ili svoju bebu, ili imate problema da brinete o sebi ili svojoj bebi
• Crvenelo ili toplo mjesto na jednoj dojci.

Izvor: Edoctor.rs/Medic.rs

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply