Program Brižne porodice završila još jedna grupa roditelja: Izazovi roditeljstva lakši su uz podršku i povjerenje

Besplatni program roditeljstva, pod nazivom Brižne porodice, koji sprovodi udruženje Roditelji, uspješno je ove sedmice završila još jedna grupa roditelja iz Podgorice.

U okviru trinaestog ciklusa polaznici programa bili su raspoređeni u tri grupe, od kojih dvije u Podgorici i jedna u Budvi, a svi oni su tokom dvanaest sedmica radili na unapređenju komunikacije i kvaliteta odnosa sa djetetom, ali i učili kako da riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju.

Program za drugu grupu roditelja iz Glavnog grada počeo je 5. oktobra, a vodile su ga socijalne radnice Katarina Čarapić i Tanja Ašanin.

Elma, jedna od majki koje su završile program, priznaje da je bila skeptik da roditeljstvo može da se uči.

„Mislila sam da je to nešto što svaki roditelj po svom instiktu radi, a da je najbolje za svoje dete, ali ovaj program mi je dokazao suprotno – da se roditeljstvo zaista uči, da ima redosljed u vaspitavanju djeteta, ali da je sve u pozitivnom smislu. Ovaj program je kompletno promijenio način mog ophođenja prema djeci, iako sam dosta toga praktikovala, sada je sve to dobilo oblik, konciznije je i jednostavnije za razumijevanje djeci“, navodi Elma.

Ocjenjuje da je zahvaljući programu cijela porodica na neki način emotivno ojačala.

„To je i bio naš cilj, koji se realizovao par nedjelja pred kraj programa. Svako od nas počeo je da govori kako se osjeća i dobio podršku u svojim osjećanjima kakva god bila u tom trenutku. Najveći uticaj na moju ličnu promjenu su imale Tanja i Kaća, facilitatorke koje su bezrezervno dale sebe. Svaka njihova riječ je duboko ostavila trag iz sesije u sesiju. Njihova podrška, ohrabrenje i brižnost su mi pomogle da pohvalim sebe i podignem svoje samopouzadnje na veći nivo“, prenosi Elma utiske o programu.

Ističe da bi program roditeljstva trebalo da prođu svi koji žele najbolje za svoju porodicu, jer uz njega se „raste kao roditelj, partner i kao prijatelj“.

„Cjelokupan program je savršeno osmišljen kako bi mogao svako da ga doživi na svoj nacin, ali da ga primijeni isključivo za bolje odrastanje djece sada, kao i za ubuduće. Sunce pozitivne pažnje je sve što jednoj porodici treba, i sve ono što ovaj program beskonačno pruža“, kazala je Elma.

Mami Aidi program je, kako kaže, pomogao da na kvalitetniji način provodi vrijeme sa svojim djetetom.

„Posebno bih istakla važnost tehnike jedan na jedan, čiji su rezultati brzo vidljivi. Sada se mnogo lakše nosim sa neprijatnim emocijama, jer sam naučila kako u konkretnim situacijama treba reagovati. Preusmjeravanje pažnje i primirivanje smo usvojili, to je dijete sa lakoćom prihvatilo. Moj fokus se potpuno promjenio, sada svaki dan živimo obasjani suncem pozitivne pažnje“, ističe Aida.

Andrijana je još jedna od mama koje su prošle program Briužne porodice. Ističe da je to dobro osmišljen sistem kako da vam svakodnevica sa djecom i neke situacije koje djeluju teško u momentu, postanu mnogo lakše i ljepše.

„Dobijete puno alata i rješenja i vaše je samo da ih upotrijebite. Promjena je velika kod djece ali i u cijeloj porodici, na kraju, najviše ste se promijenili vi sami što je sjajno jer svaka prava promjena i počinje od nas samih. Neprocjenjivo je i to što čujete mnogo različitih iskustava i što imate povjerenje i podršku svih učesnika, jer na kraju, svi smo zajedno u istom! Još ukoliko imate sreću pa su vam mentorke brižna Tanja i brižna Katarina, garantujem 12 predivnih sedmica koje svaki roditelj treba da pokloni sebi i svojoj djeci“, kaže Andrijana, ne krijući oduševljenje onim što joj je ovaj program pružio.

Program Brižne porodice, ranije poznat pod nazivom Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, osmišljen je tako da tokom tri mjeseca roditelji usvajaju brojne vještine i znanja povezana sa roditeljstvom, kako bi riješili konkretan problem u odnosu sa djetetom zbog kojeg su došli, poboljšali kvalitet odnosa, ali i uspostavili pravila i granice na adekvatan način. Imaju priliku da na konkretnom primjeru vježbaju nove vještine, koje kasnije mogu primijeniti na sve ostale poteškoće u vaspitanju. Praksa je pokazala da, rješavajući konkretan problem, roditelj mijenja cjelokupan odnos sa djetetom.

Program Brižne porodice nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi u saradnji sa UNICEF-om i EU.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply