Skraćeni produženi boravak zakomplikovao roditeljske probleme

Najave Ministarstva prosvjete da će produženi boravci nastaviti nesmetano sa radom i da će pomoći upravama obrazovnih ustanova da nastave sa organizovanjem ovog vida podrške porodicama, ipak se nijesu obistinile u svim školama. Iako nema problema u prostornim kapacitetima, boravak za prvake u podgoričkoj OŠ “Savo Pejanović” od drugog polugodišta radi samo do 13.45 časova, dok djeca iz drugog razreda, za koje nastava počinje u podne, mogu ga koristiti, ali tek od 10 časova. Skoro mjesec dana traje borba grupe roditelja čija su djeca koristila ovaj boravak, ali za sada bez pomaka.

Nakon što Ministarstvo nije odobrilo školi sistematizaciju za još jedno radno mjesto vaspitača, škola je odlučila da ipak organizuje boravak za prvake, ali u kraćem terminu, do 13.15 sati. Boravak za drugi razred je bio ukinut, da bi nakon određenog vremena ipak bio vraćen, ali ne od sedam ili osam časova, kada i počinje radno vrijeme većini roditelja, nego od deset. Prvacima je, prema novom planu, omogućeno da u boravku budu do 13.45 časova.

“Van pameti je da se to naziva produženim boravkom. Dovedeni smo u sred školske godine u veoma nezavidnu situaciju. Nema svako mogućnosti da plati privatni boravak, ali ni da obezbijedi da neko preuzima dijete iz škole prije isteka radnog vremena. Da ne pričamo o drugom razredu, koji imaju boravak tek od 10 sati. Pitam se da li moje dijete koje ima sedam godina treba da ostane samo kada mi odemo na posao, potom zaključa stan i ode samo u školu, gdje će provesti u boravku ta dva sata. Koja je svrha toga”, pita se majka jednog od učenika drugog razreda.

Obaveza ili stvar dobre volje

Izmjene školskog statuta omogućile su da dio obaveza u produženom boravku preuzmu i nastavnici, ali je, kako su kazali u upravi OŠ ”Savo Pejanović”, to samo donekle riješilo problem.

Kako nam je potvrđeno iz uprave, nijesu svi zaposleni blagonaklono prihvatili takve promjene niti su željeli da preuzmu obavezu čuvanja djece u produženom boravku, pa je konačni raspored omogućio rad ovog servisa samo u skraćenom obimu.

Sindikat prosvjete Crne Gore nedavno je zatražio je od članova školskih odbora koji su nastavnici da ne glasaju za izmjene statuta osnovnih škola, kojima se zaposlenima nameće obaveza još tri dodatna časa neposrednog rada sa učenicima tokom sedmice, i to u produženom boravku i sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama.

Nadležnosti

Roditelji djece koja su koristila boravak više puta su se od januara obraćali za pomoć Ministarstvu prosvjete, odakle su ih upućivali na upravu škole. O problemu su obavijestili i Zavod za školstvo, odakle su ih uputili na Ministarstvo. U krugu prebacivanja odgovornosti, uporedo sa početkom drugog polugodišta, mnogi od njih morali su da odustanu od takvog boravka u školi I da svoju djecu upišu u privatni produženi boravak.  

“Većini roditelja ne odgovara ovakva promjena u radu boravka. Ko god je prinuđen da ga koristi sigurno ne sjedi kod kuće i nije u mogućnosti da dijete dovodi u 10 sati ili da po njega dolazi već u 13.45. Zbog svega toga, veliki broj nas bio je prinuđen da boravak u školi zamijeni privatnim u blizini, a sve to dodatan je atak na kućni budžet”, objašnjavaju roditelja prvaka, koji i dalje ne gube nadu da bi nešto moglo da se promijeni.

Smatraju da nadležni u Ministarstvu nijesu ni pokušali da podrže rad ovog produženog boravka, upravo zbog činjenice da prostor nije problem, kao i da je još neznatan broj škola koje nemaju problem sa prebukiranošću.

“U upravi nam je rečeno da bi i saglasnost na pola norme za jednog vaspitača riješilo ovaj problem, ali to se nije desilo. Sjećamo se da su prošle jeseni upravo iz Ministarstva stizale najave da neće dozvoliti da se boravci gase, ali realnost je ipak drugačija. Pri tom, često se dešava da roditelji nijesu informisani koja je razlika između produženog i jutarnjeg boravka. Jutarnje čuvanje prvaka škole su obavezne da obezbijede na osnovu Zakona o osnovnom obrazovanju, iako mnoge od njih to predstavljaju roditeljima kao produženi boravak, čija organizacija zavisi od mogućnosti ustanove”, navode razočarani roditelji.

Pola norme bi riješilo problem

Nakon više molbi roditelja, Ministarstvu se povodom ovog problema obratilo i udruženje Roditelji, ali za sada nijesmo dobili odgovor iz Direktorata za predškolsko vaspitanje, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje, kojima smo uputili dopis. Od njih smo tražili da još jednom razmotre zahtjev ove škole i da im odobre sistematizaciju za radno mjesto vaspitača, makar na pola norme.

Prenijeli smo im da je ovaj problem uticao na osamdeset porodica, a zbog novog načina organizacije rada boravka mnogi su se morali opredijeliti za privatni. Oni čija djeca su ipak ostala u boravku za prvi razred prinuđeni su da izostaju sa posla, jer ih moraju preuzeti prije isteka radnog vremena.

Podsjetili smo nadležne u Ministarstvu da je OŠ „Savo Pejanović“ jedna od rijetkih škola koje imaju prostornih kapaciteta za organizovanje produženog boravka.

“Upravo iz tog razloga, smatramo da je dragocjeno uložiti zajedničke napore da se održi ovaj vid podrške djeci i porodicama, što bi bilo u skladu i sa ranijim saopštenjima nadležnih iz Ministarstva prosvjete da neće dozvoliti gašenje produženih boravaka, već će u saradnji sa Zavodom sa školstvo pomoći školama da riješe problem tamo gdje ga ima”, navodi se u dopisu udruženja Roditelji upućenog Ministarstvu.  

Najstarija podgorička škola „Savo Pejanović“ prije nekoliko godina je dovedena skoro do gašenja, jer interesovanja za upis gotovo nije bilo. Upravo je organizovanje produženog boravka ranije za tri, a ove školske godine za dva razreda, opredijelilo mnoge roditelje da djecu upišu u ovu školu. U boravku je do ovog polugodišta bilo 45 prvaka i 35 đaka iz drugog razreda.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply