Roditelji poručili da maturanti neće izaći na popravni ispit 13. juna

Foto: Gradski.me

Predstavnica roditelja maturanata koji nijesu prošli maturski ispit, Slađana Knežević, kazala je u emisiji Dobro jutro Crna Goro RTCG da sa sigurnošću može da tvrdi da 553 maturanta neće izaći na vanredni rok 13. juna.

Komisija za ocjenjivanje, koja je utvrdila da su đaci prepisivala i dostavila dokaze o tome, pitala je juče da li je trebalo da zažmure na te činjenice. Oni su predložili da, umjesto odluke MInistarstva da se testovi opet pregledaju, treba omogućiti maturantima da polažu ispit u vanrednom junskom roku.

Generalni direktor Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i cjeloživotno učenje u Ministarstvu prosvjete Slobodan Savović tvrdi da se vanredni ispit ne može organizovati, te da komisija treba da vrednuje testove koji su dobili nula bodova.

Olivera Leković iz NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore kaže da komisije ništa nijesu objavile na svoju ruku, te da na novom testiranju đaci treba da pokažu koliko znaju.

Savović je kazao da se nada da će kolege u skladu sa najboljom pedagoškom praksom ponovi vrednovati testove.

“Vanredni ispit, sve i da postoji najbolja volja zakonski se ne može organizovati”, kazao je on.

Smatra da su nastavnici tu da pomognu učenicima.

“Vrednovanje testa ne znači da se naređuje nastavnicima da propuste učenik, već da im se objasni u čemu su pogriješili i da se dođe do informacije od koga su prepisali. Ja se nadam da će kolege ponovo pregledati testove i na pravi način učenicima dostaviti informacije”, kazao je on.

Leković je za RTCG istakla da je riječ o selektivnoj primjeni zakona.

Ona je navela da novo pregledanje testova u toj NVU vide kao vid pritiska na komisiju.

“Nas raduje što je komisija naravila elektronske tabele i tu je softver pokazao ko je prepisao”, kazala je ona.

Ističe da su djeca prije testa upozorena kakve će posljedice snositi ukoliko budu prepisivala.

Predstavnica roditelja Slađana Knežević kaže da za maturante novi rok ne dolazi u obzir.

“Sa sigurnošći mogu da vam kažem da 553 maturanta neće izaći na vanredni rok 13. juna. To nijesu nezadovoljna djeca, već djeca čiji maturski radovi nijesu pregledani”, kazala je ona.

Ističe da su tražili da testovi budu vrednovani, jer ocjena nula ne postoji.

“Mi smo u petak izašli sa predlogom da komisija ponovo uzme na pregledavanje testove koji su dobili nula bodova”, kazala je Knežević.

Leković je odgovorila da članovi komisije nijesu ništa radili na svoju ruku.

Ona je naglasila da komisija koja ocjenjuje ništa nije objavila javnosti bez konsultovanja sa Ministarstvom i državnom komisijom za maturske ispite i Ispitnim centrom.

“Jedino ispravno je da se toj djeci omogući da pokažu svoje pravo znanje”, zaključila je ona.

UNMCG:

Povodom rezultata ispita, reagovalo je danas i Udruženje nastavnika matematike Crne Gore (UNMCG), podsjetivši da su “dokazi pred svima” da se prepisivalo na eksternom maturskom ispitu.

Kako je saopštila Komisija za ocjenjivanje, 200 do 300 učenika dalo je istovjetan, netačan odgovor na 21. zadatak maturskog ispita iz iz CSBH jezika i književnosti.

“Godinama unazad slušamo glasine da postoje neregularnosti prilikom polaganja eksternih testova za maturante i polumaturante. Čujemo da su učenici prepisivali, da su im kontrolori i supervizori pomagali, da su pojedini direktori davali usmena upustva nastavnicima (kontrolorima) da pomažu učenicima, da je bilo netačnih i dvosmislenih zadataka,… Sve navedeno nikada nije demantovano od strane zvaničnih državnih institucija čija je nadležnost obrazovanje”, ističe se u saopštenju UNMCG koje potpisuje predsjednik Radomir Božović.

U saopštenju se dodaje da su ove godine dokazi dostupni javnosti i to slike eksternog testa iz matematike za polumaturante, te dostupnost zadataka prije nego što je počelo zvanično testiranje, što je kao posljedicu imalo poništenje testiranja iz matematike, a u nastavku i čitav niz dokaza sa vajbera koji govore o neregularnostima maturskih ispita.

“Dakle, više ne možemo da govorimo o glasinama, dokazi su pred svima nama. Završnica testiranja za ovu školsku godinu je protest nezadovoljnih maturanata, njihovih roditelja i profesora zbog nula bodova na maturskom ispitu iz CSBH jezika i književnosti”, poručili su iz UNMCG.

UNMCG je navelo da je ove godine Ministarstvo prosvjete u srednje škole poslalo i direktore i pomoćnike direktora iz drugih škola da nadgledaju proces polaganja maturskih ispita.

“Međutim, opet su stigle glasine da se prepisivalo, da postoje vajber grupe sa nekoliko hiljada srednjoškolaca kojima neko uradi test, koji je slikan i poslat “svojim nastavnicima”, itd. A onda stižu i dokazi. Vrhunac je test iz matematike za devetake koji je dospio u javnost prije nego što je došao do učenika. Epilog je poništavanje testa iz matematike za polumaturante i organizovanje ponovnog testiranja 26. maja”, piše u saopštenju UNMCG.

Oni su nadležnima iz Ministarstva prosvjete i Ispitnog centra, zbog svega navedenog, zbog očiglednih dokaza, a ne glasina, poručili da je vrijeme da se pod hitno obrate javnosti sa informacijama da li su pronađeni oni koji su testove otvarali prije zvaničnog početka testiranja iz matematike za učenike 9. razreda, te ko je odgovoran za propuste.

Nadležnima su poručili da su dužni da prema počiniocima primijenite najstrožije sankcije, kako ubuduće nikome ne bi palo na pamet da se ruga kompletnom procesu testiranja.

“Imena počinioca javno objaviti i na taj način skinuti sumnju sa onih koji nijesu krivi. U narednim godinama nadležni treba da potpišu precizniji ugovori o tajnosti podataka sa kontrolorima i test administratorima, kao i sa zaposlenima u Ispitnom centru i štampariji u kojoj se štampaju testovi”.”, naveli su iz Udruženja nastavnika matematike i poručili da se moraju predvidjeti rigorozne kazne za one koji ubuduće budu kršili postupak testiranja.

Polumaturantima obezbijedi da testiranja ne budu u tri uzastopna dana i nakon vjerskih ili državnih praznika, već da između dva testa bude makar sedam dana;

Razmotri mogućnost „povratka“ prijemnih ispita za srednje škole i fakultete umjesto eksternog testiranja.

Nadležni u Ispitnom centru zapitaju da li proces eksternih testiranja obavljaju na pravi način i da razmisle i o ostavkama, kao o moralnom činu.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply