Kako podsticati kreativnost i empatiju kroz svijet poznatih bajki

U okviru projekta TwistedEdu, nevladino udruženje FLUX će u narednom periodu napraviti jednostavnu mobilnu aplikaciju koja će omogućiti roditeljima, bakama i djedovima da podstaknu kreativnost kod svoje djece/unuka, dok ih uče empatiji prema osjetljivim grupama. Da bi razvili aplikaciju kojom će promovisati stvaralaštvo, ali koja će biti jednostavna za korišćenje, pozivaju roditelje da im pomognu i popune upitnik dostupan na linku: https://my.forms.app/itd2022/metwistededu.

Kako je saopšteno iz NVU FLUX, projekat TwistedEdu usmjeren je na podsticanje kreativnosti i empatije kroz svijet poznatih bajki.

“Cilj ovog obrazovnog projekta je da doprinese neformalnom i formalnom kretivnom učenju odraslih, kako bi se pomoglo mlađim generacijama u poboljšanju njihove kreativnosti i empatije prema ranjivim grupama. Predstavljanjem različitih društvenih stigmi u okviru poznatih narativa popularnih bajki, podižemo svijest o određenoj stigmi i edukujemo djecu, roditelje, bake i djedove kako da je destigmatizuju”, navode iz NVU FLUX.

Projekat ima za cilj da doprinese i razvoju digitalnih kompetencija i vještina odraslih, istovremeno promovišući socijalno uključivanje ranjivih grupa.

“U okviru projekta biće reinterpretirane, lokalizovane i digitalizovane četiri poznate bajke, koje će poslužiti kao sredstvo za podsticanje dječijeg stvaralaštva, kao i dublje razumijevanje određene teme stigme. Na osnovu bajki, projekat će proizvesti edukativni alat za roditelje i bake i djedove koji će djecu naučiti važnim društvenim vrijednostima i kreativnim vještinama kroz igru, pripovijedanje, crtanje, pravljenje zvuka i animacije”, saopšteno je iz FLUX-a.

Projekat TwistedEdu se finansira se iz sredstava Erasmus + programa Evropske unije, a izgrađen je na visokokvalitetnom međusektorskom partnerstvu. Konzorcijum čine organizacije sa ekspertizom u audiovizuelnom obrazovanju, digitalnoj produkciji, međugeneracijskoj saradnji i promociji društvene inkluzije: Institut za transmedijski dizajn (Slovenija, vodeći partner), FLUX (Crna Gora), Bacači sjenki (Hrvatska), Grupa Hajde Da (Srbija), RIS Rakičan (Slovenija) i ZDUS (Slovenija).

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply