Kutije sa higijenskim ulošcima za sada dostupne u četiri škole

Projekat Žene za žene, koji realizuje nevladina organizacija Dječiji edukativni centar Pčelica iz Podgorice, a podrazumijeva postavljanje kutija sa besplatnim higijenskim ulošcima za djevojčice i nastavno osoblje, od oktobra se realizuje u četiri podgoričke škole. Za sada su kutije dostupne u OŠ“21.maj“ i OŠ “Milorad Musa Burzan“ i srednjim školama “Mirko Vešović” i “Spasoje Raspopović”, kao i Birziminium Hub centru, a u planu je da projekat bude proširen i na druge osnovne i srednje škole, kao i na fakultete i institucije.

Iz Dječijeg edukativnog centra Pčelica ocjenjuju da je to veliki korak za sve djevojčice, djevojke i žene u našoj zemlji,

“Cilj projekta je da higijenske uloške učini dostupnim učenicama i nastavnom osoblju, čime se naše udruženje zalaže protiv toga da menstruacija bude tabu tema u Crnoj Gori. Skoro svakoj ženi ponekad se dešava da zaboravi higijenski uložak, a kod mladih djevojaka i djevojčica, prema istraživanju koje smo sproveli, taj procenat učestalosti zaboravljanja, tj.navika nošenja rezervnog uloška je čak 70 % niža nego kod odraslih žena”; navode iz Pčelice.

Higijenski ulošci su dostupni u prostorijama kod higijeničarki u školama, u posebnim kutijama, kako bi se na ovaj način izbjeglo da djevojčice/djevojke koje menstruacija iznenadi tokom nastave budu izložene neprijatnosti da od drugih drugarica traže uloške, izostaju sa nastave ili pribjegavaju alternativnim rješenjima u „onim danima“.

Projekat se realizuje zahvaljujući članovima NVO DEC Pčelica, njihovim volonterima i podršci državnog i privatnog sektora koji su prepoznali značaj ovog projekta.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply