Savjet roditelja OŠ “Dušan Korać”: Nastava od septembra u novom objektu ili je neće biti

Roditelji učenika OŠ “Dušan Korać” iz Bijelog Polja neće od septembra slati djecu u školu ako do tada ne budu završeni radovi i nastava ne bude organizovana u novom objektu, čija izgradnja traje već četiri godine, saopštio je Savjet roditelja te obrazovne ustanove.

Podsjetili su da je do sada više puta probijan rok za završetak radova, te su učenici bili prinuđeni da borave u drugim školama u tri smjene sa časovima od pola sata, što kako kažu sigurno više neće dozvoliti. “Pozivamo premijera, ministra prosvete i direktora Uprave za kapitalne projekte  da se što prije riješi ovaj problem, kako bi novi objekat OŠ “Dušan Korać” od početka školske godine primio učenike, a ako se to ne desi mi djecu nećemo slati u školu”, navedeno je u saopštenju Savjeta roditelja.

Prosvjetna radnica Elza Numanović kaže da 2.000 roditelja čeka odgovor kad će škola biti završena.

“Prag tolerancije je veliki ali strpljenje nas sve izdaje”, istakla je Numanović i apelovala da se ubrza dinamika radova kako bi učenici i nastavnici od septembra krenuli na nastavu u novoj obrazovnoj ustanovi.

U odgovoru Uprave za kapitalne projekte, upućenom Savjetu roditelja, navedno je da je završeno 95 odsto radova, te da su u toku radovi na izradi rezervoara, ograde, kao i pripremni radovi na izradi infrastrukturnih priključaka.

“U najkraćem roku raspisali smo tender za izbor izvođača radova na priključenje objekta na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, koji nijesu bili predviđeni osnovnim projektom. Nije bilo ponuda, pa su ponovo pokrenute aktivnosti za javno nadmetanje za ove ali i ostale poslove preostalih završnih radova neophodnih za stavljanje objekta u funkciju. Ugovoreni rok za ove radove je tri mjeseca, od dana uvođenja u posao, tako da je planirani rok završetka 1. avgust ove godine”, stoji u dopisu Uprave za kapitalne projekte, koji je potpisao direktor mr Esmin Bećović.

Direktor opštinske Direkcije za izgradnju i investicije Mensur Hajdarpašić kaže da lokalna uprava nema odgovornost zbog kašnjenja radova na izgradnji objekta OŠ “Dušan Korać”.

“Građani Bijelog Polja i roditelji čija djeca pohađaju ovu školu treba da znaju da Opština nema nikakvu odgovornost zbog kašnjenja radova. Lokalna uprava je na raspolaganju investitoru i izvođačima radova da u okviru svojih mogućnosti pruži punu podršku kako bi se ovaj važan projekat konačno priveo namjeni. Izvođač radova je kao glavni razlog za probijanje rokova naveo finansijske probleme”, dodao je Hajdarpašić i pojasni da je to istaknuto na sastanku, kojem je i on prisustvovao, na kom su bili članovi Savjeta roditelja, izvođači radova, predstavnici Ministarstva prosvjete, ali nije bio niko od strane investitora, odnosno Uprave za kapitalne projekte.

Gradnja novog objekta OŠ “Dušan Korać” počela je u aprilu 2019. godine sa rokom završetka 26 mjeseci od uvođenja izvođača u posao, odnosno avgust 2022. godine. Površina objekta je oko 8.000 metara kvadratnih, a ugovorena vrijednost radova bila je oko 5,4 miliona eura.

Ministar tvrdi da će sve biti gotovo do septembra

U izjavi za Dan ministar prosvjete Miomir Vojinović nedavno je kazao da je kada je u pitanju izgradnja objekta OŠ “Dušan Korać” bilo problema sa dodatnim radovima, kao i zahtjevom izvođača za povećanje cijene radova usled poremećaja na tržištu.

“Bilo je problema sa priključenjem objekta na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. U toku su i aktivnosti kako bi se izvođaču radova isplatila dodatna sredstva. Objekat škole “Dušan Korać” biće spremna za početak nove školske godine”, kazao je Vojinović.

Izvor: Dan

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply