Objavljeno novo izdanje Vodiča za dojenje

U saradnji udruženja Roditelji, UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, a uz podršku Evropske unije u Crnoj Gori, objavljena je nova verzija Vodiča za dojenje. Ova publikacija dio je projekta Vršnjačka podrška dojenju koji sprovode vršnjačke savjetnice za dojenje udruženja Roditelji, a namijenjena je trudnicama koje se spremaju da doje i onima koje već prvih sati i dana u dojenju imaju pitanja, neodumice, strahove, probleme… Štampano izdanje će biti distribuirano svim porodilištima u Crnoj Gori, pa će porodilje već u prvim danima nakon rođenja bebe dobiti odgovore i provjerene savjete u vezi uspostavljanja dojenja i svega onoga što mogu očekivati u narednom periodu.

“Iako je svakom i budućem i sadašnjem roditelju jasno da je pravilna ishrana u ranom dobu ključna za zdravlje, moderni stil života čini da zaboravimo na važnost dojenja i njegov neprocjenjiv doprinos rastu i razvoju djeteta. Vodič je nastao u želji da se majkama u Crnoj Gori pruže ispravni savjeti u vezi sa uspostavljanjem dojenja. Prvi put je napisan i objavljen 2014. godine, a ovo je njegova ažurirana verzija nastala u saradnji Udruženja Roditelji, UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, a uz podršku Evropske unije u Crnoj Gori”, navode autori vodiča, koji je, osim u štampanoj, dostupan i u elektronskoj verziji:

Poručuju da ovim vodičem žele da majkama u Crnoj Gori pomognu u prevazilaženju problema sa dojenjem s obzirom na to da je to najbolji i najekonomičniji način ishrane djeteta i da je majčino mlijeko idealno za njenu bebu i prilagođeno njenim potrebama.

Vodič je usklađen sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, koji savjetuju isključivo dojenje do šestog mjeseca bebinog života, bez dodavanja bilo koje druge tečnosti, i produženo dojenje do dvije godine i duže, uz odgovaraću dohranu.

Tokom posljednje decenije, u Crnoj Gori je porasla svijest o značaju dojenja, što je dovelo i do većeg broja majki koje isključivo doje djecu. Naime, 2009. je samo jedna od pet beba isključivo je dojena tri do šest mjeseci, dok to isto sada važi za svaku drugu bebu.

“Međutim, još je dosta posla posebno kada je u pitanju pružanje adekvatne podrške majkama da počnu da doje odmah nakon porođaja i da nastave da doje pošto izađu iz porodilišta. U Crnoj Gori je svega jedna četvrtina majki djece starosti od 0 do 6 godina podojila svoju bebu u prvih sat vremena nakon porođaja”, navodi se u Vodiču za dojenje.

Prema rezultatima Istraživanja znanja, stavova i praksi o ranom razvoju djece (2021. godina – IPSOS) u okviru inicijative EU i UNICEF za rani razvoj djeteta u Crnoj Gori 2020- 2023, tri od pet majki potvrdilo je da je njihova beba dohranjivana u porodilištu.

“Gotovo sve majke (94 %) slažu se da je potrebno poboljšati podršku koju dobijaju od zdravstvenih radnika kako bi što uspješnije dojile”, pokazalo je posljednje istraživanje.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply