Stručnjaci upozoravaju na obmanjujuće kampanje proizvođača mliječnih formula

Marketinške taktike proizvođača adaptiranog mlijeka su eksploatatorske i potrebne su hitne mjere za rješavanje obmanjujućih tvrdnji i političkog uplitanja, navodi se u novoj seriji od tri stručna rada koja je objavljena u naučnom časopisu The Lancet.

Kako je navedeno u tim radovima, uticaj proizvođača formula uključuje i lobiranje protiv mjera podrške dojenju i na taj način ozbiljno ugrožava zdravlje i prava žena i djece.

“Ovo novo istraživanje naglašava ogromnu ekonomsku i političku moć velikih kompanija za proizvodnju adaptiranog mlijeka, kao i ozbiljne propuste javnih politika, zbog kojih su milioni žena spriječeni da doje svoju djecu”, rekao je profesor Nigel Rollins, naučnik pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i autor rada o marketingu proizvođača formula mlijeka.

U njegovom stručnom radu se ističe da su potrebne aktivnosti na različitim nivoima društva, kako bi se majkama pružila bolja podrška da doje onoliko dugo koliko žele. Potrebno je da društva ulože dodatne napore i da se jednom za svagda uhvati u koštac s eksploatativnim marketinškim kampanjama proizvođača formula.

Dojenje pruža ogromnu i nezamjenjivu korist za bebe i malu djecu. Pomaže djeci da prežive i razviju se do svog punog potencijala, pružajući ogromne nutritivne prednosti, smanjujući rizik od infekcija i smanjujući stopu gojaznosti i hroničnih bolesti u kasnijem životu. Ipak, globalno, samo jedno od dvoje novorođenčadi se stavlja na dojku u toku prvog sata života, dok se manje od polovine dojenčadi mlađe od šest mjeseci isključivo doji, prema preporukama SZO.

S obzirom na značajan doprinos dojenja zdravlju, prema pisanju časopisa Lancet, stručnjaci preporučuju mnogo veću podršku dojenju u okviru sistema zdravstvene zaštite i socijalne zaštite. To, kako smatraju, mora podrazumijevati i garantovanje dovoljno plaćenog porodiljskog odsustva.

Trenutno, oko 650 miliona žena nema adekvatnu zaštitu tokom porodiljskog odsustva. Zavaravajuće marketinške tvrdnje i strateško lobiranje iz industrije formula dodatno doprinose izazovima sa kojima se roditelji suočavaju, povećavajući anksioznost oko dojenja i brige o novorođenčadima.

Izvor: www.who.int

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply