Pljevaljske osnovne škole ne rade jer pada snijeg

U pljevaljskim osnovnim školama danas nema redovne nastave, a razlog za takvu odluku, donijetu sinoć uz saglasnost Ministarstva prosvjete, je snijeg. Roditelji pljevaljskih osnovaca obaviješteni su da neće biti časova, te da će neki đaci imati online nastavu, a neki će naknadno odraditi propušteno. Vrtići i srednje škole u Pljevljima danas ipak rade.

Roditelji, koji su se zbog najave da nema časova, obratili portalu Roditelji.me smatraju da je ovakva odluka nedopustiva, posebno bez valjanog razloga i obrazloženja.

“Naša djeca su već dovoljno propustila što se tiče nastave, ali očigledno to nije dovoljno, jer je postala praksa da se ovakvim odlukama pribjegava svako malo iz raznih razloga. Pada snijeg u Pljevljima kao i svake zime do sad. Prije dvije sedmice kada je temperature u našem gradu bila minus 17 djeca su išla u školu, pa nas zanima ako već nije problem sa grijanjem, a kažu da nije, zbog čega je donijeta ovakva odluka”, pitaju se roditelja, koji su nam se sinoć obratili.  

Neki od njih dobili su od učiteljica poruke da su, zbog novonastale vremenske situacije, a uz saglasnost direktorice Direktorata za osnovnoškolsko obrazovanje prinuđeni da umjesto redovne nastave časove organizuju online po rasporedu časova. Kao i do sada roditeljima je poručeno da će putem vibera dobiti nastavne sadržaje.

Razočarani odlukom da nastave opet nema, neki od roditelja su se kasno sinoć, posredstvom društvenih mreža, obratili Ministarstvu prosvjete. U prepisci, koju su nam proslijedili, navodi se da su to procijenili  odgovorni i ozbiljni ljudi.

“Najveća je bojazan što nema struje, akad nema struje ne može ni grijanje da radi. Ne smoiejmo rizikovati da nam djeca borave u hladnim učionicama. Uvjereni smo da jedan online dan neće uticati na kvalitet obrazovnog procesa”, odgovorili su roditeljima.

Iz Ministarstva su potvrdili i da će vrtići danas nesmetano raditi osim oni koji su pri školama, što je navelo roditelje na komentar da iz tog resora sami sebe demantuju.

“Osnovci online da se ne bi smrzli jer možda neće biti grijanja jer nema struje, a bebe mogu biti u jaslicama pod istim uslovima”, poručili su roditelji nadležnima iz Ministarstva.  

Prema pisanju Dana, nakon jakih sniježnih padavina tokom jučerašnjeg dana i i večernjih časova, uprave gradskih i seoskih osnovnih škola u pljevaljskoj opštini su odlučile da u ponedeljak učenici ne idu u školu.

“Ogromne količine snijega u dvorištu škole i svim prilaznim putevima, kao i zbog nemogućnosti dolaska velikog broja učenika u školu, donosimo odluku o obustavljanju nastavnog procesa”, navodi se u izdatom saopštenju i pojašnjava da je odluka kasno donijeta jer se očekivao prestanak padavina.

Juče u 19 časova u Pljevljima je izmjeren sniježni pokrivač visine od 14 centimetara, a oko 21 čas visina je bila oko 25 centimetara.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply