Šta da uradite ako dijete proguta strani predmet?

Šta uraditi ako dijete proguta strani predmet tema je online intervjua Roditelji pitaju, koji će biti emitovan sjutra, 2. marta u 18 časova na Facebook i Instagram stranici portala Roditelji.me.

Gosti ovog razgovora, koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa agencijom Mina, biće pedijatrica – gastroenterolog dr Dušanka Novosel iz Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore i Igor Jokanović, koordinator prve pomoći u Crvenom krstu Crne Gore.

Sa njima ćemo razgovarati o situacijama koje može doživjeti svaki roditelj u slučaju da dijete proguta neko strano tijelo, a zbog velikog rizika koje takve hitne situacije nose veoma je važno da znamo kako da postupimo.

Ovaj online intervju će biti prilika i da roditelji saznaju na koji način i kada mogu primijeniti prvu pomoć dok ne stignu do ljekara.  

Roditelji, koji su zainteresovani za ovu temu, u prilici su da prije i tokom intervjua, koji se emituje iz studija agencije Mina, u komentarima ili porukom u inboxu naših društvenih mreža postavljaju pitanja.

Mnogo je opasnosti koje vrebaju u okruženju našim najmlađih, a za nepredviđene situacije, opasne i po život, nekada je dovoljan samo trenutak nepažnje.

Ljekari navode da se dešava da djeca progutaju neko strano tijelo najčešće u uzrastu od prve do treće godine. Osim raznih predmeta, probleme mogu izazvati i orašasti plodovi, kokice… Roditelji mogu saznati i kako treba da reaguju ako dijete proguta tablete, neko hemijsko sredstvo…

Iz Instituta za bolesti djece upozorili su nedavno da u posljednje vrijeme među pacijentima imaju sve više djece koja su progutala male, takozvane button baterije, a među njima je bilo čak troje mlađih od godinu dana.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply