Hrvati uvode cjelodnevnu nastavu, djeca će učiti i praktične vještine

Eksperimentalni četvorogodišnji program cjelodnevne nastave počinje od iduće školske godine u 50 škola u Hrvatskoj. Mogu se prijaviti sve škole koje realizuju nastavu u jednoj smjeni, a finansijska podrška po školi biće 300.000 eura, najavio je hrvatski ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

„Škole koje sad rade u jednoj smjeni moći će da se prijave i kandiduju da budu odabrane u tih 50. One će dobiti finansijsku stimulaciju kako bi mogle da nabave opremu koja im je potrebna, a iznos je oko 300 hiljada eura za školu“, izjavio je resorni ministar u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Pojasnio je i da bi nastava trebalo da traje najmanje do 14 sati, s time da se može, po želji učenika i roditelja, produžiti i u popodnevne sate.

„Dakle, do 14 sati je onaj obavezni dio koji se odnosi na učenje i predavanja, od 15 sati kreće dio sa vannastavnim i vanškolskim aktivnostima“, dodao je.

Cjelodnevna nastava, naglasio je Fuchs, donosi nova ulaganja u sistem obrazovanja.

„Rekao sam da imamo ogromna ulaganja u sistem osnovnoškolskog obrazovanja, ali i u onaj dio koji se odnosi na predškolsko obrazovanje, dakle vrtiće. To je značajno više od pola milijarde eura, s tendencijom da to bude jedna milijarda“, napomenuo je Fuchs.

Kako je istakao, da bi se cjelodnevna nastava uvela u cijeloj Hrvatskoj, potrebno je obezbijediti iste standarde na nivou cijele zemlje te da sve škole rade u jednoj smjeni.

Ministar je najavio i da će se mijenjati kurikulum, tako što će biti uvedeni novi predmeti i povećan broj časova kod nekih postojećih.

Među novim predmetima u eksperimentalnom programu naći će se i Praktične vještine – predmet sličan nekadašnjem domaćinstvu.

„Praktične vještine stimulisaće manuelne sposobnosti kod učenika, ali i fizičku aktivnost. Imaće priliku da nauče niz praktičnih stvari, us kaldu sa uzrastom“, rekao je hrvatski ministar.

Izgradnja kućice za ptice ili pravljenje školskog vrta sa sistemom navodnjavanja i drenaže, osnovna znanja i vještine u vezi novca, cijena proizvoda, potrošačkih navika, štednje, učenje o sopstvenoj i tuđoj sigurnosti u saobraćaju, ali i učenje o vrednovanju sebe, formiranju vlastitog identiteta, sve su to teme koje očekuje učenike u novom školskom predmetu – Praktične vještine .

Fuchs je najavio i povećanje broja časova hrvatskog jezika, matematike i predmeta koji se odnose na umjetnički dio, poput likovne kulture.

Što se tiče fizičke kulture, novina je da u prva četiri razreda osnovne škole više neće predavati učitelji razredne nastave, već magistri kineziologije.

„To ne znači da učitelji razredne nastave nisu izvodili taj predmet kako treba. Oni neće ostati bez svoje norme, nema razloga za bojazan“, naglasio je Fuchs.

Izvor: Jutarnji list/ Večernji list

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply